1,6 εκ ευρώ για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Έβρο για τις περιοχές Διδυμοτείχου και Φερών

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες θωράκισης του νομού Έβρου από ένα νέο πλημμυρικό φαινόμενο ενόψει του χειμώνα. Οι «πληγές» από τις πλημμύρες της προηγούμενης άνοιξης θα πρέπει να επουλωθούν πριν αρχίσουν και πάλι οι βροχές, με την ευχή τόσο των αρμοδίων, όσο και των αγροτών και κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών, ότι φέτος, θα τη… γλιτώσουμε.

Τον περασμένο Μάρτιο, πλημμύρισαν πάνω από 90.000 στρέμματα σε όλη την παραποτάμια ζώνη του Έβρου. Από αυτά, περίπου 40.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα, με χειμερινά σιτηρά, μηδική, σπαράγγια, σκόρδα και χειμερινά κηπευτικά, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, πήγε στράφι.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει ήδη κινήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με εκτίμηση ζημιών και σχεδιασμό για τα νέα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν στα αναχώματα. Σε πρώτη φάση, το Υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, με απόφασή του στις 18/9/2018 προχωρά στη δέσμευση ποσού 800.000 ευρώ, για την χρηματοδότηση  του  έργου: «Αποκατάσταση φθορών  αναχωμάτων ποταμού Έβρου περιοχής

Διδυμοτείχου έως Πραγγίου από τις πλημμύρες του 2018» και άλλες 800.000 ευρώ για το έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση στέψης και πρανών κυρίως αναχώματος Φερών Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Τα έργα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, θα δημοπρατηθούν, θα υλοποιηθούν και θα παραληφθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η  εκτέλεση των εν λόγω εργασιών έχουν χαρακτήρα επείγοντος, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές των αναχωμάτων του  ποταμού Έβρου, που εκτείνονται από το εργοστάσιο Νόρμα στους Ψαθάδες του Διδυμοτείχου, έως το τελείωμα του αναχώματος στο Πραγγί –Πετράδες, και οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις 20 Μαρτίου 2018.

Οι κυριότερες βλάβες είναι τρεις μεγάλες θραύσεις, δύο μικρές και υπερπηδήσεις σε όλο το υπερβλητό ανάχωμα αλλά και σε λίγα σημεία στο κυρίως ανάχωμα. Όπως τονίζεται στην απόφαση, «κρίνεται αναγκαία η αποκατάστασή τους για την προστασία από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα». Αναμένεται να υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις – χρηματοδοτήσεις και για την αντιπλημμυρική προστασία των υπόλοιπων περιοχών.

Για την περιοχή των Φερών,στόχος είναι να αποκατασταθούν οι φθορές της στέψης και των πρανών του κυρίως αναχώματος Φερών, οι οποίες προκλήθηκαν αρχικά από τις πλημμύρες που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2015, τον Απρίλιο του 2017 και μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Μαρτίου και Απριλίου 2018, επεκτάθηκαν τα τμήματα του αναχώματος που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο