«Βασικός μας στόχος να δώσουμε φωνή στη γενιά της κρίσης»

Στη Θράκη βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με πολίτες και στελέχη.

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» για τις βασικές αρχές που διέπουν την πολιτική του ατζέντα στο δρόμο προς τις εκλογές για τον νέο πολιτικό σχηματισμό, ενώ αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την περιοχή μας, χαρακτήρισε την επένδυση του LNG ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ υπογράμμισε πως στην αναπτυξιακή του πρόταση περιλαμβάνεται η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα έχει ως στόχο η ‘εξαγωγή’ επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες να αντικατασταθεί από την εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Η συνέντευξη

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις  σας και  τι προσδοκάτε από την  πρόσφατη επίσκεψή σας  στην Θράκη;

Η Θράκη είναι ένα μέρος στο οποίο έχω ζήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και χαίρομαι πάντα να το επισκέπτομαι. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Είναι προσωπικός μου στόχος να μιλήσω και κυρίως να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ανά την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Μόνο μέσα από την προσωπική επαφή και αφού έχουμε δει από κοντά τα προβλήματα της κάθε περιφέρειας θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε το σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση.

Ποιες είναι επιγραμματικά  οι βασικές αρχές της πολιτικής σας ατζέντας;

Στόχος μου είναι να φτιάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα ένα ανοιχτό, θεσμικό κόμμα στο οποίο θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. Να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Να δώσουμε φωνή στη γενιά της κρίσης, στους νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτούς που δουλεύουν σε επισφαλής θέσεις εργασίες, τους νέους πτυχιούχους που βλέπουν οι κόποι τους να απαξιώνονται, τους ανέργους. Να τους κινητοποιήσουμε ώστε να συμμετάσχουν ενεργά και όχι στο περιθώριο για διακοσμητικούς λόγους.

Ποια είναι η πρότασή σας ώστε να ξεφύγει η χώρα από την κρίση, χωρίς να επιβαρύνονται διαρκώς οι πολίτες με νέους δυσβάστακτους φόρους;

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε που έχει μείνει να παλεύει με τα Μνημόνια. Φτωχύναμε, είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας να φεύγουν στο εξωτερικό και τη χώρα να μένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο μιζέριας και στασιμότητας. Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να δώσουμε τις ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας. Να αναμορφώσουμε το κοινωνικό κράτος στις ανάγκες του σήμερα. Είναι απαραίτητο η κάθε οικογένεια να ξέρει ότι τα παιδιά της θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν προσχολική εκπαίδευση. Το οφείλουμε στους Έλληνες του μέλλοντος να σταθούμε στα πόδια μας και να αρχίσουμε να προοδεύουμε ξανά.

Παρότι υπήρξατε Γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος, αναφέρεσθε συχνά στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την κρίση. Σε ποιες ευθύνες αναφέρεσθε και ποιοι πολιτικοί πρέπει να τις αναλάβουν;

Το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στον τόπο μια μακρόχρονη περίοδο ευημερίας και προόδου που ταυτίζεται με την μεταπολίτευση. Αλλά δεν μπορούμε να προκαλούμε τη νοημοσύνη του κόσμου λέγοντας ότι όλα τα κάναμε σωστά. Υπήρξαν λάθος συμπεριφορές και έγιναν και λάθος επιλογές που τραυμάτισαν τη σχέση μας με τους προοδευτικούς πολίτες Δεν φτάσαμε τυχαία από το 44% σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν λάθος η συγκυβέρνηση μας με το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, όπως και ο διαμερισμός των κρατικών θέσεων με το σύστημα 4-2-1. Ο κόσμος έχει αποδώσει τις ευθύνες του. Το βασικό είναι να αναγνωρίσουμε και εμείς τα λάθη μας και να αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει.

Εφόσον εκλεγείτε επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, πώς θα πορευθείτε στις επόμενες εθνικές εκλογές στο θέμα των συνεργασιών;

Ο λαός μέσω των εκλογών είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Όποιος γράφει σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών από τώρα περιφρονεί την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και τη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα αρχής για μένα, ότι προϋπόθεση για την όποια κυβερνητική συνεργασία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, ώστε να μην καταστεί μία ακόμη συναλλαγή με αντικείμενο θέσεις εξουσίας στο κράτος. Αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο κοινό πρόγραμμα, τότε θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση.

Πώς βλέπετε το ρόλο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Αλεξανδρούπολη στον ενεργειακό και διαμετακομιστικό τομέα;

Η τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης, ένα από τα πιο ανατολικά λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στο θέμα της ενέργειας, η κατασκευή του πλωτού τερματικού είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Τη σημασία που έχουν έργα σαν αυτό καθώς και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης είχα τονίσει και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου ήμουν εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στη γνωμοδότηση σχετικά με μια στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ο Έβρος  συνορεύει με την «εχθρική» Τουρκία και τη Βουλγαρία, όπου μεταναστεύουν ελληνικές επιχειρήσεις.  Θεωρείτε ότι η γεωγραφική αυτή θέση είναι μειονεκτική;

Η εγγύτητα προς τη συνοριακή γραμμή είναι πράγματι μειονέκτημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπό προϋποθέσεις όμως μπορεί να γίνει και πλεονέκτημα. Στόχος μου είναι ότι μέσω της υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, η εξαγωγή επιχειρήσεων να αντικατασταθεί από την εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Για αυτό και υποστηρίζω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τον υπηρεσιών. Σε βάθος χρόνου αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργήσουμε καλές και ποιοτικές δουλείες, ανθεκτικές σε συνθήκες κρίσης ώστε να επιστρέψουν οι νέοι που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Πως σκέπτεσθε να οργανώσετε τον νέο φορέα αν εκλεγείτε; Ως ενιαίο κόμμα ή ως συνασπισμό κομμάτων;

Τα κόμματα μπορεί να διατηρήσουν την αυτονομία τους, όμως στο συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή Προέδρου πρέπει να προκύψει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα εκλεγεί απευθείας από συνέδρους και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα μαζί με τον Πρόεδρο. Για να αποφύγουμε φαινόμενα Βαβέλ που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και μπορεί να βλάψουν την προσπάθειά μας, οι αποφάσεις του οργάνου αυτού θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους. Βέβαια και στην Ιταλία, η Ελιά, από έναν συνασπισμό κομμάτων μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό Partito Democratico. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν και εμάς προς αυτή την κατεύθυνση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr