«Ολική επαναφορά» των καταναλωτών του Έβρου στην αγορά της Τουρκίας

Λουκέτο έβαλαν 6-7 εμπορικά καταστήματα της Ορεστιάδας μέσα σε 2 μήνες – «Σχεδόν καθημερινά, οι ουρές των αυτοκινήτων στο τελωνείο των Καστανεών φτάνουν ως την πλατεία» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Της Κικής Ηπειρώτου

Μαζική είναι η επιστροφή των καταναλωτών, κυρίως του βορείου Έβρου, στις αγορές της Τουρκίας, μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Εδώ και περίπου ένα μήνα, οι έμποροι της Ορεστιάδας έχουν βρεθεί και πάλι αντιμέτωποι με σχεδόν άδεια μαγαζιά και ταμεία. «Έχουν εκλείψει οι καλές εποχές, η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη από πέρσι, κυριαρχεί η μετριότητα» λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Σάκης Σιγρέκης.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, «με το εμπάργκο προς την τουρκική αγορά, από τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, υπήρξε ένα θετικό κλίμα. Οι καταναλωτές επέστρεψαν στα καταστήματά μας, όχι σε σημείο που να μπορέσουμε να καλύψουμε τις προηγούμενες απώλειες, ωστόσο σε έναν ικανοποιητικό βαθμό». Αμέσως μετά την αποφυλάκιση των Κούκλατζη και Μητρετώδη, το εμπάργκο ξεχάστηκε μονομιάς. Οι ουρές των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν απέναντι, όπως σημειώνει ο κ. Σιγρέκης, σχεδόν σε καθημερινή βάση,φτάνουν από το τελωνείο ως την πλατεία των Καστανεών.

«Βεβαίως, για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου, οι άνθρωποι έχουν κάποιο δίκαιο.Ειδικά με τη μεγάλη πτώση της λίρας, οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές», σημειώνει, ωστόσο, ανεξαρτήτως της πορείας της τουρκικής λίρας, φαινόμενο των τελευταίων μηνών, το πρόβλημα της «αιμορραγίας» προς τις γειτονικές χώρες, είναι διαχρονικό. «Κάποτε υπήρχαν περισσότεροι έλεγχοι και πρόστιμα, πλέον αυτά έχουν ατονήσει» αναφέρει ο κ. Σιγρέκης και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει αυτοσεβασμός και αυτοκριτική. Είναι μία νοοτροπία που δεν λέει να εκλείψει και ξεκινά από αυτόν που είναι ψηλά, μέχρι τον τελευταίο», σημειώνει ο πρόεδρος των εμπόρων της Ορεστιάδας και βάζει στην κουβέντα ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα-ανοικτή πληγή, ειδικά για τον βόρειο Έβρο.

«Η ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων, είναι τεράστια. Σχεδόν κάθε μέρα έρχονται νέα παιδιά και ζητούν δουλειά. Κι αναρωτιέμαι, όσοι επιλέγουν να μην στηρίζουν τα τοπικά καταστήματα, δεν σκέφτονται ότι ζημιώνουν και τα ίδια τους τα παιδιά;».

Μάλιστα, σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη, που δέχεται ένα σημαντικό κύμα Τούρκων καταναλωτών, η αγορά της Ορεστιάδας και του βόρειου Έβρου, δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κινητικότητα αυτή, πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, που αφορούν ταβέρνες και εστιατόρια.

 

«Για κάθε εμπορικό κατάστημά που κλείνει, ανοίγει στη θέση του ένα καφέ»

«Τείνουμε να γίνουμε κι εμείς η πόλη του καφέ και της τυρόπιτας» λέει ο κ. Σιγρέκης με πικρία και παρατηρεί πως τους τελευταίους δύο μήνες έβαλαν λουκέτο 6-7 εμπορικά καταστήματα, στη θέση των οποίων, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, άνοιξαν καφετέριες.

«Δυστυχώς, όσο κι αν δεν μας αρέσει καθόλου να το λέμε, ο βόρειος Έβρος πεθαίνει. Η αγορά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έκλεισαν 6-7 εμπορικά καταστήματα μέσα σε 2 μήνες, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της Ορεστιάδας. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει και κανένας νέος άνθρωπος που να σκέφτεται να στραφεί στο εμπόριο, να ανοίξει μια επιχείρηση στον τόπο μας. Είναι κρίμα, γιατί έχουμε τα φόντα. Χρειάζεται όμως σχέδιο, διάθεση από όλους να βοηθήσουν, να στηρίξουν, τόσο από το κράτος με ελάφρυνση της φορολογίας και μέτρα ειδικά για τον βόρειο Έβρο, όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές και τοπικούς φορείς».

 

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο