Είναι χρήσιμες οι εφημερίδες;

Πολλοί θέτουν το ερώτημα: Είναι ακόμα χρήσιμες οι εφημερίδες, σε μια εποχή που κυριαρχεί το Διαδίκτυο;

Απαντούμε ανεπιφύλακτα ότι, ιδιαιτέρως σήμερα, που ο λαϊκισμός εξαπλώνεται παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά χρήσιμες.

Ας δούμε τη ΓΝΩΜΗ. Η εγκυρότητά της, το άπλωμά της σε διάφορους τομείς της ζωής, την κάνει χρήσιμη σε πολλά και διαφορετικά κοινά, με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Την κάνει χρήσιμη για να υπάρχει ο ενημερωμένος πολίτης που ψηφίζει υπεύθυνα, με γνώση και ορθολογισμό,για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και για την ανάδειξη της Κυβέρνησης της χώρας.

Στη ΓΝΩΜΗ υπάρχουν πληροφορίες και σχόλια για την τοπική επικαιρότητα, την πολιτική, τις ιδεολογίες, την οικονομία, τις διεθνείς ειδήσεις, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Είναι η πιο πλήρης αφήγηση της ημέρας – της κάθε ημέρας.

Είναι πληρέστερη η αφήγησή της σε σχέση με τις ειδήσεις της τηλεόρασης, που προτιμά να δίνει έμφαση μόνο στα μεγάλα θέματα απ’ όπου έχει εικόνα και αυτά χωρίς την ανάλυση του γραπτού λόγου που μένει.

Είναι πληρέστερη, σε σχέση και με το Διαδίκτυο, διότι η συγκεκριμένη εφημερίδα φροντίζει να διασταυρώνει και να εξηγεί τα γεγονότα – μακριά από τις post-truth πρακτικές που κυριαρχούν στην ενημέρωση των socialmedia και των sites.

Στη ΓΝΩΜΗ δεν υπάρχει θέση για τη συνωμοσιολογία, την κινδυνολογία, την τερατολογία, την πατριδοκαπηλία και το κουτσομπολιό. Αυτά τα φτηνά και εύκολα προϊόντα θα τα βρείτε προς πώληση εκεί όπου λείπουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Εκεί όπου λείπει το πρωτογενές ρεπορτάζ και αφθονούν οι αντιγραφές. Εκεί όπου απουσιάζουν οι διασταυρωμένες ειδήσεις και οι αναλύσεις των ειδικών.

Το είδος της δημοσιογραφίας που ασκεί η ΓΝΩΜΗ με τους 18 εργαζόμενους (μαζί με την εκτυπωτική μονάδα), είναι ακριβό, αλλά είναι πολύ προσιτό για τους αναγνώστες της. Μόνο εξήντα λεπτά τη μέρα στα περίπτερα και σαράντα λεπτά για τους συνδρομητές της.

Γι αυτούς τους λόγους η ΓΝΩΜΗ άντεξε σε αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Με αξιοθαύμαστη συνέπεια αντιστάθηκε στη λαίλαπα του εθνολαϊκισμού, υπερασπίζοντας με σθένος την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκεία και καταγωγή. Ανάδειξε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των ανοιχτών οριζόντων και προέβαλε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, αντί για τις εύκολες «κλάψες» για την «παραμελημένη παραμεθόριο περιοχή».

Η ΓΝΩΜΗ δεν υπέκυψε ούτε στον επαρχιωτικό αυταρχισμό της κάθε εξουσίας, αρνούμενη να «συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις», προτιμώντας από την οποιαδήποτε εύνοια, την ανεξαρτησία της.

Και έτσι θα συνεχίσουμε και με τη νέα διεύθυνση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του