Στενεύει ο «εναγκαλισμός» ΗΠΑ – Αλεξανδρούπολης

Την πρόοδο των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα» διαπίστωσαν ο Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μηνύματα για εμπορική και στρατιωτική συνεργασία –  Παράσταση διαμαρτυρίας Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ έξω από το λιμάνι

Της Κικής Ηπειρώτου

Ολοένα και πιο στενός γίνεται ο «εναγκαλισμός» ΗΠΑ – Αλεξανδρούπολης, μετά από ακόμη μία επίσκεψη του Πρέσβη της Αμερικής Τζέφρι Πάιατ στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, το οποίο, το πρωί της Παρασκευής, «έδερναν» άνεμοι πάνω από 7 μποφόρ. «Είναι ο ούριος άνεμος που πνέει για το λιμάνι μας», σχολίασε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που μαζί με τον κ. Πάιατ, εκπροσώπους του στρατού και των τοπικών αρχών, ξεναγήθηκαν στο χώρο ανέλκυσης του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα», ένα έργο που χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ με 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

Πρώτος σταθμός για τους κκ Πάιατ και Παναγιωτόπουλο ήταν τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκαν διεξοδικά για την πορεία των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. Ακολούθως, στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί με φόντο την «Όλγα», απηύθυναν χαιρετισμό με εκατέρωθεν μηνύματα για συνεργασία, τόσο σε επενδυτικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως παρόντες ήταν ο Αμερικανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης κ.ά. Επίσης, έξω από την πύλη του λιμανιού, δίπλα από την ΚΥΔΕΠ, μέλη της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ, την ίδια ώρα, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το σημείο.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος. Όπως είπε, απλώς και μόνο η ύπαρξη πολλών λιμένων στη χώρα μας, δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ανάπτυξή τους, αλλά χρειάζεται ένα πλέγμα λιμενικών τεχνολογιών και ενεργειών,  με αποδοτικό μάνατζμεντ, με δίκτυα μεταφορών και τροφοδοσίας. Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζόπουλος, το  λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε πρώτη προτεραιότητα και το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησής του από διεθνή οίκο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. «Μέσα από τη διαδικασία αυτή, εξετάζονται όλα τα ρεαλιστικά σενάρια αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» είπε ο Γενικός Γραμματέας, επισημαίνοντας πως δεν αρκεί να αγναντεύουμε τα πλοία από μακριά, αλλά χρειάζεται να προσελκύσουμε φορτία, θέσεις εργασίας και όλη η πόλη να δουλέψει σε συνεργασία με το λιμάνι.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον υπουργό Άμυνας, τους εκπροσώπους του στρατού και των φορέων που παρέστησαν στην εκδήλωση. Δήλωσε ακόμη ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται και πάλι στην Αλεξανδρούπολη, την πόλη, που, όπως είπε,  κανένας άλλος Πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει επισκεφθεί τόσες φορές όσες ο ίδιος, υπογραμμίζοντας και με αυτή την επίσκεψη την σχέση του με την περιοχή μας και την πίστη του στις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμένα, όπως τόνισε. Ο κ. Πάιατ εξήρε το ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της ως κρίσιμη γεωστρατηγική πύλη για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, αλλά και ως σημαντικού δεσμού για την ευρωπαϊκή ενέργεια, ασφάλεια και ανάπτυξη. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στα ενεργειακά ζητήματα, με τις προοπτικές που ανοίγονται, όπως είπε, μέσα από τον αγωγό IGB και τον LNG. Μιλώντας για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», την οποία χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ με 2,3 εκ δολάρια, σημείωσε πως θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του λιμανιού ώστε να προσεγγίζουν μεγαλύτερα πλοία και να διευκολυνθούν οι εμπορικές χρήσεις και οι στρατιωτικές μετακινήσεις. Τέλος, ο Πρέσβης εξήρε την ποιοτική συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ως συνέταιροι αλλά και ως σύμμαχοι. Δήλωσε ακόμη «ανυπόμονος» για τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με έναν ελκυστικό διαγωνισμό, όπως ανέφερε, ώστε να συμμετέχουν εταιρείες από τις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε ένα σχόλιο για τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην Αλεξανδρούπολη, δυσχεραίνοντας αρκετά την ομαλή διεξαγωγή της επίσκεψης. «Είναι ούριος άνεμος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», είπε, ενώ στο χέρι του κρατούσε ένα κομμάτι από τη βυθοκόρο «Όλγα», το οποίο, όπως είπε, είναι μία απτή απόδειξη της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Μίλησε ακόμη και για τη συνεργασία που άμεσα επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας, με τη συνδρομή τοπικών αρχών και του ΟΛΑ, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανέλκυσης του ναυαγίου, οι οποίες ολοκληρώνονται τον επόμενο μήνα. Πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, όπως είπε ο Υπουργός, ώστε το  λιμάνι να αποτελέσει έναν στρατηγικό κόμβο προς τον βορρά, για μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων.  Σημείωσε ακόμη πως το λιμάνι ενισχύεται από τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο, όσο και στρατιωτικό, όταν αυτό χρειάζεται. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στον ενεργειακό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ενώ έκλεισε την ομιλία του με μηνύματα για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.

Τέλος, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, σημείωσε: «Έγινε μια σύντομη, αλλά πολύ ουσιαστική παρουσίαση του δύσκολου ομολογουμένως εγχειρήματος της ανέλκυσης, διάλυσης και απομάκρυνσης της βυθοκόρου «Όλγα», το οποίο απαίτησε και την συνεργασία των 2 χωρών και πολλών επιχειρήσεων για να λέμε σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα ότι το λιμάνι  θα είναι απαλλαγμένο από ένα «βαρίδιο» που για δέκα χρόνια καταδυνάστευε το λιμάνι. Πολύ σύντομα θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Το πολιτικό προσωπικό και των δυο χωρών είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν περιθώριο να βρουν νέο έδαφος συνεργασίας σε όφελος  και των δυο πλευρών».

Διαμαρτυρία ΚΚΕ 

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

Οι εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν στο λαό της περιοχής. Όλοι όσοι στηρίζουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, περιφέρεια, δημοτική αρχή, Οργανισμός Λιμένα Αλεξ/πολης, κ.α.) στάζουν μέλι για την ανέλκυση, με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού, της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα» από το λιμάνι της Αλεξ/πολης. Προσπαθούν, μιλώντας για ανάπτυξη του λιμανιού και της περιοχής, να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους και κινδύνους που περιμένουν το λαό μας.

Η ανέλκυση του ναυαγίου έπρεπε να έχει γίνει με ευθύνη του κράτους εδώ και χρόνια ώστε το λιμάνι να είναι ασφαλές και λειτουργικό για τις ανάγκες του λαού. Για ακόμα μια φορά όμως βλέπουμε ότι απαιτούμενα έργα γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του κεφαλαίου και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Γίνονται τώρα που ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μια εξέλιξη που στήριξε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, καθώς «κουμπώνει» με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» στην υλοποίησή τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ανάπτυξή τους την ξέρουμε καλά. Κακοπληρωμένες προσωρινές θέσεις εργασίας, εντατικοποίηση και παραπέρα επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, περεταίρω προβλήματα στο περιβάλλον, παραπέρα εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός να σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να μη μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε χώρο υποδοχής αμερικανικού πολεμικού υλικού και δημιουργίας νέας βάσης. Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

O λαός μας να απαντήσει αποφασιστικά στη νέα «αμυντική» συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ που βαθαίνει τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, που ενισχύει παραπέρα την αστάθεια, αφού η χώρα μας γίνεται στρατιωτικό προπύργιο για την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε ότι ο αμερικανός πρέσβης είναι ανεπιθύμητος στη περιοχή μας. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, τη νεολαία, να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα ακόμα ορμητήριο θανάτου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η άμεση απάντηση που έδωσε η ΤΕ Έβρου με την κινητοποίηση στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, να συνεχιστεί με τη μαζική παρουσία στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Σάββατο 14/9 στο πάρκο Αλτιναμάζη, στην ενημέρωση του λαού μας για τις επικίνδυνες εξελίξεις, στην οργάνωση της πάλης του.

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο