Συνεχίζεται η αναστάτωση στο ΔΠΘ

 Εντάσεις και αντιπαραθέσεις έφερε η επιστροφή Καραμπίνη και η νέα απόφαση παύσης του Υπουργείου Παιδείας. «Ο υπουργός θέλει να κλείσει το Δημοκρίτειο» λέει ο πρύτανης (;) του ΔΠΘ.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η επιστροφή Καραμπίνη, μετά από 8 μήνες, φαίνεται ότι ήταν μόνο για λίγο, αφού ο υπουργός Παιδείας, λίγες ώρες μετά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προχώρησε σε έκδοση απόφασης για νέα παύση του πρύτανη (;) από τα καθήκοντά του.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου 2017 το υπουργείο είχε θέσει σε καθεστώς αποχής τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιο Καραμπίνη από την άσκηση των καθηκόντων του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου ΔΕΠ, ύστερα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση της εταιρείας σίτισης. Ο πρύτανης προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την απόφαση του υπουργού. Ωστόσο, άμεσα, με ανακοίνωσή του ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο κ. Καραμπίνης. Η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της πολιτείας».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το υπουργείο δεν είχε διατυπώσει σε «ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση» για την απόφαση να τεθεί σε αποχή ο κ. Καραμπίνης, όπως είναι απαραίτητο και με δεδομένο ότι η Σύγκλητος του ΔΠΘ έχει κάνει αντίθετη γνωμοδότηση. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι ο κ. Γαβρόγλου θα αιτιολογήσει την απόφασή του, όπως ζητεί το ΣτΕ.

Ο κ. Καραμπίνης μιλώντας στην «Καθημερινή» έκανε λόγο για προσπάθεια του κ. Γαβρόγλου να κλείσει το ΔΠΘ. Όπως είπε, «αυτό φαίνεται και από τη μη χρηματοδότησή του, σε αντίθεση με άλλα ΑΕΙ που πήραν κονδύλια για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών».

«Πρωτόγνωρες σκηνές εντός της Πρυτανείας»

Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίοηση της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Καραμπίνης προέβη σε δηλώσεις με έντονη κριτική διάθεση για τα πεπραγμένα του αντικαταστάτη του κ. Τουλουπίδη, λέγοντας πως ‘αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων’. Μάλιστα, συγκάλεσε άμεσα συνεδρίαση της Συγκλήτου όπου ελήφθησαν αποφάσεις για απομάκρυνση των κκ Τουλουπίδη και Μπότσαρη από τις θέσεις των αναπληρωτών Πρύτανη και για ορισμό του Χ. Κουκουρλή ως αναπληρωτή, ώστε να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Θ. Καραμπίνη μετά τη νέα απόφαση παύσης.

Η πλευρά Καραμπίνη αναφέρει ότι δεν είχε κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο η απόφαση Γαβρόγλου μέχρι τη στιγμή της λήψης της απόφασης, άρα οι αλλαγές αυτές είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Όμως, όπως επισημαίνει το xanthi2.gr, το Υπουργείο Παιδείας  θεωρεί ότι η σύγκληση δεν είναι νόμιμη και οι αποφάσεις είναι άκυρες καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση του Υπουργού και ως ατομική διοικητική πράξη ίσχυε από την έκδοσή της και όχι από την κοινοποίησή της στο πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, υπήρξε μεγάλη αναταραχή στην Πρυτανεία την Τετάρτη 7/3, όταν και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν όλοι οι υπάλληλοι πλην των διευθυντών εν μέσω έντασης και διχογνωμίας για το πρόσωπο που ασκεί νόμιμα τη διοίκηση. Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος και για παρέμβαση της δικαιοσύνης ενώ οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν θεωρούνται πρωτόγνωρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου ιστότοπου,  μετά την επιστολή Καραμπίνη προς τους Καθηγητές για την επάνοδό του στα καθήκοντα, φέρεται να υπάρχει νέα επιστολή Τουλουπίδη που αναφέρει ότι παραμένει ο πρυτανεύων του Πανεπιστημίου. Οι ερμηνείες είναι πολλές με επικρατέστερη αυτή του Υπουργείου μέχρι στιγμής ενώ αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα όργανα διοίκησης, αυτή θα αποτυπωθεί σε ΦΕΚ που πρέπει να εκδοθεί. Πάντως με ημερομηνία ανάρτησης 7/3/18 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχει δημοσιευτεί έγγραφο που υπογράφει ο Σ. Τουλουπίδης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr