Απολογισμός Λαμπάκη με απουσίες και αιχμές

Μόνο οι δυο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρούσες στην ειδική συνεδρίαση.  Αιχμές του δημάρχου εναντίον Μιχαηλίδη, αλλά και της δημοτικής αρχής Αλεξανδρή για τις παραλείψεις της στο θέμα του πάρκου Αλτιναλμάζη.

Στον ετήσιο απολογισμό των δράσεων και των έργων της δημοτικής αρχής προχώρησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Στη διαδικασία το παρόν έδωσαν μόνο δύο από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του δημάρχου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η διαδικασία του απολογισμού και όχι, όπως είπε, της ‘απολογίας’, όπως ορίζεται από τον Καλλικράτη, είναι μια διαδικασία ουσίας, για το κορυφαίο όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι σημαντικό να παρίσταται με όλες τις παρατάξεις και να διατυπώνει απόψεις και κριτική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, «ορισμένοι δεν έχουν τη λεβεντιά να συμμετέχουν σε μία τέτοια διαδικασία, δεν σεβάστηκαν το χώρο και το θεσμό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι της ειδικής συνεδρίασης του απολογισμού, είχε προηγηθεί τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν παρέστησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αλλάζουμε Τώρα» και «Νέοι Άνθρωποι» κκ Τζανίδης και Βεγλεκτσής, ενώ ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης αποχώρησε μετά τη λήξη της τακτικής συνεδρίασης. Ο μοναδικός σύμβουλος της «ΑΝΑΣΑ» που παρέμεινε στην αίθουσα ήταν ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Αραμπατζής. Στην ειδική συνεδρίαση συμμετείχαν κανονικά οι επικεφαλής και τα μέλη των παρατάξεων του Απόστολου Φωτιάδη και του Σάββα Δευτεραίου. Πριν τον απολογισμό του δημάρχου έγινε σύντομος απολογισμός του έργου του συμπαραστάτη του δημότη Χρήστου Βασματζίδη.

Περιφερειακός, Αλτιναλμάζη και γεωθερμία στο επίκεντρο

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε μία αναφορά στα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ο περιφερειακός δρόμος είναι ένα από αυτά, όχι μόνο για την προηγούμενη χρονιά, αλλά για την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για το πάρκο Αλτιναλμάζη, το οποίο εγκαινιάζεται μετά από πολυετείς καθυστερήσεις σήμερα, Παρασκευή 5 Μαϊου. Ο κ. Λαμπάκης άφησε αιχμές κατά των χειρισμών της δημοτικής αρχής του Γιώργου Αλεξανδρή (εξαιρώντας τον παρόντα Βαγγέλη Γουμενίδη) τόσο για την απώλεια της χρήσης του χώρου, όσο και για τη μη εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Όλα αυτά, οδήγησαν τη νέα δημοτική αρχή σε γραφειοκρατικές περιπέτειες και σε ένα δύσκολο αγώνα για να καταφέρει να βάλει το έργο και πάλι σε τροχιά υλοποίησης και να το ολοκληρώσει, προσθέτοντας τις χρήσεις σχολείων και αθλητικών χώρων στην έκταση των 132 στρεμμάτων. «Κάποιοι δεν δικαιούνται ευχαριστιών», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ειδική αναφορά έγινε και για το θέμα της γεωθερμίας, «για τις προσπάθειές μας πλέον μας γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα, ξέρουν όλοι ότι είμαστε οι πρώτοι που πήραμε άδεια για αξιοποίηση της γεωθερμίας για θέρμανση», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Όπως είπε, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να δίνει βαρύτητα στον τομέα αυτό, που μπορεί να δώσει πλούτο και θέσεις εργασίες στην περιοχή, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη,  «ασκούμε στην πράξη αναπτυξιακή πολιτική».

Στη διαδικασία το παρόν έδωσαν μόνο δύο από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του δημάρχου.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε μία σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται η έναρξη υλοποίησής του στους επόμενους μήνες. Μεταξύ αυτών η νέα δημοτική αγορά-ιχθυαγορά, στο σημείο που ήταν η παλιά, με 1,3 εκ ευρώ και δημιουργία 15 καταστημάτων, το λύκειο των Φερών με 3,5 εκ ευρώ, το δημοτικό σφαγείο, με τη διαδικασία δανειοδότησης με 2,9 εκ ευρώ, από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων να έχει ολοκληρωθεί, την αναβάθμιση-ανακαίνιση των ιαματικών λουτρών της Τραϊανούπολης, το νέο κλειστό γυμναστήριο, με 3,9 εκ ευρώ, για το οποίο οι μελέτες θα είναι έτοιμες τέλη Ιουνίου και μάλιστα χωρίς καμία δαπάνη από το δήμο, αφού τις εκπονεί η τεχνική υπηρεσία, την οποία συνεχάρη τόσο ο δήμαρχος, όσο και η αντιπολίτευση. Ο κ. Λαμπάκης μίλησε ακόμη για το πλούσιο έργο της αντιδημαρχίας Φερών, αλλά και του Πολυκοινωνικού, ενώ αναφέρθηκε στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από τα ιατρεία της γειτονιάς, τα επονομαζόμενα ΤοΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Tρεις τέτοιες δομές θα δημιουργηθούν στο δήμο Αλεξανδρούπολης και στο δημοτικό διαμέρισμα Μαΐστρου, ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να μετακινούνται ως το ΠΓΝΑ για τα απλά ζητήματα της υγείας τους.

Προτάσεις και κριτική

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης τόνισε πως η διαδικασία του απολογισμού της δημοτικής αρχής δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική διαδικασία και θα πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμμετέχουν σε αυτή. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα οικονομικά μεγέθη του δήμου, προτείνοντας παράλληλα τρόπους για την πιο εύρυθμη οικονομική του διαχείριση. Μίλησε για τα προβλήματα σε οικισμούς του δήμου, για τα  ημιτελή έργα και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η τεχνική υπηρεσία είναι σε θέση να εκπονεί μελέτες για έργα του δήμου. Αναφορικά με τα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης υπογράμμισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, ώστε η μονάδα του δήμου να λειτουργήσει ως ‘κράχτης’ και για ιδιώτες επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος αναφέρθηκε στον μειωμένο προϋπολογισμό του δήμου, ο οποίος είναι κατώτερος των αναγκών των δημοτών, στην τακτική της επιλεξιμότητας των έργων, από την ΕΕ, δίνοντας ως παράδειγμα σημαντικού, αλλά μη επιλέξιμου έργου, αυτού της αντισεισμικής θωράκισης. Ο κ. Δευτεραίος τόνισε πως τα χρήματα που δίνονται για έργα, μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, προέρχονται από τη φορολογία του λαού και είναι λάθος να δίνεται η μερίδα του λέοντος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια, μιλώντας υπέρ της μεθόδου της αυτεπιστασίας για έργα του δήμου. Για την τεχνική υπηρεσία, είπε ότι κάνει καλά τη δουλειά της, όμως έχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαρκή μείωση του προσωπικού, στηλιτεύοντας τη μη δυνατότητα προσλήψεων. Για τα έργα που γίνονται ή έγιναν ήδη στο δήμο σημείωσε πως καλώς γίνονται, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr