«Όραμά μας ένα Επιμελητήριο σύμμαχος κάθε Εβρίτη επιχειρηματία»

Την παρουσίαση των βασικών στόχων και προτάσεων, αλλά και των υποψηφίων του συνδυασμού «Επιχειρώντας στο μέλλον» που διεκδικεί τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου παρουσίασε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης το πρωί της Κυριακής.

Ο συνδυασμός που διεκδίκησε πρώτη φορά την προεδρεία πριν από 6 χρόνια, είναι ο μοναδικός, μέχρι αυτή την στιγμή, που έχει δηλώσει υποψηφιότητα, ενώ μέχρι την 1η Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει κάποιος άλλος συνδυασμός. Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως η ύπαρξη ενός συνδυασμού είναι κάτι θετικό, αφού δεν θα προκύψουν «διχοτομήσεις», εκτιμώντας παράλληλα ότι στις προηγούμενες εκλογές, που υπήρχαν περισσότεροι συνδυασμοί, τελικώς, μέσα από την αγαστή συνεργασία και τη χρηστή διοίκηση, κατέληξαν όλοι να εργάζονται σαν ένας συνδυασμός, ενωμένοι και με κοινό σκοπό.

Ο κ. Τοψίδης κάλεσε όλους τους επαγγελματίες του νομού να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν περισσεύει κανείς», κι επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά και την κριτική τους για να γίνουμε καλύτεροι».

Αναφορικά με την ανανέωση στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ο πρόεδρος τόνισε πως από τους 73 υποψήφιους μόνο οι 25 ήταν υποψήφιοι και την προηγούμενη φορά. Υπογράμμισε ακόμη πως πολλοί είναι κάτω των 50 ετών, ενώ περίπου οι μισοί κάτω των 30.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και να αξιοποιούμε ευκαιρίες, να ανοίγουμε δρόμους, να δημιουργούμε προϋποθέσεις για τα 8500 μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου. Καλούμε όλους τους ανθρώπους της περιοχής μας να μας πλαισιώσουν για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις της εποχής, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Να στηρίξουμε τον θεσμό και μέσω του θεσμού τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον έμπορο, τις νέες και τους νέους που θέλουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο. Ο στόχος όλων μας είναι κοινός. Να κερδίσει η επιχειρηματικότητα», ανεφερε ο κ. Τοψίδης.

Υποψήφιοι του συνδυασμού «Επιχειρώντας στο μέλλον» που ζητούν την ψήφο του επιχειρηματικού κόσμου
Απολογισμός

Ο κ. Τοψίδης προχώρησε σε έναν απολογισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου τα τελευταία έξι χρόνια.

«Για τον εκσυγχρονισμό και την προσφορά νέων υπηρεσιών στα μέλη εστιάσαμε στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των μελών μέσα από:

-Τη δημιουργία της Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης μέσα από την Δικτυακή Πύλη του Επιμελητηρίου evroschamber.gr

-Την ψηφιοποίηση του Μητρώου Μελών

-Την Ίδρυση παραρτήματος στην Ορεστιάδα».

Όπως υπογράμμισε, σήμερα, τα μέλη του Επιμελητηρίου διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους προς το Επιμελητήριο από το χώρο εργασίας τους, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία και η δαπάνη χρόνου και χρήματος για τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Η σύσταση νέων εταιριών διεκπεραιώνεται εντός 24 ωρών, ενώ οι λοιπές διαδικασίες εντός λίγων ωρών από τη λήψη του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

Το Επιμελητήριο επένδυσε όμως και στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Έβρου και η Αναπτυξιακή του Εταιρία έχουν συνάψει συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε) και με φορείς που προωθούν εξειδικευμένα θέματα (πχ ΕΦΕΤ).

«Το έτος 2016, ιδρύσαμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου Έβρου. Πρόκειται για το μοναδικό επιμελητηριακό ΚΕΔΙΒΗΜ στην περιφέρεια ΑΜΘ, το οποίο συμβάλλει στην εκπαίδευση όλων των μελών μας αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτούς, πάνω σε σύγχρονα και επίκαιρα θέματα της επιχειρηματικότητας. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 180 άτομα σε 15 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακόμη, το έτος 2014 δημιουργήσαμε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης (ΙΝ.ΚΑ.ΔΑ) με την επωνυμία «ΝΙΚΙ», το οποίο έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 διαμεσολαβητές» υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης.

Ο συνδυασμός που διεκδίκησε πρώτη φορά την προεδρεία πριν από 6 χρόνια, είναι ο μοναδικός, μέχρι αυτή την στιγμή, που έχει δηλώσει υποψηφιότητα

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου, επιδιώχθηκε συνεχής συνεργασία και συνέργεια με τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων του εμπορίου. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Έβρου και σε συνεργασία με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποιήθηκε μια καταγραφή όλων των θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες του νομού, ενώ υπήρξε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού. Μεγάλος στόχος και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν αδελφοποιήσεις με Επιμελητήρια του Εξωτερικού, επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, B2B συναντήσεις επιχειρηματιών με φορείς και επιχειρηματίες του εξωτερικού, αναβάθμιση της εμπορικής έκθεσης alexpo και την αξιοποίηση του διαδικτύου.

Σημαντική βαρύτητα δόθηκε ακόμη στην προώθηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων αλλά και των προτάσεων των επαγγελματιών προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, αποκομίζοντας μετρήσιμα αποτέλεσμα.

«Από την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης του Επιμελητηρίου μέχρι και σήμερα έχουμε ασκήσει παρεμβάσεις στα πλέον καίρια θέματα της επιχειρηματικότητας, ενώ έχουμε αποστείλει περισσότερα από 120 υπομνήματα και παρεμβάσεις προς υπουργεία, βουλευτές, – ακόμα και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- με στόχο την πρόληψη ή την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις».

Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του θεσμού της «Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης», προχωρώντας σε αλλαγές και πρωτοβουλίες που είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση στην προσέλευση του κοινού, ενώ και η συμμετοχή των εκθετών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καλύπτοντας και τα 120 περίπτερα της έκθεσης.

Νέοι στόχοι και προστάσεις

«Το πρόγραμμά μας αφορά όλους τους επιχειρηματικούς τομείς με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις ανά κλάδο και ανά περιοχή. Έχουμε χαράξει μια δυναμική στρατηγική παρεμβάσεων και καινοτόμων πρακτικών, οι οποίες πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσδώσουν στις επιχειρήσεις και στην τοπική κοινωνία μετρήσιμα οφέλη», ανέφερε ο κ. Τοψίδης.

Μεταξύ των προτάσεων του συνδυασμού είναι οι παρακάτω:

EVROS STORE /ΚΟΜΒΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Με γνώμονα την ανάπτυξη της τοπικής κατανάλωσης και την διευκόλυνση της πρόσβασης σε εθνικές και διεθνείς αγορές για τις επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα του Έβρου, μελετήθηκε και σχεδιάζεται ένα πρότυπο κατάστημα το οποίο θα αποτελεί “βιτρίνα” και κόμβο διάθεσης τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

«Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόμβο προβολής, διανομής και διάθεσης τοπικά παραγομένων προϊόντων, με προοπτική και σχεδιασμό να αναπτυχθεί εντός και εκτός Ελλάδας. Σχεδιάζεται με υψηλά πρότυπα λειτουργίας και αισθητικής ώστε προοδευτικά να επεκταθεί σε επιλεγμένους διεθνείς προορισμούς με το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής. Συνοπτικά η αποστολή του καταστήματος, είναι η ενσωμάτωση των τοπικών προϊόντων μέσα σε ένα πρότυπο κατάστημα που θα προσφέρει μια τουριστική εμπειρία, η οποία θα ολοκληρώνεται με την αγορά ενός τοπικού αγαθού ή ενός πακέτου υπηρεσιών».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ  ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /  ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ &  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων είναι οργανισμοί που δίνουν τη δυνατότητα σε νέους, ομάδες ή υφιστάμενους επιχειρηματίες να διαμορφώσουν και να ωριμάσουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Τυπικά ο υποψήφιος/α εισέρχεται με μια ιδέα ώριμη ή σε αρχικό στάδιο. Σε δεύτερο στάδιο παράσχεται μεθοδικά για δύο έτη περίπου υποστήριξη μέχρι αυτή η ιδέα να αποκτήσει την ωριμότητα ώστε να βγει στην αγορά. Ο και κύκλος υποστήριξης κλείνει με την σύνδεση της ώριμης πλέον επιχείρησης με χρηματοδότες και την αγορά (εθνική και διεθνή).

«Η πλειοψηφία των θερμοκοιτίδων στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν ως επιταχυντές καλύπτουν δηλαδή κυρίως το τελευταίο στάδιο. Εμείς, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη για μια ολοκληρωμένη Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας, στην οποία έχουμε προβλέψει την υποστήριξη υφισταμένων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πέραν των νέων. Διότι πέραν της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις προς την κερδοφορία και ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Τοψίδης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και την διάθεση, για την τουριστική εκμετάλλευση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

«Στοχεύουμε στην αναζήτηση και δημιουργία μιας μοναδικής τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας από επιστήμονες της γαστρονομίας, που με την σειρά της θα ωριμάσει το πεδίο της γαστρονομικής και αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα το όραμα του Επιμελητηρίου Έβρου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Θρακικής Γαστρονομίας που θα έχει ως ρόλο να ερευνήσει,  να αναπτύξει,  και να προωθήσει σωστά το ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Έβρου.

Ένα κέντρο που θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στα τοπικά προϊόντα.
Αυτό θα το πετύχει με την παροχή εργαλείων στήριξης στους επιχειρηματίες και με την ενίσχυση δεξιοτήτων των στελεχών του κλάδου. Βασικός παράγοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί το Δίκτυο και η συνεργασία με φορείς πιστοποίησης, ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και κολέγια».

ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ

Η ανάγκη της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και τους λοιπούς κλάδους, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια τόσο στο επίπεδο των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, όσο και στο επίπεδο καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, έχουν ωριμάσει την ιδέα της ίδρυσης και λειτουργίας Αγροτικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Έβρου.

Η ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κλάδου στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου θα συμβάλλει, αφενός, στη στήριξη και προώθηση των θεμάτων των αγροτών μας και αφετέρου στη διασύνδεση του αγροτικού κλάδου με τον δευτερογενή τομέα. Επιπλέον, η είσοδος νέων μελών από τον αγροτικό κλάδο θα ενδυναμώσει το Επιμελητήριο και τον θεσμικό του ρόλο, τόσο σε νέες ιδέες και προτάσεις όσο και σε αύξηση μελών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ»

Με βάση αντίστοιχα προγράμματα «Μαθητείας» που πραγματοποιούνται μέσω των Επιμελητηρίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουμε μέσω του Επιμελητηρίου Έβρου, οι μαθητές του Λυκείου όλων των σχολείων της περιφερειακής ενότητας, να επιλέγουν επιχειρήσεις ή επαγγελματικούς χώρους που θα τους δίνουν την δυνατότητα επαγγελματικής άσκησης για 4 έως 8 εβδομάδες κατά τους θερινούς μήνες.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές πριν να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει ενώ ταυτόχρονα θα δοκιμάζουν την καταλληλότητά τους σ’ αυτό με πρακτική προεξάσκηση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τις αδελφοποιήσεις με Επιμελητήρια του εξωτερικού, τις σχέσεις και συνεργασίες με επιχειρηματικούς φορείς και διεθνή δίκτυα του επιχειρηματικού στίβου θέλει να αξιοποιήσει το Επιμελητήριο μέσω της ίδρυσης ενός Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο θα έχει ως αποστολή:

-Την αξιοποίηση των εταίρων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα
-Την χαρτογράφηση των διεθνών εκθέσεων
-Την διαχείριση και αξιοποίηση των αδελφοποιήσεων και των συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού
-Την ανάπτυξη του διεθνούς δικτύου, με γνώμονα την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου που προγραμματίζουμε, ως Διοίκηση.
– Την δημιουργία πλαισίου για την ενίσχυση των συνεργασιών των τοπικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μία νέα υπηρεσία σχεδιάζεται μέσω του Portal του Επιμελητηρίου Έβρου που θα δώσει τη δυνατότητα Ηλεκτρονικών πωλήσεων τοπικών και άλλων προϊόντων χωρίς την ανάγκη ειδικής υποδομής. Στηρίζοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του νομού θα είναι εφικτή η διάθεση των προϊόντων από τον Παραγωγό ή τον Έμπορο κατευθείαν στον κάθε έλληνα καταναλωτή εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα επιτυγχάνεται η σημαντική προβολή των τοπικών επιχειρήσεων του Νομού Έβρου στο ευρύτερο Ελληνικό αγοραστικό κοινό.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ/ON LINE BOOKING

Το Επιμελητήριο Έβρου πρέπει να στηρίξει δυναμικά τις μικρές τουριστικές μονάδες. Έτσι, σχεδιάστηκε μια νέα ανταποδοτική υπηρεσία για τα μέλη που δραστηριοποιούνται σε όλο τον νομό, μέσω της οποίας θα προσφέρεται δωρεάν υπηρεσίες ON LINE BOOKING μέσω του Portal του Επιμελητηρίου Έβρου.

Το πακέτο υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

• Πλήρες σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) στην ιστοσελίδα της επιχείρησης προσαρμοζόμενο στις ανάγκες και την πολιτική κρατήσεων του κάθε καταλύματος.

• Διαχείριση στο ίδιο περιβάλλον και διαφορετικών καναλιών πώλησης Ταξιδιωτικά γραφεία και Πρακτορεία), προσφέροντας σημαντική ευκολία και ταχύτητα στη διαχείριση των δωματίων.

• Αυτόματη, άμεση ενημέρωση καταλυματία για τις κρατήσεις με πολλαπλούς τρόπους (διαχειριστικό, email και κινητό).

• Αυτόματη δημιουργία πελατολογίου με δυνατότητες μαζικής αποστολής SMS, email για ενημέρωση προσφορών, ευχετηρίων μηνυμάτων κλπ.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

«Το Κέντρο Διαμεσολάβησης θα παρέχει στα μέλη μας υπηρεσίες πληροφοριών και οδηγιών για τη προσφυγή των επιχειρηματιών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις μας για τη διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών. Επιπλέον, μέσω του Κέντρου θα διεξάγουμε ημερίδες και σεμινάρια για το θεσμό της διαμεσολάβησης πάνω σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως η τραπεζική διαμεσολάβηση», σημείωσε ο κ. Τοψίδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του