10.000 επισκέπτες, 300.000 τζίρος και εξάντληση αποθεμάτων στη Λευκή Νύχτα Ορεστιάδας!

Πέρα από κάθε προσδοκία η επιτυχία του φεστιβάλ, λέει η διοργανώτρια Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας
 Μεταξύ των 3 καλύτερων -από άποψη επισκεψιμότητας- θεσμών της χώρας, η «Λευκή Νύχτα» Αλεξανδρούπολης

Επισκεψιμότητα και κατανάλωση πέρα από κάθε προσδοκία είχε η πρώτη Λευκή Νύχτα που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ορεστιάδα από την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας (ΕΕΒΟΠ). Στον απολογισμό που κάνουν οι διοργανωτές για την εκδήλωση, το  κόστος της οποίας δεν ξεπέρασε τις 2.800 ευρώ, γίνεται λόγος μέχρι και για εξάντληση αποθεμάτων για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν την τιμητική τους, παρουσιάζοντας αύξηση τζίρου κατά 300%!

Όπως αναφέρει η ΕΕΒΟΠ, η 1η Λευκή Νύχτα Ορεστιάδας, είναι ένα αστικό φεστιβάλ που οργανώθηκε στην βάση της πολυσυμμετοχικότητας και της αυτοδιαχείρισης, χωρίς δυσθεώρητα budget και μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, καθιστώντας για πρώτη φορά την πόλη ως προορισμό αστικού τουρισμού, ένα χαρακτήρα που δεν διέθετε.

«Η επιτυχία που σημείωσε ήταν εκπληκτική, πέρα από κάθε προσδοκία και η ιστορία θα γράψει ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο πριν στην πόλη μας, ανάλογο φαινόμενο με καθολική αποδοχή και τεράστια έξωθεν επισκεψιμότητα. Πρωταγωνιστές στο εγχείρημα ήταν ο επαγγελματικός, καλλιτεχνικός και εμπορικός πνεύμονας της πόλης μας, που με αποφασιστικότητα αγκάλιασε την ‘1η Λευκή Νύχτα Ορεστιάδας 2019 ‘ και την υλοποίησε δυναμικά και υποδειγματικά.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε ένας στόχος, που για κάποιους από εμάς ήταν όραμα που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από χθες: Η τουριστική επισκεψιμότητα στην πόλη μας όχι μόνο από όλο τον Νομό, αλλά και από τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Βουλγαρία, δημιουργώντας πλέον ένα προηγούμενο που θα έχει και συνέχεια, και μεγέθυνση».

 

Σε αριθμούς

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών του φεστιβάλ ξεπέρασε τους 10.000 επισκέπτες. Σχετικά με το οικονομικό αποτέλεσμα, ο τζίρος όλων των καταστημάτων εστίασης, σημείωσε αύξηση 300% τη συγκεκριμένη βραδιά, ενώ στο κομμάτι των εμπορικών καταστημάτων, στα περισσότερα, σημειώθηκε τελική εξάντληση των αποθεμάτων που διέθεταν στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων και όχι μόνο.

Μόνο στο τμήμα των καταστημάτων εστίασης συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών, εργάστηκαν πάνω από 350 άτομα, πλέον των ιδιοκτητών των εμπορικών καταστημάτων και του προσωπικού τους. Σχετικά με το ύψος του συνολικού τζίρου της βραδιάς στην πόλη είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη τιμή, αλλά εκτιμάται ότι υπερέβη κατά πολύ τις 300.000 ευρώ.

Το κόστος της εκδήλωσης καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγίες των τοπικών επιχειρηματιών, πλέον της χορηγίας από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, καθώς και από την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Το συνολικό κόστος της εκδήλωσης (χορηγίες και χρηματοδότηση από την ΕΕΒΟΠ ) δεν ξεπέρασε τις 2.800 ευρώ.

«Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακ.Θράκης, στον Περιφερειάρχη κ.Μέτιο και ειδικά στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών σωματείων Έβρου κ.Μπέλα Αθανάσιο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη, για την τιμή που μας έκανε να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης. Ο πανοσιολογιότατος επιτελεί ένα εκπληκτικό έργο στους κόλπους της Εκκλησίας , και είμαστε περήφανοι που είναι Ποιμένας και συνδημότης μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Γκουγκουσκίδου που μας βοήθησε στην προβολή και προώθηση της εκδήλωσης στην γειτονική Αδριανούπολη. Η τεράστια και άνευ προηγουμένου επιτυχία της ‘1ης Λευκής Νύχτας Ορεστιάδας 2019’, δημιουργεί παρακαταθήκη και εγκαινιάζει ένα γεγονός που θα γίνει θεσμός. Ήδη έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες για τη 2η Λευκή Νύχτα του επόμενου καλοκαιριού, μαζί με τους πρώτους φορείς που συστρατεύθηκαν με την ΕΕΒΟΠ για το σκοπό αυτό».

 

«Στο τοπ-3 όλης της χώρας η Λευκή Νύχτα Αλεξανδρούπολης»

Μία συζήτηση-αποτίμηση για τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, για την κατάσταση που υπήρχε με την Σαμοθράκη και το πόσο επηρέασε την Αλεξανδρούπολη αλλά και για την τουριστική περίοδο, έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Μιχαήλ Νικολαΐδης στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ. Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ελάχιστη πτώση στην κίνηση κατά την θερινή περίοδο των εκπτώσεων σε σχέση με πέρσι. Άξιο αναφοράς είναι πως τον Ιούνιο συγκριτικά με πέρσι ήρθαν 18.000 παραπάνω Τούρκοι τουρίστες. Ακόμη ανέφερε πως ο αποκλεισμός της Σαμοθράκης επηρέασε και την Αλεξανδρούπολη τονίζοντας πως τέτοιες καταστάσεις δεν είναι επιθυμητές. Σχετικά με την εκδήλωση-θεσμός «Λευκή Νύχτα» σχολίασε πως αυτή της  πρωτεύουσας του νομού είναι μέσα στις 3 καλύτερες σε επισκεψιμότητα σε όλη τη χώρα, δηλώνοντάς πως ετοιμάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Κλείνοντας σχολίασε αρνητικά την μεγάλη κίνηση των Ελλήνων πολιτών προς τις γειτονικές χώρες ακόμη και για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν δικαιούμαστε να γκρινιάζουμε όταν δεν στηρίζουμε τον τόπο μας».

Κ.Η.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο