Πρωτοφανής χαλαζόπτωση σε Μάκρη και Δίκελλα

Η μανία της φύσης μέσα σε 20 λεπτά κατέστρεψε περιουσίες και καλλιέργειες. Δέκα τραυματίες προσήλθαν στα επείγοντα του ΠΓΝΑ – Ποια είναι ηδιαδικασία των αποζημιώσεων

Της Κικής Ηπειρώτου

Αναστάτωση, τρόμο και πολλές καταστροφές άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που επί 20 λεπτά, το απόγευμα της Τετάρτης, «μαστίγωνε» ό,τι έβρισκε μπροστά της, από αυτοκίνητα, τζαμαρίες και στέγες, μέχρι καλλιέργειες, δέντρα και δρόμους σε Μάκρη, Δίκελλα και Μεσημβρία. Οι οικισμοί και η παραλιακή ζώνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μέσα σε λίγα λεπτά, θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, πέρα από κάποιους τραυματισμούς.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποτυπώνουν εν μέρει το μέγεθος και την ένταση του φαινομένου, που όπως λέει ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργος Κουκουράβας, δεν έχει προηγούμενο, εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.

Το εντυπωσιακό σε μέγεθος χαλάζι, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, έσπασαν παράθυρα και τζαμαρίες, προκάλεσαν βαθουλώματα σε οχήματα, έσπασαν παρμπρίζ, έριξαν δέντρα, κατέστρεψαν καλλιέργειες και προξένησαν σοβαρές ζημιές σε οικίες και καταστήματα.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είχε ενημερωθεί εγκαίρως για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, μόνο όμως για βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, και κυρίως για τις βραδινές ώρες. Παρ’ όλα αυτά, τα μηχανήματα ήταν σε ετοιμότητα από το μεσημέρι της Τετάρτης κι έτσι η κινητοποίηση ήταν άμεση. Απομακρύνθηκαν άμεσα πεσμένα δέντρα και σπασμένακλαδιά και φερτά υλικά, με τους υπαλλήλους να εργάζονται ως τις 11.30 το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βασικότερα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές. Αναστάτωση επικράτησε και στις παιδικές κατασκηνώσεις, τόσο του Δήμου, όσο και της Μητρόπολης, όπου πέρα από κάποια σπασμένα τζάμια, δεν υπήρξε κανένα άλλο πρόβλημα.

Κορμοί δέντρων και φερτά υλικά σε δρόξους στην περιοχή Μάκρης – Δικέλλων λίγο μετά το μπουρίνι, απομακρύνθηκαν άμεσα από συνεργεία του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, συνολικά 10 άτομα προσήλθαν από το απόγευμα της Τετάρτης και ύστερα, στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ, Κώστα Παπαθεοδώρου, μόνο το ένα εξ αυτών, ένας 66χρονος, που έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση, έχρηζε νοσηλείας, ενώ τα άλλα εννέα χαρακτηρίζονται ως ελαφρά περιστατικά καθώς αφορούσαν κυρίως τραυματισμό από τη χαλαζόπτωση.

Να σημειωθεί πως ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σε ορισμένες περιοχές λίγο έξω από την πόλη υπήρξε και χαλαζόπτωση, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη δέχθηκε, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, 30 κλήσεις και πραγματοποίησε 11 κοπές δέντρων.

Επίσης, λόγω πτώσης στύλου, σημειώθηκαν κάποια προβλήματα ηλεκτροδότησης, τα οποία αντιμετωπίστηκαν γρήγορα, με συνεργασία ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστικής.

Επίσης, την Τετάρτη, λόγω πλημμύρας, η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης ήταν για αρκετές ώρες απροσπέλαστη, με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλα τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη μέχρι χθες το πρωί, οπότε και η γραμμή δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Μεγάλου μεγέθους χαλάζι στην Μάκρη Αλέξανδρούπολης Πηγη-Νεκτάριου Νταντινάκη/meteoclub.gr
Καταστροφές και αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε πως η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων. «Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω. Από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%. Μεγάλη η ζημιά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Ήδη περιμένουμε γεωπόνους του ΕΛΓΑ για μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.

Επίσης, από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκε στην περιοχή κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αλλά και του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την καταγραφή των ζημιών. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και σε μικρότερες καλλιέργειες, σε κήπους και μπαχτσέδες των πληγέντων οικισμών.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες που επλήγησαν από την καταστροφική χαλαζόπτωση ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκτίμησης των ζημιών που υπέστησαν, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (07:00 -15:00), στο κεντρικό δημαρχείο και στον 1ο όροφο, στο γραφείο πρωτοκόλλου.  Ο Δήμος είναι αρμόδιος για τις καταστροφές στις οικοσκευές και η Περιφέρεια ΑΜΘ για τις επιχειρήσεις.

Κορμοί δέντρων και φερτά υλικά σε δρόξους στην περιοχή Μάκρης – Δικέλλων λίγο μετά το μπουρίνι, απομακρύνθηκαν άμεσα από συνεργεία του Δήμου.
Για τους πληγέντες στις Φέρες

Πριν από τη Μάκρη και τα Δίκελλα, από τα καιρικά φαινόμενα επλήγησαν και οι αγρότες των Φερών, που είδαν τη Δευτέρα τις καλλιέργειές τους να πνίγονται στα νερά και το χαλάζι.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση, οι αγρότες της περιοχής Πέπλου, Βρυσούλας, Φερών, Αρδανίου, Καβησσού, Πόρου του δήμου Αλεξανδρούπολης,έως τις 23 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημίας για καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από χαλάζι και ανεμοθύελλα στις 8/7. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στην ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δημοτικό Κατάστημα Φερών. Μετά τη λήξη της προθεσμίας καμία Δήλωση Ζημίας δεν γίνεται δεκτή.

Άλλωστε, την αποζημίωση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε χθες και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Όπως δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προτεραιότητα έχουν όσων οι καλλιέργειες βρίσκονταν κοντά στο στάδιο της συγκομιδής, οι οποίοι θα αποζημιωθούν πλήρως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών, οι οποίες προήλθαν από χαλάζι, ανεμοθύελλα και έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορων ειδών καλλιέργειες σε Έβρο Ροδόπη, Καβάλη, Ημαθία, Λάρισα και Καρδίτσα.

Τα μέτωπα καταιγίδας όπως τα κατέγραψε ο δορυφόρος το απόγευμα της Τετάρτης (Weather News Greece)

Τα μπουρίνια στη Θράκη ως μετεωρολογικό φαινόμενο

Ιδιαίτερα καταστροφικά είναι ορισμένα μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου. Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα. Τα μέτωπα αυτά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:

  1. κινούνται γρήγορα από βορρά προς νότο.
  2. οι αέριες μάζες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα είναι θερμές και ασταθείς.
  3. η διέλευσή τους πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως αργά την νύχτα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί έκλυση της λανθάνουσας ή δυνητικής αστάθειας της ατμόσφαιρας

Όλες οι παραπάνω συνθήκες υπήρχαν σε αντίστοιχο μπουρίνι που συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν.

Δικελλα! Μετά το ισχυρό μπουρίνι (Ορέστης Ορεστιαδιτης)

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του