Στην τελική ευθεία για την επιλογή των επικεφαλής στα ψηφοδέλτια σε Περιφέρεια και Δήμους ΑΜΘ

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε ρυθμούς έντονων διεργασιών και επαφών βρίσκονται τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου, με ορίζοντα το τέλος του Οκτώβρη, να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις και τα ονόματα των υποψηφίων που θα ηγηθούν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στους Δήμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες βρέθηκαν στην περιοχή μας η βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη Εύη Χριστοφιλοπούλου και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Χατζησωκράτης. Βασικός σκοπός της επίσκεψής τους η διευρυμένη Περιφερειακή σύσκεψη του ΚΙΝΑΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή. Στόχος της διαδικασίας ήταν να συζητηθούν εκτενώς τόσο οι λεπτομέρειες του περιφερειακού αναπτυξιακού στίγματος της ΑΜΘ, υπό πρίσμα του Κινήματος Αλλαγής, όσο και τα πρόσωπα που θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις της περιφέρειάς μας. Παράλληλα, όπως τόνισε η κα Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Αλεξανδρούπολη, «θέλουμε να συζητήσουμε για πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν και να εμπνεύσουν ευρύτερες δυνάμεις».

Περιγράφοντας τους κεντρικούς στόχους του ΚΙΝΑΛ για την τοπική αυτοδιοίκηση, η κα Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει: «ο ΚΙΝΑΛ έχοντας ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της αποκέντρωσης με περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες αποκλειστικές σε κάθε βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με τολμηρές προτάσεις για την ανάληψη ολόκληρων κομματιών του κοινωνικού κράτους από την αυτοδιοίκηση, σε ένα επόμενο κύμα μεταρρύθμισης, έχοντας και την εμπειρία σοβαρών μεταρρυθμίσεων ιστορικά, έχει αναπτύξει δράσεις, όχι μόνο όσον αφορά τις προτάσεις του για την αυτοδιοίκηση, αλλά βεβαίως και για την ανάδειξη, μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, και την υποστήριξη υποψηφιοτήτων, σχημάτων και προτάσεων παρατάξεων, που συνδέονται με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Ποιο είναι εδώ το περιφερειακό αναπτυξιακό στίγμα, γιατί, για μας, αυτός πρέπει να είναι ο κυρίαρχος ρόλος της περιφέρειας, ΑΜΘ.Ποια υποψηφιότητα μπορεί καλύτερα να υποστηρίξει αυτό το αναπτυξιακό πρόταγμα, που θέλουμε για την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία».

Ο κ. Χατζησωκράτης από την πλευρά του, έκανε ένα γενικότερο εισαγωγικό πολικό σχόλιο, ασκώντας κριτική στις «δύο Θεσσαλονίκες» των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη, από τις οποίες το ΚΙΝΑΛ διαχωρίζει σαφώς τη θέση και την προτεινόμενη πολιτική του. Όπως σημείωσε, από τη μία, η ΝΔ με τη λογική «πάνω απ’ όλα η παραγωγή και η επιχειρηματικότητα», κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική της αναδιανομής του εισοδήματος, αγνοούν ότι το ένα δίχως το άλλο δεν μπορούν να προκύψουν. Ο συνδυασμός των δύο αυτών πολιτικών είναι αυτό που πρεσβεύει η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, «φυσικά θέλουμε παραγωγή και επιχειρηματικότητα, για να μπορεί να γίνει η αναδιανομή το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορει να προχωρήσει» σημείωσε ο κ. Χατζησωκράτης. Παράλληλα, εκτίμησε πως η χώρα βαδίζει σε ένα 4ο μνημόνιο, όπως φάνηκε από το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο είναι βασισμένο «σε αυτό που λέμε σκωπτικά τα ‘εμ-εμeconomics’, δηλαδή εμ κ τούτο εμ και το άλλο. Έχει δηλαδή παρουσιάσει δύο σχέδια, και θα εφαρμοστεί όποιο κάτσει, όποιο δηλαδή συμφωνήσουν οι θεσμοί». Επισήμανε ακόμη πως τα πλεονάσματα 3,5% δεν τα αντέχει η οικονομία και θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για σημεία της ελάφρυνσης χρέους, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξει ευρύτατη στήριξη από όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου.

Για την ονοματολογία

Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό, ψιθυρίζονται όλα και πιο δυνατά για την περιφέρεια ΑΜΘ, με στήριξη του ΚΙΝΑΛ, τα ονόματα των κκ Ντόλιου και Πεταλωτή, αλλά και του κ. Σημιτσή από την Καβάλα. Η κα Χριστοφιλοπούλου, ερωτηθείσα για αυτό, σημείωσε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει αυτή την στιγμή βάσει της προαναφερθείσας ονοματολογίας, τόνισε ωστόσο πως πρόκειται για «στελέχη καταξιωμένα που προέρχονται και είναι και σήμερα στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ βεβαίως… Θέλω να μην περιοριστούμε στην παράθεση ονομάτων. Θα συζητήσουμε για το αναπτυξιακό σχέδιο του κάθε υποψήφιου, θα συζητήσουμε με πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν και να εμπνεύσουν ευρύτερες δυνάμεις. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνευρεθούν δυνάμεις και στο χώρο της ΤΑ που θα κάνουν το διαφορετικό», ανέφερε η κα Χριστοφιλοπούλου σημειώνοντας πως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επιλογής τόσο των προσώπων, όσο και της ουσίας των εξειδικευμένων για την ΑΜ προτάσεων θα γινόταν χθες στην περιφερειακή σύσκεψη. Ως τέλη Οκτώβρη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα ονόματα που θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ σε περιφέρεια και Δήμους.

Περιγράφοντας το προφίλ του υποψηφίου που θα λάβει την υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής, ξεκαθάρισε πως θα πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τον συγκεκριμένο κομματικό χώρο, όχι όμως με στενά κομματικά κριτήρια.  «Στόχος μας είναι να έχουμε υποψηφίους που προέρχονται από τον δικό μας πολιτικό χώρο, εξάλλου είναι ευρύτατος, και  να μπορούν κατά περίπτωση να προσελκύσουν και όμορους χώρους, γιατί όχι… Επίσης, η μειονότητα είναι ένα σημαντικό, ζωτικό στοιχείο και σίγουρα θα πρέπει να εκφραστεί. Δεν  αφήσουμε κάποιον πίσω».  Επίσης, σημείωσε πως είναι  θετικό το γεγονός ότι η ΝΔ, που όταν το ΠΑΣΟΚ έφερνε μεταρρυθμίσεις όπως η αιρετή νομαρχία και ο Καποδίστριας καταψήφιζε, σήμερα μοιάζει να αρθρώνει αυτοδιοικητικό λόγο, στηλίτευσε ωστόσο «την αντιμεταρρύθμιση του Κλεισθένη από την κυβέρνηση που περιέχει σοβαρά διαλυτικά στοιχεία που θα τα βρούμε μπροστά μας».

Παρέμβαση

Το τοπικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Λασκαράκης, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις,εδώ και χρόνια, εμμονικές αναφορές πολιτικών και άλλων προσώπων, στην περιοχή μας, ως έναν τόπο δίπλα στα σύνορα, που ‘φυλάει Θερμοπύλες’. Κανείς δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε στην τεράστια αγορά που υπάρχει δίπλα μας, την Τουρκία και στο πόσο μεγάλο (και ανεκμετάλλευτο) είναι αυτό το προσόν για τον τόπο μας. Εκτίμησε πως στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαίο να υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την περιοχή μας όχι ως σύνορο, αλλά ως κέντρο μίας περιοχής που έχει ακριβώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: