Κόσμος Περιφέρεια Πολιτική

Συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Στην υπογραφή κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Βουλγαρίας προχώρησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Ρούσε και της δημιουργίας ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσεκλήθη στην Τετραμερή από τον κ. Μπορίσοφ.

Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως «σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων». Πρόκειται, είπε, «για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο».

Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς. «Προχωρούμε», πρόσθεσε, «και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου».

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την τετραμερή συνεργασία να επενδύσουν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κάθετο αγωγό IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά.

«Είναι ένα έργο υψηλής σημασίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τόνισε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τη δυνατότητα για ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. «Ένα πρότζεκτ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες μας, ευρύτερα για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που είναι ο αγωγός East-Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια, μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα. Να μεταφερθεί στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία, σε άλλες χώρες. Ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, ιδιαίτερης γεωπολιτικής, αλλά και οικονομικής αξίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 Συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας συζήτησαν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών τους.

Με σκοπό τη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας μόνιμης συνεργασίας σε επίπεδο βάσης, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου οργανισμού συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Ύστερα από πρόταση του κ. Τσίπρα, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν η Τετραμερής Σύνοδος να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές από τα κάτω προς τα πάνω (ανάμεσα σε φορείς, πανεπιστήμια, κ.λπ.).

Ήδη άρχισαν οι συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

 Νταντσίλα: Ο Δούναβης να γίνεις διάδρομος ανάπτυξης

Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει ένας διάδρομος ανάπτυξης μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα. «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την υποδομή των μεταφορών και της ενέργειας και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε και τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία είναι εξαιρετικές και χαρακτηρίζονται από δυναμική και ποιότητα.

Η Ρουμανία, ανέφερε, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, τόσο σε τετραμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ανέλαβε να συζητήσει και να δει πώς μπορούμε να χτίσουμε από κοινού αυτές τις μεταβατικές και τις διασυνδετικές δυνατότητες πάνω από τον Δούναβη». Όπως είπε συζητήθηκε επίσης και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ικανοποίηση Βούτσιτς

Την ικανοποίησή του για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς.  Όπως είπε συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. «Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας», ανέφερε. Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μπορίσοφ: Στόχος η συνεργασία 

Στόχος της Τετραμερούς, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι να αναπτύξει τις πολιτικές διασυνδεσιμότητας, η δε συνεργασία δεν στρέφεται ποτέ εναντίον τρίτων, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και σημείωσε: «Η συνεργασία μας θέλει να κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή». Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, είπε ότι η διαφοροποίηση της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε, τέλος, ότι συζήτησαν την πρόταση να εξεταστεί η υποβολή μιας κοινής υποψηφιότητας των 4 κρατών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2030 και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Πανταζίδης

Γιώργος Πανταζίδης

Γράψτε ένα σχόλιο

error: