Το κάπνισμα μειώνεται, ο αντικαπνιστικός νόμος αγνοείται

Ρεκόρ μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος τηρείται ελάχιστα, με τον Έβρο, δυστυχώς, να μην αποτελεί εξαίρεση. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών και το καλό παράδειγμα του δήμου Τρικκαίων,

Το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ Research έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2012. Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό. Μάλλον όμως, η θετική αυτή εξέλιξη, δεν οφείλεται στον αντικαπνιστικό νόμο, η τήρηση του  οποίου αποτελεί άγνωστη έννοια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον Έβρο να μην αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση.

Πρότυπο τα Τρίκαλα, πίσω ο Έβρος

Τα καταστήματα που λειτουργούν ως «άκαπνα» είναι ελάχιστα στην περιοχή μας και οι επαγγελματίες που παίρνουν αυτή την απόφαση έρχονται συχνά αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες από καπνιστές που έχουν  μάθει, στους περισσότερους χώρους εστίασης, να καπνίζουν δίχως κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, οι όποιοι έλεγχοι και τα πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές, δυστυχώς και στον Έβρο είναι αποσπασματικής φύσης και ελάχιστα, σε σχέση με την καθημερινή παραβατικότητα.

Στη σχετική έρευνα, πάντως, της ΚΑΠA Research, οι ερωτηθέντες αποδίδουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή και στις δημοτικές αρχές, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Μοναδική εξαίρεση, για την ώρα, ο δήμος Τρικκαίων, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία αντικαπνιστική καμπάνια, στην οποία ανταποκρίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι επαγγελματίες, συγκεντρώνοντας τα εύσημα των δημοτών.

«Ευθύνη και των δημοτικών αρχών η τήρηση του νόμου»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της νέας έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης «η πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε πρώτοι και μόνοι την εκστρατεία ενημέρωσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω καθώς ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά. Εδώ στα Τρίκαλα, ως Δήμος Τρικκαίων συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αυτό εξάλλου είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της σύγχρονης πόλης: το να ενδιαφέρεται και να δρα για τους κατοίκους της».

8 στους 10 για τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου: «Είναι πολιτισμική υποβάθμιση»

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας που διεξήχθη σε 13 περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

Ιδιαίτερη σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

Κική Ηπειρώτου

1 Σχόλιο

  • Nalbantis
    Posted 10 Φεβρουαρίου 2019 21:58 0Likes

    Aρθρα: http://www.kn-megalexandros.gr – άρθρο Νο. 401
    401: Ο ΜΥΘΟΣ του αυθεντικού Γλεντζέ του ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ τείνει να καταρρεύσει λόγω κρίσης ;;
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ – Konstantin S. Nalbantis, Köln
    Προλεγόμενα
    ” Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού που απελευθερώνεται από τη καύση του αναμένου τσιγάρου, της πίπας ή του πούρου.
    Ο καπνός περιέχει περίπου 4000 χημικές ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι επικίνδυνες και περίπου 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Κάθε φορά που το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής εκτίθεται σε αυτές τις χημικές ουσίες. Οι πλέον επιβλαβείς για τον οργανισμό είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και η πίσσα”.
    Γλεντζέδες της νύχτας και περί μουσικής ο λόγος
    Ασφαλώς μας δίνει ικανοποίηση μια καλή διασκεδαστική, εκτονωτική βραδιά γλεντιού με χορό, ξέσπασμα, τσιγάρο, απόλαυση και ξεφάντωμα. Είναι και αυτός ο τρόπος διασκέδασης ένας πολιτισμός σε εξέλιξη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
    Η μουσική από τα πανάρχαια χρόνια ήτανε υψιστης συναισθηματικής σημασίας για τους ανθρώπους και επηρέαζε και επηρεάζει και μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης και την προσωπικότητά μας. Η μουσική κατά γενική ομολογία ενυσχύει κοινωνικές και άλλες δεξιότητες όπως για παράδειγμα την επικοινωνία και αυτοεκτίμηση. Συνήθως η μουσική με γοργό ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση και συνιστάται σε όλα τα σανατόρια κούρας.
    Η μουσική πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί ένας τρόπος ψυχικής εκτόνωσης για όλους μας, αφού εκφράζει το ψυχικό μας συναίσθημα, προσφέρει χαλάρωση ή ενέργεια και μας δίνει τη δυνατότητα να αποδράσουμε και να ταξιδέψουμε νοητά από την καθημερινότητα. Επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο και στη μνήμη….
    Μαζί με την ψυχαγωγία, του καφέ,στο καφενείο των αδέσμευτων μονόλογων των “φιλοσόφων” το ποτό, το τσίπουρο σε κέντρα διασκέδασης και μικροταβέρνες, εμείς οι Ελληνάρες, βέβαια χωρίς κριτική σκέψη και διαλογική συζήτηση, παραβαίνουμε με περισσή ευκολία του νόμους, κυνηγάμε το κράτος, ωσάν να βρισκόμαστε υποτελείς κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
    Από τότε που κάθε λάτρης της μουσικής, που συνδέει του ανθρώπους για την θετική κατανόηση και την ειρήνη, υπάρχουν και εικόνες και παρατράγουδα, και συμβαίνει παντού, δεν θα ήτανε ευνοϊκό για κάθε χώρα με σύννεφα καπνίσματος στους κλειστούς χώρους να μεταδίδονται απανταχού της γης… “Εγώ άνδρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω”. Ένα απλό παράδειγμα, είναι το Κάπνισμα, των γλεντζέδων, όπου επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα βλάπτει και οι νόμοι τηρούνται απανταχού της γης, εκτός από εμάς; Γιατί άραγε η δική μας Πολιτεία δεν έχει μέχρι τώρα βραβεύσει και επιβραβεύσει με σημαντικό υπερτιμημένο δώρο τα διασκεδαστικά κέντρα, τα εστιατόρια και τις μικροταβέρνες, και τους έντιμους επαγγελματίες και τους πολίτες που εκτιμούν , τηρούν και προφυλάσσουν “Απαγορεύεται το κάπνισμα” σε κλειστούς χώρους τους Νόμους της Πολιτιείας; Γιατί, άραγε, γιατι;
    Το κάπνισμα έχει μια ισχυρή επιρροή στην πυκνότητα του σκελετού , 90% όλων των υποθέσεων θανάτων είναι διαμέσου του καρκίνου του πνεύμονα και οφείλονται στο κάπνισμα. Το κάπνισμα προξενεί συχνά στο σώμα των νέων βλάβες γιατί οι νέοι είναι πιο ευαίσθητοι απ΄ ότι οι ενήλικοι. Το κάπνισμα αδυνατίζει του μυς
    Διαβάζουμε, από την έρευνα του Bielefeld του 2016 σε 110.000 παιδιά. Στη Γερμανία του κρατιδίου NRW τα παιδιά, νεαρά αγόρια και κορίτσια από φτωχούς γονείς είναι απελπιστικά λιγότερο υγιεινά κατά μέσον όρον της Γερμανίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε πόλεις, και αυτό δηλαδή εξαρτάται από την κατοικία, το εισόδημα και την μόρφωση της οικογένειας. Κυρίως ασθένειες από Αναπνευτικούς οδούς, απο βρογχίτιδα, νεοδερμίτης,Ασθμα , αλλεργική ρινίτιδα, εντερική λοίμωξη, πόνους σε μυς και σκελετό όπως πόνους στην πλάτη. Όλα αυτά παίζουν έναν μεγάλο και σπουδαίο ρόλο.
    Το συμπέρασμα είναι, ότι για τις οικογένειες με χαμηλή μόρφωση απουσιάζει συχνά το πληροφοριακό υλικό. Kölner Stadt-Anzeiger, 07.02.2019
    ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ για τους παθητικούς καπνιστές και τα μικρά παιδιά
    ” Ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός και περιέχει χιλιάδες επιβλαβείς ουσίες, η εσπνοή των οποίων αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μας. Έτσι ακόμα και αν κάποιος ΔΕΝ καπνίζει ο ίδιος, αλλά βρίσκεται σε περιβάλλον που καπνίζουν, εκτίθεται δηλαδή σε παθητικό κάπνισμα, η εισπνοή και μόνο που υπάρχει στο χώρο είναι εξίσου επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα όπως εάν κάπνιζε ο ίδιος”
    Το κάπνισμα είναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των κυττάρων τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τον καρκίνο.
    Αύξηση της συχνότητας της νόσου σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως μάγειρες, αρτεργάτες οικοδόμοι, υδραυλικοί, οδηγοί φορτηγών, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμιάντου.
    Ακόμα τραγικότερη είναι η κατάσταση ως παθητικών καπνιστών νέων αγοριών και κοριτσιών που εργάζονται για ένα ημεροσμίσθιο πείνας σε κλειστούς χώρους διασκεδαστικών κέντρων, ταβέρνες και καφετέριες και είναι εκτεθημένοι στους καπνιστές με ένα αβέβαιο,απροσδόκητο και υγιεινό μέλλον.
    Η τραγική εικόνα της Πατρίδας μας η έλλειψη επαρκούς και καθοδηγητικής ενημέρωσης και η ανύπαρκτη υπηρεσία επιβράβευσης και ελέγχου της Πολιτείας.
    Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.Η πίσσα και η νικοτίνη προκαλέι βλάβη στον οργανισμό γιατί επιδρά στο νευρικό σύστημα, καταστρέφει τα αγγεία, το ήπαρ και άλλα όργανα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί εξάρτηση από το τσιγάρο. Παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας ή προβλήματα υγείας που συνεχώς χειροτερεύουν.
    Ετούτος o LASSEZ-FAIRE τρόπος συμπεριφοράς και συνδιαλλαγής της Πολιτείας και των ενδιάμεσων πολιτών της αλληλεπίδρασης με την νοοτροπία ” Άστους να κάνουν, ό,τι θέλουν” παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων και τους νόμους της Πολιτείας και δεν υπάρχει μεσάζων διαπραγματευτής της συμφιλίωσης.
    Ο σεβασμός είναι βασικό συστατικό που χρειάζεται κάθε πολίτης και κάθε κοινωνία, μικρή και μεγάλη για να προοδεύσει. Ο σεβασμός είναι πολιτισμός και τον βρίσκεις στην Παιδεία. Δεν μαθαίνουμε να σεβόμαστε ούτε καν τον ευατό μας.
    Ο εγωκεντρισμός δεν μας βοηθάει. Και δυστυχώς τον έχουμε μπόλικο και για εξαγωγή. Η έλλειψη σεβασμού είναι εμφανέστατη παντού. από την πολιτική ζωή, την Τ.Α. μέχρι το σχολείο. Και δεν σταματά μόνο στους συνανθρώπους και σε κλειστούς διασκεδαστικούς χώρους με το κάπνισμα. Τίποτα δεν σεβόμαστε.
    ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ως παθητικοί καπνιστές
    Ο εγωκεντρισμός και ναρκισσιστής Ελληνάρας που δεν σέβεται τους συνανθρώπους του, δεν περιορίζεται μόνο ως καπνιστής σε κλειστούς χώρους διασκεδάσεως, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του και φέρνει μαζί του στα ρούχα του τη ρυπαντική και βλαβερή ουσία. Ο καπνός του τσιγάρου επιβαρύνει βαριά τα παιδιά. Κατά τις εκτιμήσεις τα μισά παιδιά κάτω των έξι ετών ζουν στη Γερμανία και όχι μόνο σε σπίτι καπνιστών. Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς είναι με αυτά με ρίσκο και επιβαρυμένη η υγεία .
    Τα παιδιά αντιδρούν ιδιαίτερα πιο ευαίσθητα από τον καπνό. Το σώμα τους βρίσκεται σε ανάπτυξη και τα όργανά τους ο πνεύμονας μπορεί σκληρά να καταστραφεί. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε νοικοκυρειό καπνιστών, μπορούν να διαπιστωθούν οι ρυπαντικές ουσίες στο αίμα. Επειδή οι ρυπαντικές ουσίες παραμένουν σφικτά στις ταπετσαρίες,στα χαλιά, στις κουρτίνες, στα έπιπλα, παραμένουν στη συνέχεια στον αέρα και μετά το εξαέρισμα και αναπνέονται. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αν καπνίζει κάποιος σε μικρούς χώρους, όπως το αυτοκίνητο.
    Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος επειδή οι πνεύμονές τους είναι μικρότεροι από των ενηλίκων και το ανοσοποιητικό τους ανώριμο. Όταν καπνίζετε μπροστά στα παιδιά εισπνέουν περισσότερο καπνό, επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικους, εισπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού σε σχέση με το σωματικό τους βάρος. Η νικοτίνη και οι διάφορες καρκινογόνες ουσίες του καπνού αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστεως, του στόματος, του ήπατος, των νεφρών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου.
    Επίσης το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερη τερηδόνα και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά..Παρουσιάζουν ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες και ασθμα. Τα βρέφη κυρίως μπορεί να παρουσιάζουν συχνότερα αυτές τις παθήσεις ενώ αυξάνονται και συμπτώματα του βρογχικού άσθματος. Δεν έχουν καλή όσφρηση.
    ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ επηρεάζει αρνητικά την όσφρηση των μικρών παιδιών. Επηρεάζονται οι δεξιότητές τους. Το παθητικό καπνισμα μπορεί ακόμα να επηρεάσει αρνητικά την αντίληψη και τις δεξιότητές τους μεγαλώνοντας. ΕΠΙΣΗΣ τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι καπνιστών είναι κατά 11% πιο επιρρεπή σε επιθετικές συμπεριφορές, σύμφωνα με έρευνες. Ενδέχεται να γίνουν καπνιστές. Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα.Πρέπει να καπνίζετε έξω από το σπίτι και να αλλάζετε ρούχα όταν μπαίνετε στο σπίτι σας. Ο καπνός απορροφάται από τα ρούχα σας, συναντάμε συχνά πανέμορφες και θελκτικές κοπέλλες να βρωμοκοπούν τσιγαρίλα, το ίδιο βρωμερά βρίσκομε δημόσιες υπηρεσίες που καπνίζουν, ο καπνός απορροφάτε από το δέρμα σας, τα αντικείμενα πάνω σας και γύρω σας, κι έτσι φτάνει μέχρι τα παιδιά. Δεν πρέπει να καπνίζετε μπροστά στα παιδιά σας στο σπίτι, βγαίνουν για ώρες μετά το κάπνισμα από τα πνευμόνια σας και μεταφέρονται με την αναπνοή στο χώρο. Πάντα είναι δυνατή βοήθεια από ψυχολόγο. http://www.isida.gr
    Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ
    Το άρθρο αυτό το γράφω μετά από προσωπική μου πρόσφατη περιήγηση 2019 στη Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα και τελικά στην Αθήνα γνωρίζοντας από κοντά τους Νεοέλληνες γλεντζέδες με μουσική και τα διάφορα στέκι διασκέδασης.
    Παρόλα που το άρθρο αυτό το γράφω για “διόρθωση κακών κειμένων” , συνήθως οι συμβουλες στον Νεοέλληνα δεν είναι ευπρόσδεκτες , διότι ή δεν θέλει να τις καταλαβει ή δεν τις συλλαμβάνει σε διαλογική συζήτηση ή τις απορρίπτει εξ αρχής γιατί δεν είναι δικές του συμβουλές.
    -Όπως αναφέραμε, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά προβλήματα και αργότερα στη ζωής τους, όπως πτωχή ανάπτυξη των πνευμόνων, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιολογικά προβλήματα, καταρράκτη. Το κάπνισμα και κύηση, προκαλεί Αποβολή, Γέννηση πρόωρου νεογνού ή λιποβαρούς νεογνού.
    Αυξημένο κίνδυνο του νεογνού ή του βρέφους για σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.
    Μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας από το παθητικό κάπνισμα, αν ΔΕΝ αφήνετε τα παιδιά σας σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα. Ακόμα και αν δεν καπνίζει κανείς την ώρα που θα βρίσκονται εκεί, χημικές ουσίες από τον καπνό παραμένουν στις επιφάνειες των δωματίων μέρες μετά, αφότου έχουν καπνίσει στους χώρους αυτούς. (Ε. Ο,13.12.2018),
    ————————Ευμπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο – k-nalbantis@hotmail.de
    ————————————————-Όποιος θα ήθελε να εμβαθύνει τον προβληματισμό μας μπορεί να διαβάσει περαιτέρω και πιο κάτω ένα ολοκληρωμένο άρθρο με θέμα: Η αρνητική επίδραση των ναρκωτικών και οι μανιώδεις συνήθειες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας:
    http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=299

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του