Απόψεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Μπορεί η εμπορία ανθρώπων να εξαλείφθηκε πριν 150 χρόνια, όμως εν έτει 2017 υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ. Γυναίκες που φεύγουν από τη χώρα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και βρίσκονται μπλεγμένες στα δίχτυα διεθνών κυκλωμάτων πορνείας.

Καμία χώρα δεν απέχει από αυτό. Ακόμα και στη χώρα μας κρύβονται σκοτεινά μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα οποία ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Όσο και αν νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο πολλά από αυτά που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, είναι αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι η ανελευθερία κυριαρχεί παντού.

Παιδική εκμετάλλευση σε Ασία και Αφρική, ορδές μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο λαθραίο ταξίδι προς τη σωτηρία, νεαρές γυναίκες από το ανατολικό μπλοκ που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα το δουλεμπόριο καλά κρατεί. Το παλιό δουλεμπόριο έχει μετεξελιχθεί στις μέρες μας σε μια ιδιαίτερα οργανωμένη επιχείρηση. Δεκάδες χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας το εμπόριο ανθρώπων δρα δίπλα στην πόρτα μας και όλοι εμείς υποκρινόμαστε ότι δεν το βλέπουμε.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα κλειδί για το εμπόριο λευκής σαρκός. Η θέση της στο χάρτη την κάνει χώρα μετάβασης για το Trafficking. Το μεγάλο κύμα μεταναστών που έρχεται στην Ελλάδα είναι άνθρωποι ευάλωτοι και κατά συνέπεια εύκολοι στόχοι για τους εμπόρους.

Για τους εμπόρους τα θύματα είναι ένα κομμάτι κρέας και θαρρούν ότι μπορούν να κάνουν με αυτούς ότι θέλουν. Φρικτές ιστορίες που δε μπορείς να φανταστείς. Άνθρωποι που τους συμπεριφέρονται χειρότερα από ζώα, ιστορίες ξυλοδαρμών, ομαδικών βιασμών, εκμετάλλευση και εξαναγκασμός σε ανομολόγητες πράξεις για την ευχαρίστηση κάποιων απάνθρωπων. Τις κοπέλες συχνά τις κρατούν απομονωμένες μέχρι να ενδώσουν. Η πλειοψηφία των γυναικών προέρχονται από φτωχά στρώματα πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Συνήθως είναι ενήμερες ότι θα είναι υποχρεωμένες να εκπορνεύονται. Δε γνωρίζουν όμως πάντα τις συνθήκες δουλείας κάτω από τις οποίες θα ασκήσουν το επάγγελμα. Υπάρχουν γυναίκες που πουλιούνται για 5 και 10 ευρώ. Υπάρχει μια φράση που λέει πως η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Το αρχαιότερο επάγγελμα είναι ο κλέφτης ανθρώπων που εκμεταλλεύεται την αξιοπρέπεια ενός άλλου ατόμου.

Ανάμεσα στους αμέτρητους σύγχρονους σκλάβους και εκατομμύρια παιδιά που αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο στο παιχνίδι της εμπορίας ανθρώπινης σάρκας. Που πάνε τα παιδιά όταν χάνονται; Σημαντικά στοιχεία δίνει η UNESCO για την εμπορία οργάνων, τα οποία αφαιρούνται συνήθως από νεαρής ηλικίας και άριστης υγείας θύματα έναντι ευτελούς αμοιβής. Παιδιά που οι δυνάστες τους τα υποχρεώνουν να προβούν σε εγκληματικές πράξεις όπως είναι η οργανωμένη επαιτεία, η πορνεία και οι κλοπές. Θύματα «φαντάσματα» χωρίς στοιχεία. Πώς να ακουστεί η φωνή τους;

Μόλις 1 ή 2 στα 100 καταφέρνουν να απελευθερωθούν από τους διακινητές τους και να σωθούν. Ο υποσιτισμός, η έλλειψη ύπνου, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καθώς και η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση είναι για τα θύματα εμπορίας καθημερινό φαινόμενο. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες παιδιών θυμάτων εμπορίας: «Μας κρατούσαν ομήρους 10 χρόνια. Εξασφάλιζαν την υπακοή μας με σωματική και σεξουαλική βία».

Η Ελλάδα θεωρεί την εμπορία ανθρώπων έγκλημα και έχει θεσπίσει κυρώσεις όμως ελάχιστοι από τους εμπόρους έχουν καταδικαστεί.

Ο σεβασμός και η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πάταξη του εγκλήματος και καταπολέμηση του Trafficking. Προστασία και στήριξη των θυμάτων τέτοιων καταστάσεων.

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για την προσωπική του αυτοδιάθεση. Με τον εφησυχασμό και τη γενική απάθεια της κοινωνίας συνεργούμε στο έγκλημα. Δε μπορείς να στέκεσαι απαθής τη στιγμή που γύρω σου πουλιούνται άνθρωποι. Μη μένεις απαθής. Μη γυρνάς την πλάτη.

Σχετικά με τον συντάκτη

Σμάρω Τσοκαταρίδου

Σμάρω Τσοκαταρίδου

Γράψτε ένα σχόλιο