«Λίφτινγκ» στη δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Μία μεγάλη επιχείρηση αποσυμφόρησης ξεκινά η δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, με στόχο τη δημιουργία επιπλέον χώρου για την έκθεση νέων βιβλίων που συμβαδίζουν με τις ανάγκες και σημεία των καιρών.

Παρά το γεγονός ότι πλέον στεγάζεται σε ένα άνετο κτίριο, οι 29.150 τίτλοι βιβλίων που διαθέτει προκαλούν ένα πρόβλημα… χώρου. Άλλωστε, η δημοτική βιβλιοθήκη δέχεται καθημερινά πολλές δωρεές βιβλίων από πολίτες.

Καθώς ο χώρος εναπόθεσης των βιβλίων είναι περιορισμένος και η ποιότητα της βιβλιοθήκης αποτυπώνεται κυρίως από την ποιότητα των διαθέσιμων βιβλίων, κρίθηκε αναγκαία η απόσυρση αρκετών από τους υπάρχοντες τίτλους για την αποσυμφόρηση του υλικού και τη δημιουργία επιπλέον χώρου για την έκθεση νέων βιβλίων που συμβαδίζουν με τις ανάγκες και σημεία των καιρών.

Η εισήγηση έγινε δεκτή και από το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Σημειώνεται πως η επιλογή των προς απόσυρση βιβλίων έγινε σε συνεργασία με εθελοντές της πόλης και με τη σημαντική συμβολή φοιτητών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας Σίνδου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, οργάνωσαν και κατέγραψαν έναν όγκο περίπου 5.000 βιβλίων.

Η επιλογή των προς απόσυρση βιβλίων έγινε σε συνεργασία με εθελοντές της πόλης και με τη σημαντική συμβολή φοιτητών του ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας Σίνδου, οι οποίοι, οργάνωσαν και κατέγραψαν έναν όγκο περίπου 5.000 βιβλίων (φωτο από τη δράση)

Τα εν λόγω βιβλία θα διατεθούν σε πρώτη φάση με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της πόλης αλλά και σε ιδρύματα, συλλόγους και φορείς ενώ θα ακολουθήσει έκθεση των υπολοίπων σε τριήμερο bazaar που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, σε χρόνο που θα αποφασισθεί από τη διοίκηση της βιβλιοθήκης. Τα βιβλία, όταν διατεθούν προς πώληση στους πολίτες, θα έχουν συμβολικό αντίτιμο του 1-3 ευρώ, ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί από τη δημοτική βιβλιοθήκη για αγορά νέων βιβλίων ή αναγκαίου εξοπλισμού.

Τα κριτήρια για την απόσυρση των βιβλίων

Τα βιβλία έχουν επιλεγεί για απόσυρση σύμφωνα με τη νομότυπη διαδικασία που ακολουθείται σε δημόσιες βιβλιοθήκες και με τα παρακάτω κριτήρια:

1. Ύπαρξη πολλαπλών αντιτύπων του ιδίου τίτλου
2. Ξεπερασμένο περιεχόμενο λόγω παλαιότητας
3. Περιορισμένος χώρος τοποθέτηση βιβλίων στα βιβλιοστάσια
4. Μειωμένη ως και καθολική έλλειψη ενδιαφέροντος ανάγνωση των εν λόγω βιβλίων
5. Κακή φυσική κατάσταση λόγω χρήσης και παλαιότητας (λείπουν σελίδες ή είναι κατεστραμμένο μέρος του βιβλίου).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του