Προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης

Λίγες μέρες ζωής, αλλά ήδη 700 φίλους μετρά η «Ομάδα Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης», η οποία δημιουργήθηκε στο facebook και έχει διανθιστεί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες με επίκεντρο το ιστορικό αυτό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την πόλη και την πορεία της μέσα στα χρόνια.

Η ομάδα αυτή, η οποία σύντομα, με συγκεκριμένες δράσεις, θα περάσει από τον ‘ψηφιακό’ στον πραγματικό κόσμο, προέκυψε από την αγάπη κάποιων ανθρώπων για την ιστορία του τόπου μας και την ανάγκη ανάδειξης του σταθμού και της ευρύτερης περιοχής. Όπως σημείωσε στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι», εκ μέρους της ομάδας, ο Γιάννης Κουκμάς, «η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη που συνδέεται άμεσα με τη δόξα των σιδηροδρόμων.

Μία πόλη που το 1872 συνδέθηκε σιδηροδρομικά με την Αδριανούπολη, που μέχρι τότε ήταν απλά  μία κουκίδα στο χάρτη. Δεν υπήρχε ουσιαστικά ως τότε. Δημιουργήθηκε ακριβώς από τις συνθήκες του σιδηροδρόμου,προκειμένου να μετακινούνται άνθρωποι και αγαθά στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και σε σύνδεση με τις υπόλοιπες αγορές. Μέσα στα πρώτα 10 χρόνια  από την έναρξη αυτής της σιδηροδρομικής σύνδεσης, είχαμε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της πόλης, με ανθρώπους από όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, που εγκαταστάθηκαν στην πόλη αναζητώντας μία νέα ευκαιρία στη ζωή τους».

Αναφορικά με τα σχέδια του Δήμου για μεταφορά του ΚΤΕΛ σε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος, προχωρώντας μάλιστα στις ανάλογες παρεμβάσεις, υπογράμμισε πως «επιλέγουμε να δώσουμε μια άλλη χρήση στον ιστορικό αυτό τόπο,αντί να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές την ιστορία μας», ενώ έκανε και μία σύνδεση με το επίσης ιστορικό «Πασαλίκι» , το οποίο γκρεμίστηκε επί χούντας και η απώλεια αυτή, αποτελεί, «μία χαρακιά στη μνήμη της πόλης».

Οι φίλοι του Γαλλικού Σταθμού, για αυτό το εμβληματικό και ίσως παλαιότερο κτίριο της πόλης, επιθυμούν να διασωθεί, όχι μόνο ως κέλυφος, αλλά ως ιστορικός χώρος συλλογικής μνήμης.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιστορικό τόπο απόδοσης τιμών σε όσους εγκαταστάθηκαν σε αυτή την πόλη και κόπιασαν για να τη δημιουργήσουν. Είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία, ώστε ο χώρος που αποτελείται από 7 κτίρια, να αποτελέσει ένα κτιριακό συγκρότημα με άλλη χρήση από αυτή για την οποία προορίζεται… Ας σκεφτούμε ποια και πόσα τοπόσημα έχουν απομείνει σε αυτή την πόλη… Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης είναι απόγονοι των ανθρώπων που δούλεψαν ή δουλεύουν στο σιδηρόδρομο, που ζούσαν και εργάζονταν γύρω από αυτή την περιοχή».

Ο κ. Κουκμάς αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου, όπως αποτυπώνεται και στη σελίδα του fb και για τον λόγο αυτό, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από δράσεις με επίκεντρο τον Γαλλικό σταθμό. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται ένα ημερήσιο εργαστήρι προφορικής ιστορίας στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στην κιβωτό μνήμης, μαθαίνοντας με επιστημονικό τρόπο για το πώς μπορούν να καταγράψουν μνήμες κοντινών τους προσώπων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένας ιστορικός περίπατος, που θα έχει ως αφετηρία την ευρύτερη περιοχή του σταθμού, με τη συμμετοχή ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται εκεί και έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να αφηγηθούν… (λεπτομέρειες για τις δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα).

Ανοικτό κάλεσμα και δράσεις

Από την ομάδα στο facebook«Φίλοι Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης» :

«Ο ιστορικός χώρος του Γαλλικού Σταθμού είναι γεμάτος μικρές και μεγάλες ιστορίες! Σας καλούμε να λάβετε μέρος ενεργά στην προσπάθεια καταγραφής τους, να ανοίξετε τα προσωπικά αρχεία και να τα κάνετε κοινό κτήμα όλων των Αλεξανδρουπολιτών αλλά και να δώσετε ή να πάρετε συνεντεύξεις με θέμα τον Σιδηρόδρομο και τον Σταθμό!

Μέσα στις γιορτές θα πραγματοποιηθούν:

🔸ένα ημερήσιο εργαστήρι προφορικής ιστορίας στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στην κιβωτό μνήμης και

🔸ένας ιστορικός περίπατος (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).

🔸 Σας καλούμε να ανεβάζετε φωτογραφίες στην Ομάδα με θέμα τον «Γαλλικό» Σταθμό και την ευρύτερη ιστορική περιοχή με έναν μικρό σχολιασμό τους».

Κ.Η. – Γ. Π.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: