Συγκεντρώσεις και καταλήψεις (και) στον Έβρο λόγω «Μακεδονικού»

Τον «ιό» των καταλήψεων και των διαμαρτυριών για το «Μακεδονικό» φαίνεται πως ‘κόλλησε’ και ο Έβρος, με μικρές ομάδες μαθητών, σε διάφορες περιοχές, να πραγματοποιούν πορείες, υιοθετώντας, όπως φάνηκε από πολλά από τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν, μία επικίνδυνη ρητορική που κατηγορεί τη δημοκρατία, ως πολίτευμα, (κι όχι κάποιο κόμμα) για ‘ξεπούλημα’ της Μακεδονίας, καλώντας αλλήλους να καταφύγουν στα όπλα, γιατί ο ‘Σκοπιανός δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ’, ενώ η ‘μπάλα’ πήρε και την Τουρκία…

Μερίδα μαθητών γυμνασίων και λυκείων, πραγματοποίησε χθες το πρωί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Φτάνοντας μπροστά στο δημαρχείο, οι μαθητές τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάλογο κλίμα επικρατούσε χθες και σε ορισμέναγυμνάσια και λύκεια του βορείου Έβρου, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη.

Στην Αλεξανδρούπολη, μερικοί μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που διαδόθηκε από γνωστές πηγές τις τελευταίες μέρες μέσω socialmedia, ακολουθώντας γυμνάσια και λύκεια άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας, στα οποία εδώ και λίγες ημέρες πραγματοποιούνται καταλήψεις. Και στον υπόλοιπο νομό, όμως, το τελευταίο διάστημα, υπήρχε κινητικότητα, με αγνώστους να γράφουν φασιστικά συνθήματα σε τοίχους σχολείων, ενώ οι συζητήσεις περί Μακεδονικού και καταλήψεων είχαν ‘φουντώσει’.

Δυστυχώς, τόσο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου έγιναν χθες τέτοιες πορείες, ακούστηκαν πολλά συνθήματα υβριστικά και φασιστικά, που προκαλούν αποτροπιασμό και ανατριχίλα, ειδικά όταν βγαίνουν από στόματα νέων ανθρώπων.

Σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν χθες κλειστά. Από τις συνολικά 173 σχολικές μονάδες οι 75 δεν λειτούργησαν. Σύμφωνα με τη πρόεδρο της Β΄ΕΛΜΕ Έβρου Κική Γιαννάτου, στον βόρειο Έβρο τα 5 από τα 24 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη.

Για τις καταλήψεις 5 σχολείων στο βόρειο Έβρο και για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Εκπαίδευσης με την παρακίνηση «κάποιων ρατσιστικών κύκλων» μίλησε η Πρόδρος της Β΄ΕΛΜΕ Έβρου

Η κα Κική Γιαννάτου μιλώντας στην εκπομπή Ζωντανή Μεθόριος χαρακτήρισε «λυπηρό το να προσπαθούν να εισβάλουν στα σχολεία και να δηλητηριάζουν τα παιδιά». Ξεκαθάρισε δε ότι «προφανώς όταν τα παιδιά έχουν αιτήματα πρέπει να τα διεκδικούν, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε στα σχολεία να ξεφύγει η κατάσταση».

«Δεν συμφωνούν οι μαθητές με τη συμφωνία των Πρεσπών και δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και οι διευθυντές των σχολείων προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους» είπε στο ethnos.gr o περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παναγιώτης Κεραμάρης.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση όλης της σχολικής κοινότητας για την αυριανή μέρα, πρέπει να αποφευχθούν ακραίες εκδηλώσεις» τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε καθημερινό επίπεδο καταγράφονται περίπου 15 – 20 τέτοιου τύπου «καταλήψεις», οι οποίες συνήθως γίνονται από μικρές ομάδες και χωρίς αποφάσεις των δεκαπενταμελών. Όταν το θέμα φτάνει στα δεκαπενταμελή συμβούλια δεν λαμβάνεται απόφαση για κατάληψη.

Σε σχόλιό της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά αναφέρει: «Ας μην ξεχνάμε ότι για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ιστορικά ο πατριωτισμός και η φιλοπατρία συνοδευόταν με τον αγώνα και την αντίσταση κατά του φασισμού. Ας συζητήσουμε με τα παιδιά για ιστορία και για βαλκανική και ευρωπαϊκή ιστορία. Ας μιλήσουμε για τα θύματα και τις πρακτικές του Φασισμού. Ας δούμε ιστορικά παραδείγματα αλληλεγγύης των λαών. Ας συμβάλει το σχολείο στην πραγματική γνώση και ας αντισταθεί στον σκοταδισμό. «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…»»

Ανακοίνωση – παρέμβαση Α’ ΕΛΜΕ

Σε ανακοίνωσή της προς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει υπό τη δικαιοδοσία της η Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, κάνει λόγο για «εθνικιστικές προκλήσεις με όχημα τους μαθητές».

«Τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται  καταλήψεις, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, με εθνικιστικά «αιτήματα» («Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», «Ελλάς ή τέφρα», «Επανάκτηση Β. Ηπείρου», κ.ά.). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν δημοσιεύματα και  παρεμβάσεις στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης  από ακροδεξιούς – εθνικιστικούς κύκλους, τα οποία στοχοποιούν μάχιμους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς και παροτρύνουν τους μαθητές σε πανελλαδική ημέρα (29/11) «καταλήψεων» σχολείων με παρόμοια αιτήματα.

Είναι προφανές ότι με πρόσχημα το «Μακεδονικό» καπηλεύονται τον αγνό και αυθόρμητο πατριωτισμό της νεολαίας, και επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε γήπεδο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Το «Μακεδονικό» γίνεται η κολυμπήθρα για να απαξιωθεί το πολίτευμα της Δημοκρατίας και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, και για να αποπροσανατολιστούν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος.

Στην ευθεία αυτή πρόκληση πρέπει άμεσα να δοθεί συνολική  απάντηση από το εκπαιδευτικό και μαθητικό κίνημα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις ενέργειες, και στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες που στοχοποιούνται από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Καλούμε τους συναδέλφους μας αλλά και τους μαθητές να υψώσουν τοίχο απέναντι στην πατριδοκαπηλία, το φασισμό και το ρατσισμό.Οι διαχρονικές αξίες του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν και θα είναι ο αγώνας για μόρφωση, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία με όλους τους λαούς».

 

Κ.Η.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: