Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες θα τιμήσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Επιμέλεια Κική Ηπειρώτου

Σε εκδηλώσεις τιμής προς τρία πρόσωπα, τα οποία, το καθένα από το δικό του πεδίο δράσης, έχουν προσφέρει πολλά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, στο δημοτικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης, στο οποίο, πάντως, υπήρχαν αρκετές απουσίες από την αντιπολίτευση, συμφωνήθηκε να αποδοθεί το Μετάλλιο Α’ Τιμής στον αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης Νικόλαο Πινάτση, καθώς και στον ιερέα, εκπαιδευτικό και ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης Γεώργιο Κομνίδη. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο ιδρυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel Νίκο Δασκαλαντωνάκης, ένας ‘ξένος’ που επέλεξε να επενδύσει στην περιοχή μας, προσφέροντας εδώ και δύο δεκαετίες εισόδημα και εργασία σε πάρα πολύ κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική εισήγηση του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη περιλάμβανε και την απόδοση Μεταλλείου Α’ τιμής στον ιατρό Κωνσταντίνο Παπουτσέλη, ο οποίος ωστόσο ευγενικά αρνήθηκε αυτή την τιμή, σημειώνοντας πως θα επιθυμούσε να βραβευτούν όλοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του κοινωνικού ιατρείου του Δήμου, που δίνουν καθημερινά μαζί του τον αγώνα. «Αξίζει πολλά μετάλλια ο κ. Παπουτσέλης, με στεναχώρια αποσύρω την πρότασή μου, ωστόσο δεσμευόμαστε να κάνουμε αυτό που μας ζήτησε».

Για τον Νικόλαο Πινάτση, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό του έργο, στη συμμετοχή του σε δεκάδες φορείς και οργανισμούς, σε αναρίθμητα συνέδρια και επιστημονικές εργασίες, αλλά και στη σημαντική πορεία και προσφορά του στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και του πολιτισμού. Ο κ. Λαμπάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Πινάτσης, ως πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου, από το 2005 ως σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, προάγουν αληθινά τον πολιτισμό και η δουλειά τους αποτελεί τιμή για το σύνολο των δημοτών. «Μακάρι και άλλοι άνθρωποι να είχαν την επιστημονική και πολιτιστική του πορεία», σημείωσε ο δήμαρχος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης, χαιρέτησε την πρόταση και υπογράμμισε την ιστορία και την προσφορά του κ. Πινάτση, «που είναι ένας ενεργός πολίτης που με την παρουσία του συνεχίζει να τιμά την πόλη».

Για τον δάσκαλο και ιερέα Γεώργιο Κομνίδη, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως είναι ένας άνθρωπος που ζει για τον πολιτισμό, που με μία μειλίχια συμπεριφορά, κατόρθωσε αθόρυβα να δημιουργήσει ένα  λαογραφικό μουσείο, στη Νέα Χηλή, με τον πενιχρό μισθό του και πολλές στερήσεις για την οικογένειά του.  Ο π. Γεώργιος Κομίνης γεννήθηκε το 1934, τελείωσε το σχολείο στο Σοφικό Διδυμοτείχου και μετά από την παράλληλη προσφορά του ως δάσκαλος και ως ιερέας, το 2002 μετέφερε το μουσείο του στη Νέα Χηλή, χωρίς ποτέ να βάλει εισιτήριο εισόδου ή να επιχορηγηθεί από οποιονδήποτε φορέα. Με θερμά λόγια μίλησαν για τον πατέρα Γεώργιο τόσο ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, όσο και ο κ. Μιχαηλίδης.

Για την ανακήρυξη του Νικόλαου Δασκαλαντωνάκη, ως επίτιμου δημότη Αλεξναδρούπολης, ο κ. Λαμπάκης, αφού εξήρε την προσφορά των δύο ντόπιων επιχειρηματιών του κλάδου, των κκ Χατζηκωνσταντίνου και Παλακίδη, σημείωσε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος, χωρίς να έχει καμία σχέση με την περιοχή μας, πριν 20 χρόνια, επέλεξε να επενδύσει στον τόπο μας. Αγόρασε το παλιό ξενοδοχείο του Αστέρα, το αναβάθμισε διαθέτοντας πολλά εκατομμύρια και αργότερα δημιούργησε εκ θεμελίων τον καινούριο Αστέρα, ακριβώς δίπλα στο σημερινό Grecotel Egnatia. Ο δήμαρχος μάλιστα  υπογράμμισε πως ο όμιλος δεν χρωστά ούτε σεντ στον Δήμο, αφού πληρώνει κάθε χρόνο το ετήσιο μίσθωμα που του αναλογεί, χωρίς καθυστερήσεις, ενώ δεν έχει καμία άλλη οφειλή προς τον Δήμο. Δίνοντας κάποια στοιχεία για το ‘οικονομικό αποτύπωμα’ των επενδύσεων Δασκαλαντωνάκη στην περιοχή, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών των δύο  ξενοδοχειακών μονάδων αγγίζει τα 57 εκ ευρώ, μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει σε μισθώματα και φόρους προς το δήμο 4,7 εκ ευρώ, ενώ η μισθοδοσία και στα δύο ξενοδοχεία υπερβαίνει τα 24 εκ ευρώ, με τους εργαζόμενους να είναι όλοι από το Δήμο μας. Παράλληλα, ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο και για την τεράστια τόνωση που προσφέρει στην αγορά της περιοχής, η λειτουργία των δύο αυτών ξενοδοχείων.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει άριστες ξενοδοχειακές υποδομές και εξήρε την προσπάθεια όλων των ντόπιων επιχειρηματιών που τόλμησαν να επενδύσουν στον τόπο τους, επισημαίνοντας πως η ανακήρυξη του κ. Δασκαλαντωνάκη ως επίτιμου δημότη είναι μία κίνηση που χαιρετίζει η παράταξή του. Σημείωσε ακόμη πως είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα και σε άλλους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στο νευραλγικό τομέα του τουρισμού, αφού είναι γνωστό πως η περιοχής χρειάζεται κι άλλες κλίνες.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΑΣΑ» Νίκος Ρηγόπουλος υπενθύμισε στο Σώμα τις αντιδράσεις που είχαν εκφράσει κάποιοι όταν υπεγράφη η σύμβαση με τη Grecotel για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου.   «Πολλοί έλεγαν τότε ότι έπρεπε να μείνει στο δήμο, ήταν μία τολμηρή απόφαση του τότε Δημάρχου Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη, η οποία εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή», σημείωσε ο κ. Ρηγόπουλος, τονίζοντας πως η σύμβαση έχει διάρκεια 30 ετών, τα 20 έχουν σχεδόν παρέλθει και θα πρέπει  να δούμε τι κατεύθυνση θα δώσουμε στο χώρο  που θα περιέλθει και πάλι στο δήμο για το μέλλον, ώστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Θα ήταν αστοχία και παράλειψη να μην επαινέσουμε το 2018 αυτό που συνέβη πριν 19 χρόνια επί δημαρχίας Αρβανιτίδη, για μία επένδυση που άφησε τόσο μεγάλο όφελος ειδικά τα χρόνια της κρίσης» ανέφερε σχετικά ο κ. Λαμπάκης.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: