Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στον Έβρο – Χρήσιμες πληροφορίες

Ικανοποιητική είναι μέχρι στιγμής η προσέλευση των ψηφοφόρων του Έβρου στα 361 εκλογικά τμήματα του νομού. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την κόπωση του εκλογικού σώματος, φαίνεται πως τόσο τοπικά, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, η συμμετοχή θα είναι, έστω, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου, για πρώτη φορά, έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Στον Έβρο οι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 166.236.

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019.

Χρηστικές πληροφορίες

Με το που κλείσουν οι κάλπες, στις 19:00 θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το κοινό exit poll ενώ η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα θα βγει δύο ώρες μετά, στις 21:00. Οι ιθύνοντες της εταιρείας, μάλιστα, θεωρούν ότι μέχρι εκείνη την ώρα θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση και για τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα.

Όσοι δεν έχουν ψηφίσει ακόμη και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, τα εκλογικά τμήματα των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικά από αυτά του Μαϊου, αρκεί ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθούν για τον τόπο ψηφοφορίας τους:

https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis.html

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι’ αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Στον Έβρο ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 17 συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά),  μέχρι δύο σταυρούς.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο