Το φλοιοφάγο έντομο έφτασε και στη Σαμοθράκη

Το φλοιοφάγο έντομο, με την επιστημονική ονομασία «Tomicus piniperda», που κατέστρεψε 3.500 στρέμματα με πεύκα στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, έκανε την εμφάνισή του και στο περιαστικό δάσος της Χώρας στη Σαμοθράκη. Οι αρμόδιες αρχές έχουν κινητοποιηθεί λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να σώσουν… ό,τι σώζεται.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, κατόπιν πρόσκλησης από τον δήμο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30/7 αυτοψία στο περιαστικό δάσος της Χώρας από δύο Δασολόγους, παρουσία του Αντιδημάρχου κου Χρ. Πρόξενου και ύστερα από την αποστολή δειγμάτων προς εξέταση που είχε προηγηθεί.

Συγκεκριμένα την αυτοψία έκαναν οι κοι Δημήτρης Αβζής, Δασολόγος – Εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και Αθανάσιος Γαλαζούλας, Δασολόγος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης.

Η δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus Piniperda έχει ήδη νεκρώσει αρκετά δέντρα.

«Ο δήμος ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ (χωρίς καθυστέρηση γιατί έχει ήδη εκπονηθεί ο σχετικός Πίνακας Υλοτομίας) την κοπή και απομάκρυνση δέντρων συνολικού όγκου τουλάχιστον 750 κυβικών μέτρων για την προστασία τους δάσους» σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του δασαρχείου η ξύλευση και απομάκρυνση υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον 3.500 στρέμματα πεύκων, στο Σέιχ Σου, κατέστρεψε το έντομο τους προηγούμενους μήνες (φωτο: reuters)
Πώς επιτίθεται ο φλοιοφάγος

Η αλήθεια είναι πως το έντομο αυτό είναι γνωστό στον ελλαδικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, όπως λέει ο δασικός εντομολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Δημήτρης Αβτζής, για πρώτη φορά εξαπλώνεται με τόσο γοργούς ρυθμούς. Ο φλοιοφάγος, το έντομο που διεισδύει στο φλοιό των πεύκων και τα νεκρώνει, ευθύνεται για την καταστροφή περίπου 3.500 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου (αντιστοιχεί στο 10% του δάσους), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασαρχείου Κιλκίς, έχει «νεκρώσει» περίπου 37.000 στρέμματα στην περιοχή.

Το πιο «ελκυστικό» είδος για το συγκεκριμένο έντομο είναι η δασική πεύκη, την όποια όταν τη «βρει» ευάλωτη της επιτίθεται και τη νεκρώνει.

«Ο φλοιοφάγος, όπως μαρτυρά η ονομασία του, είναι ένα έντομο που προσβάλει τους φλοιούς των δέντρων. Λόγω του τρόπου ζωής του, το έντομο αυτό ζει κάτω από τον φλοιό. Άρα δεν μπορούμε να ψεκάσουμε κάτι για να το σκοτώσουμε. Συν τοις άλλοις, σε φυσικά οικοσυστήματα οι ψεκασμοί είναι μία πρακτική που αποφεύγεται. Η κοπή των δέντρων που γίνεται, είναι ακριβώς για να σπάσει τον βιολογικό κύκλο των εντόμων», εξηγεί στο Sputnik ο Δημήτρης Αβτζής.

Όταν εντοπίζεται μία εστία, οι ειδικοί προχωρούν σε υλοτόμηση όχι μόνο των προσβεβλημένων και εμφανώς αρρωστημένων δέντρων, αλλά και όσα υπάρχουν γύρω προκειμένου να εξασθενήσει ο πληθυσμός των εντόμων.

Το έντομο, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζεται από την ξηρασία και µεταδίδεται από δέντρο σε δέντρο µε ιδιαίτερη ταχύτητα, ιδίως την άνοιξη. ∆ηµιουργεί εστίες κάτω από τον φλοιό νεκρώνοντας τα νεύρα του δέντρου και έτσι δεν µεταφέρονται οι χυµοί στο εσωτερικό του. Τη δεκαετία του ’80 είχε κάνει ένα καταστροφικό πέρασμα από την Ευρώπη αφανίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, κυρίως στη Γερμανία.

Μετά τα δείγματα που βρέθηκαν θετικά στο έντομο, στο περιαστικό δάσος της Χώρας θα γίνει κοπή και απομάκρυνση δέντρων συνολικού όγκου τουλάχιστον 750 κυβικών μέτρων

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του