Όχι στη θυματοποίηση, ναι στη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών

Της Κικής Ηπειρώτου 

Να πουν όχι στη θυματοποίηση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με δυναμισμό και αποφασιστικότητα κάλεσε τις γυναίκες της Αλεξανδρούπολης η κυρία Άννα Καραμάνου, πρώην ευρωβουλευτής Δρ Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης και μία από τις μαχητικότερες φεμινίστριες της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου της ««Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των γυναικών – Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία».

Στην κατάμεστη αίθουσα «Ηλίας Ευαγγελίδης» της δημοτικής βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, αναλύθηκαν οι βασικότερες πτυχές των αγώνων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, με έμφαση και σύγκριση στις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η πρώην βουλευτής Έβρου Όλγα Ρενταρή, χαιρέτισε η κα Παναγιώτα Παρδαλίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, η οποία αναφέρθηκε στο πολλές φορές δυσμενές επαγγελματικό περιβάλλον για τις γυναίκες, ακόμη και για τις εγκύους και μητέρες, εστιάζοντας στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Αναφέρθηκε στην όξυνση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και στην οριακή βελτίωση σε θέματα ισότητας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Κατάμεστη η αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης
«Καθημερινότητα τα περιστατικά έμφυλων διακρίσεων»

Από την πλευρά του, ο Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-θυμάτων βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Στεφανίδης σημείωσε πως οι επιστήμονες του Κέντρου έρχονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με περιστατικά έμφυλων διακρίσεων, παρέχοντας αδιάκοπα υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία.

Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, η οποία σε ηλικία 21 ετών εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος σε ένα δημοτικό συμβούλιο γεμάτο άνδρες! Αναφέρθηκε στην ‘ιστορική’ πλέον πινακίδα, κάπου μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης «προσεχώς Βουλγάρες», δίνοντας έμφαση στην δραματική αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της δουλεμπορίας παιδιών και γυναικών στην Ευρώπη. Μιλώντας για το βιβλίο της κυρίας Καραμάνου, επισήμανε ότι διατρέχει αβίαστα την ιστορία του γυναικείου κινήματος, με επιστημονική αρτιότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.

Η Ευαγγελία Σχοιναράκη, πρώην νομάρχης Ηρακλείου και πρώην βουλευτής, Δρ Κοινωνιολογίας διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στον τομέα της αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει αναδείξει πολύ σπουδαίες γυναίκες και τόνισε τη μεγάλη αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η πετυχημένη συνεργασία γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Σημείωσε πως η Άννα Καραμάνου δίκαια χαρακτηρίζεται ως μία από τις μαχητικότερες φεμινίστριας στη χώρα μας, που δείχνει το δρόμο και δίνει δύναμη στις γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Η Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ με πρώην βουλευτίνες , το ΔΣ της ΕΓΕ , τη Γωγώ Νικολάου και την κα Φωτεινή Σκαρλακίδου, από το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Αλεξανδρούπολης
«Τεράστια η ιστορική και πολιτική διάσταση του βιβλίου»

Τη δική του ματιά στο συγγραφικό πόνημα της κας Καραμάνου ανέλυσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ως ο μοναδικός άνδρας του πάνελ. Έκανε λόγο για την ‘τεράστια ιστορική και πολιτική διάσταση του βιβλίου’ που πνευματικοποιεί τους αγώνες της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του βιβλίου, που εστιάζουν στους αγώνες των γυναικών, από την Ελλάδα και την επανάσταση του 1821, ως τη Νέα Ζηλανδία, που ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στα τέλη του 1890, μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν, όπου οι γυναίκες προορίζονται μόνο για να γίνουν μητέρες και οι γάμοι βιαστών με τα θύματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλακή, είναι μια τραγική πραγματικότητα.

Η κα Καραμάνου, παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου της, δίχως να παραλείψει να εκφράσει τις ευχαριστίες της στον εκδότη της ΓΝΩΜΗΣ Γιάννη Λασκαράκη, ένας από τους λίγους άνδρες που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, για την αναλυτική παρουσίαση της συνέντευξης που μας παραχώρησε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου. Όπως είπε μάλιστα, «τελευταία φορά που είχα γίνει πρωτοσέλιδο ήταν πριν χρόνια, όταν είχα αμφισβητήσει το άβατο στο Άγιο Όρος… Συνεχίζω να πιστεύω πως πρόκειται για μία απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των γυναικών», είπε για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Αναφέρθηκε στη μειονεκτική θέση της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, ακόμη και σε σύγκριση με χώρες των Βαλκανίων και στον επιβαρυντικό –στα όρια του Ισλάμ- ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Υπογράφοντας βιβλία για τους αναγνώστες
Για τις καταπληκτικές γυναίκες της Τουρκίας

Μίλησε για τις καταπληκτικές γυναίκες που γνώρισε στην Τουρκία και στον άνισο αγώνα που δίνουν σε μία χώρα που θεωρεί τις γυναίκες κατώτερα όντα. Μιλώντας για το βιβλίο της, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι είναι λίγο ακριβό, καθώς θεωρείται επιστημονικό ανάγνωσμα, με περίπου 700 σελίδες, το οποίο όμως, όπως ανέφερε, διάβασε με ευχαρίστηση και η μητέρα της, η οποία είναι 89 ετών. Κλείνοντας, κάλεσε τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους, το γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, αλλά και του φοιτητικού πληθυσμού, να πουν όχι στη θυματοποίηση και να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο.

Ξεχωριστή μουσική νότα στην εκδήλωση
Το πάνελ της εκδήλωσης, από αριστερά, η κα Αράπογλου, ο κ. Ζαμπούκης, η κα Καραμάνου και η κα Σχοιναράκη

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του