Παραμένουν στον Έβρο οι 15 αστυνομικοί της «Ασπίδα»      

Της Κικής Ηπειρώτου

Παραμένουν τελικά στον Έβρο οι 15 αστυνομικοί του προγράμματος «Ασπίδα», ενισχύοντας έτσι το έργο της συνοριοφυλακής, σε μία περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια της Ένωσης Συνοριοφυλάκων του νομού, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, τοπικά και κεντρικά, η απόφαση απομάκρυνσης των αστυνομικών ανακλήθηκε κι έτσι επανεντάσσονται στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Η αρχική απόφαση για τον τερματισμό της απόσπασής τους στον Έβρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία, ενώ συνδυάστηκε με την έντονη παρουσία ομάδων μεταναστών και προσφύγων, σε διάφορα σημεία του νομού, με πολλούς από αυτούς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών να καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί εκεί.

Άλλωστε, αυτή την αύξηση δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία. Μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Σεπτεμβρίου 38.687 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς 36.423 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, επέλεξαν να έρθουν μέσω Έβρου, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ίδιο περσινό διάστημα.

«Μερική δικαίωση των προσπαθειών»

Την επιστροφή των αστυνομικών στον Έβρο χαιρέτησε με ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος τόνισε: «Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τις έντονες πιέσεις από ασκήσαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των Αστυνομικών του νομού και τον βουλευτή Αν. Δημοσχάκη, προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται δραματικά, είναι παράλογο να επιχειρούνται αποσπάσεις Αστυνομικών στην Αθήνα και να αποδυναμώνεται η φύλαξη των συνόρων του Έβρου».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, αναφέρει:

«Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τη Φυσική Ηγεσία, που αφουγκραζόμενοι την αγωνία των συναδέλφων που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή των συνόρων, ακούμπησε πάνω στο πρόβλημά τους και πήρε τη σωστή απόφαση προς την κατεύθυνση πρωτίστως της στήριξης και ενδυνάμωσης των συνόρων της χώρας μας.

Από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστή η υπ’ αριθμ. 1647/18/1919125 από 25/09/2018 διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν η μείωση της ενισχυτικής δύναμης της Ασπίδας στις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις του Νομού Έβρου, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου, ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, που αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων της, κινητοποιήθηκε αθόρυβα με χαμηλούς τόνους και συντονισμένα, σε συνεργασία με την ΠΟΣΥΦΥ, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή.

Η όλη αυτή προσπάθεια έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς με νεότερη διαταγή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανανέωσε τις αποσπάσεις των συναδέλφων που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς επιχειρησιακές ανάγκες των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της πρώτης γραμμής.

Παρόλα αυτά, η ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης με προσωπικό, είναι καταγεγραμμένη και επιβάλλεται από την καθημερινή αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τις αυξημένες συλλήψεις διακινητών, όπως αυτές προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας».

Παραμένουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Φυλάκιο

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα επιχειρούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) που ξεκίνησαν την παρέμβαση τους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το reportal.gr

Ο αρχικός προγραμματισμός των MSF ήταν η παραμονή τους να διαρκέσει τέσσερις μήνες, όμως τελικά αποφασίστηκε αυτή να παραταθεί έως 31/12 λόγω προφανώς των αυξημένων αναγκών στο Κέντρο.

Εξάλλου, τα περιστατικά εντός του ΚΥΤ είναι πλέον πάρα πολλά, αφού υπάρχουν και αρκετοί ασθενείς διαμένοντες εκεί, όπως επίσης έγκυες, καρκινοπαθείς, τραυματισμένοι και η εικόνα που συντίθεται αποκτά «άγρια» χαρακτηριστικά.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: