Έβρος Οικονομία

Ναυάγησε ο διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ξανά σε αδιέξοδο η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η Innovation Brain, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εξαγοράς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Η προθεσμία υποβολής της προσφοράς ήταν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018, η οποία όμως παρήλθε άπραγη.

Η διάσωση της κρατικής επιχείρησης «χλωμιάζει πολύ», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Η εξέλιξη όμως αυτή δεν εξέπληξε, με δεδομένο ότι η Innovation Brain είχε φανεί να μη διαθέτει επαρκή κεφάλαια. Η ίδια είναι μια εταιρεία που αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση «χειμαζόμενων» επιχειρήσεων, αξιοποιώντας όμως κεφάλαια τρίτων.

Ο κ. Πιτσιόρλας, αν και παραδέχθηκε ότι οι πόρτες για την Innovation Brain δεν έχουν κλείσει, εν τούτοις υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που φαίνεται ότι υπάρχουν για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση που χάραξε αυτό το σχέδιο, δηλαδή για την κατάθεση μιας πρότασης εξυγίανσης της εταιρείας με τη συμμετοχή, βεβαίως, ενός ιδιώτη επενδυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιχείρηση ζάχαρης οφείλει περί το ένα εκατ. ευρώ σε εργαζομένους (δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών), 2 εκατ. ευρώ σε τευτλοπαραγωγούς, από την περυσινή παραγωγή τους, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις (τράπεζες, προμηθευτές, Ταμεία κ.λπ.) ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, αυτές τις μέρες συλλέγεται η φετινή παραγωγή και θα υπάρξει νέα παραγωγή ζάχαρης.

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Πανταζίδης

Γιώργος Πανταζίδης

Γράψτε ένα σχόλιο

error: