«Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την στρατηγική ανάπτυξης της Θράκης»

Την αναπτυξιακή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή.

Μηνύματα προς όσους επενδύουν στην ένταση με τη μουσουλμανική μειονότητα:  «Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική φωνή που θέλει να επενδύσει στο μίσος και στο φανατισμό. Σε κάθε εθνικιστική φωνή απ’ όπου και εάν προέρχεται»

Την αναπτυξιακή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Θράκη παρουσίασε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, στα πλαίσια περιοδείας του σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μουσουλμανική μειονότητα και να καταδικάσει όσους επενδύουν στο φανατισμό και την ένταση, στέλνοντας έτσι σαφή μηνύματα ακόμη και προς στελέχη του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Θράκη, παρά τις μεγάλες της δυνατότητες, όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει πίσω. Παρά τα αλλεπάλληλα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν μπόρεσε να συγκλίνει, όχι μόνο στα κοινοτικά, αλλά ούτε καν στα εθνικά δεδομένα.

«Είναι, πράγματι, θλιβερό όσο και εξοργιστικό το γεγονός ότι μια περιοχή, όπως η Θράκη, με τόσα πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωγραφική της θέση, οι άφθονες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό της και η πολυ-πολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, η γειτνίασή της με μεγάλες και σημαντικές αγορές στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή Τουρκία, είναι κρίμα ότι αυτή η Περιφέρεια δεν έχει αξιοποιήσει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας: «Αλλά ακριβώς αυτό που είναι μειονέκτημα, είναι, ταυτόχρονα, και η μεγάλη ευκαιρία σήμερα για τη Θράκη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την στρατηγική ανάπτυξης της Θράκης και να αξιοποιήσουμε σωστά τα όσα μέσα διαθέτουμε. Τα κοινοτικά χρήματα δεν αρκούν για να αναπτυχθεί η Θράκη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα σήμερα. Χρειάζεται πρωτίστως η ραγδαία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όχι μόνο εδώ, παντού. Χρειάζονται συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για να μπουν μπροστά μεγάλα έργα που το δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αλλά και δεν μπορεί μετά την ολοκλήρωση να διαχειρίζεται με ανταγωνιστικότητα»

Συγκεκριμένα για τον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται την ταχεία υλοποίηση του επιχειρησιακού του σχεδίου που θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την προοπτική της ζώνης ελευθέρου εμπορίου, κάνοντας μνεία και στη σύνδεση με οδικούς άξονες και την Εγνατία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ανάδειξης και υποστήριξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ενός πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή, ενώ για το τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία και Τουρκία, τόνισε πως  θα πρέπει να ενισχυθεί με εργαλεία όπως η κατάργηση της βίζας για 72 ώρες, στο πρότυπο του ανατολικού Αιγαίου. Επισήμανε ωστόσο ότι η διευκόλυνση του εμπορίου, δεν σημαίνει ανεξέλεγκτο εμπόριο. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν καταρρεύσει. Θα ανασυνταχτούν ταχύτατα μόλις αναλάβουμε», σημείωσε.

«Ισονομία και ισοπολιτεία για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της Θράκης»

Ο πρόεδρος της ΝΔ μνημόνευσε και τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την πολιτική του περί ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας.

«Ο μειονοτικός πληθυσμός απολαμβάνει όλα τα προνόμια του Έλληνα πολίτη σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Η θρησκευτική ελευθερία γίνεται απολύτως σεβαστή. Η ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης διασφαλίζονται. Οι πολιτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες και αποδεικνύονται από την ισότιμη συμμετοχή κάθε μουσουλμάνου σε οποιαδήποτε κοινωνική, συνδικαλιστική και οικονομική δραστηριότητα. Με ενεργητικές πολιτικές θετικών μέτρων, όπως η ποσόστωση στην εισαγωγή μαθητών από τη μειονότητα στα Πανεπιστήμια, πετύχαμε να εισάγονται κάθε χρόνο 450 με 500 μουσουλμάνοι μαθητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας. Γεγονός που προκαλεί κοινωνική κινητικότητα και αποτελεί πλούτο για τον τόπο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταδίκασε κάθε εξτρεμιστική φωνή, που επενδύει στο μίσος, στέλνοντας μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματός του στην περιοχή, με πρόσφατα παραδείγματα κηρυγμάτων μίσους από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ στη Θράκη.

«Με τον ίδιο απόλυτο τρόπο, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική φωνή που θέλει να επενδύσει στο μίσος και στο φανατισμό. Σε κάθε εθνικιστική φωνή απ’ όπου και εάν προέρχεται, όταν απειλεί να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και τα τεράστια βήματα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που έχουμε ακολουθήσει στην πατρίδα μας, έχει επιτύχει πολύ περισσότερο από αντίστοιχες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα έχει απομονώσει πλήρως τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και έχει μείνει μακριά από φαινόμενα εξτρεμισμού. Ως χώρα, ως κράτος, έχουμε αποδείξει πως όταν υπάρχει σχέδιο μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτό είναι που μας λείπει σήμερα. Ένα σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Ένα σχέδιο προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων. Με εξωστρέφεια και εθνική αυτοπεποίθηση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr