Στα «χαρακώματα» οι βουλευτές του Έβρου, με σκληρές ανακοινώσεις για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των τριών βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καϊσα, Νατάσας Γκαρά, Δημήτρη Ρίζου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη, με αφορμή την ψήφιση το νομοσχεδίου για την υγεία, πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο περιλαμβάνονταν και η αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, αλλά και ο χαρακτηρισμός ως άγονο τύπου Α’ του κέντρου υγείας Σαμοθράκης.

Πρόκειται για δύο πάγια και πολύ σημαντικά αιτήματα των τοπικών φορέων και κοινωνιών, εδώ και χρόνια, για τα οποία έχει πιέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και άλλων παρεμβάσεων η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της στη Βουλή κ. Δημοσχάκη. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν λίγες μέρες οι 3 βουλευτές του Έβρου να στηλιτεύουν, μεταξύ άλλων, την στάση του συναδέλφου τους από την ΝΔ.  Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» – μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης – τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό».

Δημοσχάκης: «Τιμούν τις απόκριες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου»

Στην απάντησή του, ο κ. Δημοσχάκης κατηγορεί τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μεταμφιέστηκαν» σε σωτήρες του τόπου και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, με τα οποία ουσιαστικά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Χαρακτηρίζει ως «πολιτική γενναιότητα» το «παρών» της ΝΔ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ήταν πρόχειρο και ήρθε την τελευταία στιγμή για ψήφιση.

Η ανακοίνωση:
«ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ!! «ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΤΗΚΑΝ» ΣΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔ/ΧΟΥ!!

Στην περίοδο Αποκρεών βρισκόμαστε και οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να… «μεταμφιεστούν» σε σωτήρες του Νομού, υψώνοντας το δάκτυλο στη Νέα Δημοκρατία επειδή, ψήφισε «Παρών» στην τροπολογία για την αυτονομία και αυτοτέλεια 11 Νοσοκομείων, ανάμεσά τους κι αυτό του Διδ/χου. Για να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή ! Το Νοσοκομείο συνενώθηκε με εκείνο της Αλεξ/πολης, με το Νόμο Λοβέρδου (4052) Μάρτιος 2012 επί Πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Επί συγκυβέρνησης Ν Δ – ΠΑΣΟΚ έγιναν προσπάθειες για να αποκτήσει και πάλι την αυτονομία του, κυρίως το 2014 επί εποχής Λ. Γρηγοράκου όταν ήταν Αν. Υπουργός Υγείας. Το θέμα όμως δεν προχώρησε λόγω της ανατροπής της τότε Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προεδρικής εκλογής. Και φτάσαμε στο σήμερα…

Όπου ύστερα από 4 χρόνια ανέξοδων υποσχέσεων υψώνουν το δάκτυλο αυτοί που προσκαλούσαν στο Νομό για φιέστες τους Υπουργούς Υγείας.  Οι οποίοι κορόιδευαν ανερυθρίαστα τους κατοίκους του Β. Έβρου, τάζοντας την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου, ενώ ήξεραν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους τη δεδομένη στιγμή. Υψώνουν το δάκτυλο αυτοί που… εξαφανίστηκαν όταν τους έκανα πρόταση να καθίσουν μαζί μου στα έδρανα της Βουλής στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, πέρυσι στις 2 Ιουλίου, για να περάσουμε το μήνυμα στον Αν. Υπουργό Υγείας ότι ενωμένοι διεκδικούμε το δίκιο μας.

Και τώρα απαλλαγμένοι από το άγχος των ψεύτικων υποσχέσεων που έδιναν από το 2015, ξεκίνησαν τη σπέκουλα με αφορμή το «Παρών», που ψήφισε η Ν Δ στη συγκεκριμένη τροπολογία. Κατ’ αρχάς πρόκειται για μια τροπολογία… αχταρμάς, όπως ήταν κι όλο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου. Η τροπολογία περιελάμβανε την αυτονομία άλλων 10 Νοσοκομείων εκτός του Διδ/χου, καθώς και μια διάταξη που αφορά τις εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας. Επίσης, ήταν εμφανώς προχειρογραμμένη, καθώς δεν διατύπωνε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν την αυτονομία.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυτονομία και η αυτοτέλεια είναι το πρώτο θετικό βήμα. Το ουσιαστικό είναι η θωράκιση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ευρυθμία του… Διαφορετικά ναρκοθετείται το μέλλον του. Και αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτή η τροπολογία ήταν απλώς προεκλογικό δωράκι χωρίς αντίκρισμα, για να μην φωνάζουν οι Εβρίτες.

Και πάμε στην ουσία του θέματος… Το «παρών» που ψήφισε η ΝΔ ήταν κίνηση πολιτικής γενναιότητας. Κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση, παρά το γεγονός ότι δεν μας κάλυπτε απόλυτα η τροπολογία, όπως εξήγησα παραπάνω. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση που πάντα ψήφιζε «Όχι», λόγω ιδεοληπτικών εμμονών. Θα ήθελα όμως να υποβάλλω μερικά ερωτήματα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως προς τον κ. Καΐσα, που αποδεικνύεται πολυγραφότατος το τελευταίο διάστημα, αν και ήταν… εκκωφαντικά σιωπηλός για τα προβλήματα του Έβρου, ως εισηγητής στο Νομοσχέδιο της Υγείας. Γιατί από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει για την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδ/χου δεν το έφερε ως ξεχωριστό άρθρο στο Νομοσχέδιο και επέλεξε να το εντάξει σε μια τροπολογία και με άλλες διατάξεις; Γιατί δεν κλήθηκαν στην ακρόαση των φορέων, κατά την εξέταση του Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, και εκπρόσωποι από το Νοσοκομείο Διδ/χου για να περιγράψουν την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο; Γιατί επιλέχτηκε να έρθει η τροπολογία τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα στις 18:50 της προηγούμενης Τρίτης (05/03), την ώρα που θα συζητείτο το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια;

Ήταν τυχαίο που δεν είπε ούτε λέξη για την αυτονομία του Νοσοκομείου ο κ. Καϊσας, αλλά ούτε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας των Δικαίων τόσο κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια; Προσέβαλε, μείωσε αυτούς τους ανθρώπους, και στο πρόσωπο τους όλους τους νεφροπαθείς του Έβρου και της Χώρας όντας Γιατρός! Είπε υποτιμητικά ότι είναι μόλις πέντε! Του απάντησα πάραυτα από του βήματος της Βουλής ότι δεν δέχομαι ούτε έναν ! …του υπενθύμισα την αποστολή και ποιοι τον έστειλαν στη Βουλή! Δυστυχώς δεν βοήθησε τον Έβρο … ήταν απών πάντα! Όπως κι οι έτεροι δύο Καππαδόκες! Ελπίζω να ζητήσουν συγνώμη …αλλιώς οι κάλπες ενόψει! Οι Εβρίτες θα επιτελέσουν το καθήκον τους! Τίποτε άλλο…»

Στην αντεπίθεση Γκαρά-Ρίζος

Το θέμα δεν έληξε όμως εδώ, αφού οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος με αναρτήσεις τους στο facebook, ανταπάντησαν στην ανακοίνωση Δημοσχάκη.

Συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει:

Διάβασα μία πολύ αστεία εως γελοία ανακοίνωση του κ. Δημοσχάκη αναφορικά με την αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Τρεις επισημάνσεις: 1.το άσπρο μαύρο δε γίνεται, όσες σελίδες κ αν γράψει σε ανακοίνωση.
2. Ο κ. Δημοσχάκης ΔΕΝ ψήφισε την αυτονόμηση του νοσοκομείου κ δικαιολογία δε χωρεί. Scripta manent.
3. Τα λόγια του αέρα αποτελέσματα δε φέρνουν. Η ψήφος κ η νομοθέτηση παράγει απτά αποτελέσματα. Κ την κρίσιμη ώρα της ψήφου ο κ. Δημοσχάκης δεν ήταν υπέρ.

Υ.γ. το να ντύνεσαι μασκαράς την εποχή των απόκρεων είναι θεμιτό. Το να εμπαίζεις την κοινωνία καθημερινά για δεκαετίες, είναι απαράδεκτο. Η ουσία όμως είναι μία: ο κ. Δημοσχάκης κ κανένα άλλο κόμμα, εκτός απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε την αυτονόμηση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Και το σχόλιο Ρίζου:
Να πούμε δε συμπληρωματικά ακόμη ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που ΔΕΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ χθες ούτε το άρθρο 138 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, μια ρύθμιση που μοριοδοτεί περαιτέρω το Κέντρο Υγείας, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του, που δίνει επιπλέον οικονομικά και όχι μόνο κίνητρα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές προκειμένου να το στελεχώσουν. Συν τοις άλλοις, πρόκειται για την υλοποίηση ενός πάγιου και διαχρονικού αιτήματος σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Σαμοθράκης, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Αυτά κάνουν οι κατά τα άλλα «λαλίστατοι».
Που δηλώνουν ότι νοιάζονται.
Αλλά κρύβονται ψηφίζοντας «παρών».

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: