Σε τριήμερο συναγερμό η Πυροσβεστική του Έβρου λόγω ισχυρών ανέμων

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί σήμερα και τις επόμενες μέρες.  Σε ισχύ απαγορεύσεις για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκεται από σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει την επικράτηση ισχυρών βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων, 5 ως 7 μποφόρ, για το νότιο και κεντρικό Έβρο, ενώ στο θρακικό πέλαγος αναμένεται να φτάσουν και τα 8.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr) για σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς («πορτοκαλί» κατηγορία κινδύνου 4) για Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη και Σουφλί. Ο υπόλοιπος Έβρος είναι βαμμένος στα κίτρινα, δηλαδή στην κατηγορία κινδύνου 3.

Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όλο τον νομό, καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να διευκολύνουν σημαντικά όχι μόνο την εκδήλωση, αλλά και την γρήγορη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Μέτρα της Πυροσβεστικής

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία νομού Έβρου, λόγω των θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανάψουν για κανένα λόγο φωτιά στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται:

  1. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
  2. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.
  3. Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων.
  4. Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων .
  5. Το κάπνισμα μελισσών.
  6. Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  7. Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών.
  8. Η εκτέλεση θερμών εργασιών, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο