Έβρος Περιφέρεια Πολιτική

Προχωρά Το έργο της παραλιακής σύνδεσης Έβρου και Ροδόπης

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Ως το τέλος του 2018 αναμένεται να πάρει το δρόμο της δημοπράτησης το έργο της παραλιακής οδικής σύνδεσης των νομών Έβρου και Ροδόπης, από τη Μαρώνεια ως τα Πετρωτά και τα όρια του νομού μας. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε, πριν λίγες μέρες, το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τις ανάγκες κατασκευής του δρόμου, σε συνολικά 133 στρέμματα, από τα οποία τα 104 είναι δημόσια και μόλις τα 29 ιδιωτικά, για τα οποία πρέπει να οριστεί τιμή μονάδας.

Ο υφιστάμενος δρόμος είναι χωματόδρομος, που δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση τόσο στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όσο και σε όλη την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει παραλίες, αλλά και περιοχές φυσικού κάλλους. Ωστόσο, υπάρχουν και απόψεις που αντιμάχονται την εκτέλεση του έργου, εκφράζοντας προβληματισμό για τη διατάραξη του σημαντικού οικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής.

Το έργο αυτό, όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Περιφέρειας, όπως τόνισε και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, το οποίο όμως είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα μέχρι τώρα. Το έργο, πλέον, έφτασε στην ολοκλήρωση του μελετητικά, και έχει φτάσει στο σημείο υποβολής στο ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια να εκτιμά πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του έτους.Ιδιαίτερα σημαντικό έργο χαρακτήρισε το δρόμο και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε πως ενώνει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης με τον Έβρο, καθώς και δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τη Μαρώνεια με τη Ζώνη.Σημείωσε δε πως η υλοποίησή του θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση των επισκεπτών σε αυτή.Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 13,5 εκατομμύρια, ενώ η συνολική απόσταση που θα ασφαλτοστρωθεί υπολογίζεται στα 14,5 χιλιόμετρα.

 

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός

Μιλώντας πάντως στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο κ. Νίκος Τσαλικίδης ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εγείρονται, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Είναι ένα έργο πνοής και μια παρέμβαση η οποία θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μας, λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και του τουριστικού προϊόντος το οποίο μπορούμε να το φτιάξουμε όλοι μαζί οι φορείς, εννοώ και τους πολίτες συμμετέχοντας κι εκείνοι σ΄ αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια» και υπογραμμίζει : «Θεωρώ ότι είναι ένας φυσικός πλούτος που έχει η περιοχή μας, ένα κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουμε κι ευτυχώς αυτή η προσπάθεια φτάνει στο τέλος της. Εννοώ η μελέτη, που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, μετά από πολλές παλινωδίες, φτάνει στο τέλος. Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και στον επόμενο χρόνο, αν όλα πάνε καλά και εφόσον βγει η πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών, που είναι παράλληλη ενέργεια η οποία γίνεται μαζί με την απαλλοτρίωση, θα έχουμε το έργο και την ανάδειξη του αναδόχου προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο έργο για το Θρακικό μέτωπο και για το Θρακικό πέλαγος της περιφέρειάς μας» υποστηρίζει ο κος Τσαλικίδης.

Για το εάν θα υπάρξουν  αλλοιώσεις στο περιβάλλον, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης τονίζει πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Υπάρχουν όλες εκείνες οι μελέτες που προβλέπουν τις παρεμβάσεις. Εξάλλου και η Αρχαιολογία και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική μελέτη».

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Πανταζίδης

Γιώργος Πανταζίδης

Γράψτε ένα σχόλιο

error: