Πρώτος στην ΑΜΘ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ο δήμος Αλεξανδρούπολης

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ προσεγγίζει το ποσό που θα διατεθεί την επόμενη διετία, από χρηματοδοτικά προγράμματα, ίδιους πόρους και δάνεια, για την υλοποίηση σημαντικών έργων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι πρώτος σε απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ μεταξύ των 22 δήμων της ΑΜΘ και διαθέτει μία από τις καλύτερες τεχνικές υπηρεσίες στη χώρα, η οποία εκτελεί δίχως εξωτερική βοήθεια το 95% των απαιτούμενων μελετών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ποσό των 171 εκ ευρώ που αντιστοιχεί στους δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχει εξασφαλίσει το ¼ αυτής της χρηματοδότησης, δηλαδή περίπου 40 εκ ευρώ (ποσοστό που αγγίζει το 25%).

«Είμαστε πρώτοι σε απορρόφηση σε έργα και κονδύλια στην ΑΜΘ, ενώ πέρσι ήμασταν έκτοι σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι μία αποστομωτική απάντηση απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν να μας βοηθήσουν να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, αλλά θέλουν να πατάνε σε ενδεχόμενη ήττα μας για να πάρουν μπόνους απέναντι στην  κοινωνία. Η κοινωνία όμως ξέρει ποια είναι αυτή η δημοτική αρχή και βλέπει τα αποτελέσματα που έχουμε εδώ και 7 χρόνια. Είμαστε μία έντιμη παράταξη, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έχοντας ως αντίπαλο μόνο τη συνείδησή μας».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πέρα από τα 40 εκ του ΕΣΠΑ, τα 25 εκ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τα κονδύλια από ίδιους πόρους και την χρηματοδότηση μέσω δανείων, υπάρχουν ακόμη 5 εκ ευρώ, τα οποία εξασφάλισε ο δήμος μέσα από το νοικοκύρεμα του προϋπολογισμού του για μία σειρά έργων. Μέσα από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εγκριθεί η διάθεση 470 χιλ. ευρώ για την αγορά ενός προπονητηρίου, τύπου ‘μπαλόνι’ 1.900 μέτρων, το οποίο εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί δίπλα στο νέο κολυμβητήριο περίπου τον Ιούνιο. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί ποσό 350 χιλ ευρώ για προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων που θα μπουν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, την παραλιακή, τη Βενιζέλου, την Παλαιολόγου και την άνοδο – κάθοδο από τον κεντρικό μέχρι την Εθν. Αντίστασης. Στα 5 εκ ευρώ περιλαμβάνεται και 1,5 εκ ευρώ που θα δοθεί για ασφαλτοστρώσεις τη διετία 2018-2019.

Η πορεία των έργων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το λύκειο Φερών μέσα στους επόμενους περίπου 2 μήνες θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Το ίδιο ισχύει για το έργο του σφαγείου των Φερών και την αποχέτευση της Μάκρης. Το έργο της τοποθέτησης φωτιστικών και λαμπτήρων LED σε όλο το δήμο βρίσκεται πριν την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα 5 μηνών.

Έργα προς δημοπράτηση, ένταξη, αξιολόγηση και υποβολή

Για τα έργα που είναι προς ένταξη, με τους σχετικούς φακέλους να βρίσκονται ήδη στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και να αξιολογούνται, μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας.

Αναφορικά με τα έργα του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξης, μέχρι τον επόμενο μήνα ο δήμος θα είναι σε θέση να προκηρύξει τα εξής έργα:

-Ανάπλαση δυτικής χερσαίας ζώνης Αλεξανδρούπολης – 2,3 εκ ευρώ

-Διαμόρφωση χώρου παραλίας, από γήπεδο ως Αργώ – 1,2 εκ ευρώ

-Επέκταση ποδηλατόδρομου και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης – 1,2 εκ ευρώ

Επίσης, ως τον Απρίλιο θα έχουν προκηρυχθεί:

-Ανάδειξη και αξιοποίηση αποθηκών λιμανιού – 2,9 εκ ευρώ

-Σχολεία στο ΚΕΓΕ – 9,5 εκ ευρώ

-Γεωθερμικό πεδίο

Στην παρούσα φάση αξιολογούνται από τη διαχειριστική αρχή:

-Η κατασκευή του Λυκείου των Φερών – 3 εκ ευρώ

-Μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου και θα προχωρήσει η δημοπράτηση – 1,3 εκ ευρώ

-ΧΥΤΥ, είναι στον προσυμβατικό έλεγχο, ώστε να υπογραφεί στη συνέχεια η υπογράψουμε σύμβαση με τον ανάδοχο

Τα έργα με έτοιμες μελέτες που αναμένεται να υποβληθούν στη διαχειριστική αρχή προς αξιολόγηση και ένταξη:

-Νέα ιχθυαγορά  – 1,2  εκ ευρώ

-Αποθήκη αριθμός 5, θα ενταχθεί στο μέτρο για επανάχρηση δημόσιας περιουσίας – 1,8 εκ ευρώ

-Αναβάθμιση ιαματικών λουτρών, η μελέτη ολοκληρώνεται και ως τον Μάιο θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχή – 4 εκ ευρώ

-Αποθήκη αριθμός 4, ένταξη σε μέτρο για Πολιτισμό-Τουρισμό

Σχολεία εντός του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη

Επίσης, προγραμματίζεται εκ νέου μελέτη, για την οποία ωστόσο υπάρχει υπόβαθρο, για την κατασκευή δημοτικού και νηπιαγωγείου εντός του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη, όπως και για το μουσικό λύκειο.

Αναφορικά με το νέο  κλειστό γυμναστήριο, σύμφωνα με τον κ. Κουκουράβα «βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο», με το 90% των απαραίτητων μελετών να έχει προχωρήσει και σε 1,5 μήνα να υπολογίζεται η ολοκλήρωσή τους. Επίσης, από τη ΓΓ Αθλητισμού εγκρίθηκε το κτιριολογικό, το οποίο όπως είπε ο αντιδήμαρχος «είναι ένα βασικό εργαλείο για να προχωρήσουμε και να έχουμε τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό που απαιτείται για το νέο γήπεδο».

Για το έργο της ΜΕΑ, προϋπολογισμού 25 εκ ευρώ, η αρμόδια επιτροπή θα στελεχωθεί και από εκπροσώπους του δήμου, μετά από αίτημα της ΔΙΑΑΜΑΘ, ώστε να προχωρήσει η διακήρυξη και δημοπράτηση.Τέλος, ο δήμος θα επιχειρήσει εκ νέου το θέμα του ημικόμβου των Δικέλλων με προσπάθεια ένταξης της μελέτης κόστους περίπου 350 χιλ ευρώ σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

 Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του