Αμεση η απάντηση Πουλάκη στην οργισμένη ανακοίνωση Λαμπάκη

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στην οργισμένη ανακοίνωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου γης ΠΕΔ ΑΝΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη ως αποτέλεσμα της εκδήλωση για τις αλλαγές του Καλλικράτη προ ημερών στο Επιμελητήριο Έβρου.

Ο κ. Πουλάκης  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αιρετοί και πολίτες θα είναι δίπλα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ έκανε λόγο για «παραφωνίες» και παιχνίδια από την πλευρά των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ συνολικότερα. Ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών επαναλαμβάνει πως «οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή και δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι οριστικές, αλλά αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία ως βάση προς περαιτέρω συζήτηση». Κάνει λόγο για «λυσσαλέο πόλεμο» της ηγεσίας της αυτοδιοίκησης εναντίον της απλής αναλογικής, «όχι γιατί νοιάζεται για την περίφημη κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά γιατί θέλει να συνεχίσει να νέμεται την τοπική εξουσία, στηριζόμενη σ’ ένα ακραία πλειοψηφικό σύστημα, αντί να μπει στη βάσανο του διαλόγου και των συναινέσεων».

Η ανακοίνωση του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ

Η επίσκεψή μου στην Αλεξανδρούπολη, αυτή έγινε στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία κλήθηκαν και μετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δήμων, μεταξύ των οποίων και εσείς, ο οποίος και λάβατε το λόγο τρις, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις απόψεις σας. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να μπω στην ουσία των ισχυρισμών σας, μιας που νομίζω ότι η συζήτηση υπήρξε αρκούντως διεξοδική.

Επειδή, ωστόσο, με μεμφθήκατε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις σε όσους δεν ήταν παρόντες, θα σας θυμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση απέδειξαν την ουσιαστική και ειλικρινή τους προσήλωση στο δημοκρατικό διάλογο, με τη σύσταση μίας πολυμελούς Επιτροπής στην οποία μετείχαν – με πλουραλιστική μάλιστα εκπροσώπηση – όλοι οι βασικοί αυτοδιοικητικοί φορείς (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΣΥΑΠΕ). Πρόκειται για μία διαδικασία πρωτόγνωρη, καθώς  όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν σε κλειστά γραφεία, με τη συμμετοχή λίγων και εκλεκτών.

Μοναδική «παραφωνία» σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε η στάση της ΚΕΔΕ, η οποία – αφού επί επτά σχεδόν μήνες – συμμετείχε στις συνεδριάσεις αρνούμενη να καταθέσει απόψεις και να συνδιαμορφώσει ουσιαστικά, ελάχιστες μόνο μέρες πριν τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, επέλεξε να αποχωρήσει, δυναμιτίζοντας έκτοτε, ενίοτε και με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου.

Είναι δε σαφές και ξεκάθαρο ότι η ηγεσία της Αυτοδιοίκησης πολεμά λυσσαλέα εναντίον της απλής αναλογικής, όχι γιατί νοιάζεται για την περίφημη «κυβερνησιμότητα» των Δήμων, αλλά γιατί θέλει να συνεχίσει να νέμεται την τοπική εξουσία στηριζόμενη σε ένα ακραία πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, αντί να μπει στη βάσανο του διαλόγου και των συναινέσεων.

Ως Υπουργείο έχουμε ήδη κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή και δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι οριστικές, αλλά αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία ως βάση προς περαιτέρω συζήτηση. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε το δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς, με τους αιρετούς και με τις τοπικές κοινωνίες.

Στο τέλος λοιπόν αυτής της προσπάθειας θα κριθούμε – όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία της ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται με αυτή, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις – για τις θέσεις μας, για τη στάση μας και για το αποτέλεσμα που θα φέρουμε. Και να είστε βέβαιος ότι και οι αιρετοί και οι πολίτες θα είναι δίπλα μας.

Η ανακοίνωση – αντίδραση Λαμπάκη

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης λίγα 24ωρα μετά την αντιπαράθεση που είχε με τον κ. Πουλάκη σε εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση σε έντονο ύφος κατά του Γενικού γραμματέα. Ο κ. Λαμπάκης είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για μία σειρά προτάσεων της υπό διαμόρφωση μεταρρύθμισης,. επικρίνοντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών για τον αποκλεισμό της ΚΕΔΕ από τη συζήτηση, «φέρνοντας ως θέσφατο την προαποφασισμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική.

Η επιστολή Λαμπάκη αναφέρει τα εξής:

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απέδειξε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της, δια του γενικού γραμματέα κ. Πουλάκη, στην κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αλεξανδρούπολη, την 17-05-2017.

Και επειδή τα «παιχνιδάκια» δεν μ’ αρέσουν, γιατί είμαι υπέρ της άσκησης ουσιαστικής πολιτικής χωρίς αγκυλώσεις, προσδιορίζομαι όπως παρακάτω:
Α) Είναι αποκομμένη η οικονομική πολιτική από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Γιατί κύριε Πουλάκη, στην επισήμανσή μου, ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή δεν δημιούργησαν απολύτως τίποτα στον Έβρο και στην Θράκη.

Επί αυτής της ουσιαστικής επισήμανσης που αφορά τον λαό και την τύχη του τόπου, ΕΙΧΑΤΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑ .
Β) Αναφερθήκατε σε δήθεν 24 σημεία του νομοσχεδίου για να πείσετε περί του γεγονότος ότι δεν μιλάτε μόνο για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, αλλά για θέματα που αφορούν την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως π.χ:
-Την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ και την ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ!!!
-Τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό τους.
-Την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών κ.λ.π.

Αοριστολογίες και θέματα επιτέλους, που αρνηθήκατε ως υπουργείο να συζητήσετε με τους Δημάρχους (ΚΕΔΕ), με δεδομένο ότι αποκλείσατε την συζήτηση, φέρνοντας ως θέσφατο την προαποφασισμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. Αυτή είναι η δημοκρατία Σας και να την χαίρεστε!!!!! Και αυτό, απλά απομυθοποιεί την ηθική βάση της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, στην οποία δυστυχώς και εγώ πίστευα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γ) Δεν απαντήσατε στην δυσπιστία που δημιουργήσατε επί 2,5 έτη με τις επιθέσεις σας κατά των δημάρχων, όπως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναζήτηση των ταμειακών αποθεμάτων υποχρεωτικά των δήμων, ώστε να ακρωτηριάσετε την αυτοτέλεια μας, όπως με την προσπάθειά σας να καταργήσετε στην ουσία τους δημάρχους, διορίζοντας εκτελεστικούς γραμματείς στους δήμους (πλην όμως σε μια νύχτα υποχωρήσατε ατάκτως), όπως με την διατήρηση της μη αποζημίωσης όλων των αντιδημάρχων μέχρι σήμερα, όπως με την αναστολή της λήψης σύνταξης των αντιδημάρχων που τόλμησαν… να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πανηγυρίσατε όμως στην κομματική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, και καταχειροκροτηθήκατε από τους κομματικούς οπαδούς σας, γιατί επιτέλους κάνατε το αυτονόητο μετά από 2,5 έτη ώστε να ικανοποιήσετε το πάγιο αίτημα των δημάρχων, για την αποζημίωση των 30 ευρώ περίπου στους δημοτικούς συμβούλους μόνο για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και γι αυτό πανηγυρίσατε κατά την τοποθέτησή σας, αφού τίποτα άλλο δυστυχώς δεν έχετε να παρουσιάσετε, και είναι κρίμα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι στόχευσή σας είναι ουσιαστικά η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Με κατηγορήσατε όμως, ότι εστίασα αποκλειστικά σ΄αυτήν και αυτό είναι μια ακόμη ανακρίβεια. Με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή της ωστόσο, θα εκτοπίσετε τις πρώτες παρατάξεις της πλειοψηφίας στην επόμενη εκλογική διαδικασία, σε ποσοστό άνω του 50% των Δήμων και σε κάποιες περιπτώσεις θα δώσετε περισσότερες έδρες στη δεύτερη παράταξη από όσες στην πρώτη!!! Αλήθεια, γνωρίζετε ότι αυτό ανάγεται στη σφαίρα της αλχημείας μετατρέποντας τον χαλκό σε χρυσό;;

Και βέβαια γιατί άραγε η δεύτερη παράταξη που θα έχει τη δυνατότητα να συμπράξει με μια άλλη παράταξη της μειοψηφίας, να προστρέξει για συνεργασία στην πρώτη;;;;;;!!! Αυτή τη δημοκρατία, που θέλει τον αποκλεισμό της πρώτης νικήτριας δημοτικής παράταξης από τη διοίκηση του δήμου, πού την ανακαλύψατε αλήθεια;;!!!!! Μη μου πείτε σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη, γιατί εκεί υπάρχουν εγγυήσεις και βέτο σε κρίσιμα θέματα προς τον Δήμαρχο, όπως επίσης ανάλογα συμβαίνει σε κράτη με διοικητική μηχανή αποκομμένη από το κόμμα, και σε λαούς με πολιτικό πολιτισμό και κουλτούρα!!!!!!!. Δυστυχώς, όταν αναφέρεστε στον πολιτικό πολιτισμό, εσείς αναφέρεστε μόνο στην δυνατότητα να ελέγξετε με αλχημείες τις πλειοψηφίες των Δήμων στις επόμενες εκλογές, γιατί εάν δεν εφαρμόσετε την απλή αναλογική, θα χάσει και πάλι το κόμμα σας την δυνατότητα ελέγχου των Δήμων σε ποσοστό πάνω από 90%. Δυστυχώς μοναδική σας στόχευση είναι να ελέγξετε τις πλειοψηφίες.

Άρα ακυβερνησία στους Δήμους, και διοίκηση από παρατάξεις που δε θέλησε ο λαός του κάθε Δήμου να είναι πρώτες, πλαστογραφώντας έτσι τη βούληση του λαού μας. Δείτε για μια ακόμη φορά στο Δήμο Δράμας πώς θα μπορούσε να διοικηθεί από τη νικήτρια παράταξη της β’ Κυριακής, αν ίσχυε η απλή αναλογική!!!!!.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του