Βαταμιδης

Κορυφώνεται ο αγώνας κατά των κουνουπιών στην ΑΜΘ

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ελλάδα. Τα στοιχεία των θανάτων προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν δυο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών που νόσησαν και τελικά δεν τα κατάφεραν.Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και την 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Εντωμεταξύ, στην κορύφωση των δράσεων καταπολέμησης του Ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκονται οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. «Τα συνεργεία, τόσο τα επίγεια, όσο και τα εναέρια, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την έκταση της περιφέρειας» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Λουκάς Γεωργίου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Παράλληλα, σημειώνει πως τα τελευταία εντομολογικά δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι επιβαρυμένη είναι η περιοχή του Έβρου, όλες οι παρέμβριες περιοχές, λόγω του ότι οι ορυζώνες της Τουρκίας είναι σε πλήρη παραγωγική φάση αυτή την περίοδο. «Τα εντομολογικά είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά , αλλά είναι ενοχλητικά τα νούμερα. Σε όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες είμαστε σε καλό επίπεδο» δηλώνει ο κος Γεωργίου.

Μέτρα προστασίας από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με τον ίδιο από τις μοριακές αναλύσεις που γίνονται στα κουνούπια, δεν έχει βρεθεί ούτε ο ιός του δυτικού Νείλου, αλλά ούτε και το πλασμώδιο της ελονοσίας. «Υπάρχουν, όμως, περιστατικά που έδειξαν λοίμωξη τόσο στα ιπποειδή, όσο και στον άνθρωπο» σημειώνει κι αναφέρεται στην εμπειρία, που έχει δείξει, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται συστηματικά πλέον η χώρα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, ότι δεν αρκεί από μόνο του ένα έργο καταπολέμησης κουνουπιών για να περιορίσει τα περιστατικά λοίμωξης από τα κουνούπια, αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών. Μέτρα όπως: Χρήση εντομοαπωθητικών στο σώμα, αλλά και πάνω από τα ρούχα, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στον κήπο μας, η χρήση αεροζόλ σε κλειστούς χώρους μέσα στο σπίτι. Να αποφεύγουμε την έκθεση ειδικά αν είμαστε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου τις ώρες που είναι δραστήρια τα κουνούπια, νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Επίσης, να εξαλείφουμε οποιαδήποτε εστία υπάρχει στην αυλή μας που δημιουργεί σημείο αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει:

 • πυρετό
 • διάρροια
 • πονοκέφαλο
 • κνησμό
 • πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και
 • έμετο

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

 • πονοκέφαλο
 • πυρετό
 • ρίγη
 • μυϊκή αδυναμία
 • παράλυση και
 • κώμα

Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων επέρχεται ο θάνατος.

Η απειλή του τσιμπουριού

Πέρσι καταγράφτηκε ένα περιστατικό τσιμπήματος τσιμπουριού, η λοίμωξη αποδόθηκε στη Βουλγαρία, το περιστατικό νόσησε στη χώρα μας, επρόκειτο για περιστατικό αιμορραγικού πυρετού, φέτος δεν έχει καταγραφεί κάτι επίσημα με την απειλή όμως παρούσα κυρίως για τα άτομα που εργάζονται στη Φύση. «Τα τσιμπούρια περιμένουν να περάσει ένα θηλαστικό, να ανέβουν πάνω του, να τραφούν με αίμα κι όταν χορτάσουν, τότε θα πέσουν από μόνα τους στο έδαφος. Καλό είναι, αν δούμε ένα τσιμπούρι να ΜΗΝ προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από μόνοι μας» δηλώνει ο κος Γεωργίου και εφιστά την προσοχή όλων.

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο