Εγκαίνια για την πρώτη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 24/3

 Της Κικής Ηπειρώτου

Μία πολύ σημαντική έκθεση που υπόσχεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο ταξίδι μνήμης για τη ζωή και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, αλλά και αφορμή στοχασμού για το διαχρονικό και επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς, εγκαινιάζει το Σάββατο 24 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

To Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου συνεργάζονται και παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός  – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία από 29 Ιανουαρίου 2016 έως 1 Μαΐου 2017.

Κέντρο της εκθεσιακής αφήγησης αποτελούν οι μαρμάρινες αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και έκτοτε αποτελούν μέρος της «Συλλογής Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από την παρουσίαση 37 λίθινων αντικειμένων, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της βόρειας Προποντίδας, ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν στην Ανατολική Θράκη. Ένας κούρος και μια κόρη, ταφικές στήλες, αναθηματικά́ ανάγλυφα, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά́ μέλη και επιγραφές, σκιαγραφούν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και μας καλούν, παράλληλα, να στοχαστούμε πάνω στο διαχρονικό και επίκαιρο, θέμα της προσφυγιάς.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό από την Τρίτη 27 Μαρτίου και θα λειτουργεί τις μέρες Τρίτη- Πέμπτη και ώρα 10.00-15.00 για τουλάχιστον ένα έτος.  Από τον μήνα Μάιο και εξής, κάθε Τετάρτη 11.00-12.00 θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιείται, κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής συνεννόησης, δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr