Κατσιμίγας: «Το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον»

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος, την Κυριακή, από την έδρα της Περιφέρειας, την Κομοτηνή, παρουσίασε τους βασικούς άξονες και προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, νέοι και παλιοί συνεργάτες και συνάδελφοι, στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και πολίτες διαφόρων ηλικιών, από όλη την ΑΜΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΓΝΩΜΗΣ», τα πρώτα ονόματα, περίπου το 50% του ψηφοδελτίου, θα είναι έτοιμα προς ανακοίνωση σε περίπου 20 ημέρες.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μολονότι σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον κεντρικό μηχανισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα για δεκαετίες, η κεντρική εξουσία, εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2010, με τον νόμο του «Καλλικράτη», ιδρύθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη. Παρ’ όλες τις αδυναμίες και τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού, «είχε γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα», καθότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι κατά ένα μέρος πέρασαν πλέον στη διαχείριση των Περιφερειών, στις οποίες και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες».

Η βιωματική σχέση του Κώστα Κατσιμίγα με την αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώνοντας την ιστορική αυτή αναδρομή, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε στη «βιωματική», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με την αυτοδιοίκηση. «Ένα χρόνο μετά τη γέννησή μου, ο πατέρας μου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «η αυτοδιοικητική του πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Κομοτηνής, στην οποία θήτευσε κατά την τετραετία 1983-1986». Ο ίδιος αναμείχθηκε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση το 1991, όταν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Γεώργιο Παπαδριέλλη και διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ενώ το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχικά Αντινομάρχη και εν συνεχεία και αναπληρωτή Νομάρχη. Το 2010, όταν ο Άρης Γιαννακίδης εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης ΑΜΘ του εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θέση την οποία κατείχε έως το τέλος της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφέρειας.

Σταδιακή αποδόμηση της λειτουργίας της Περιφέρειας από τον Χρήστο Μέτιο

Για την πορεία της Περιφέρειας, μετά την αλλαγή της διοίκησης το 2014, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε ότι «από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη, παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης με αρκετά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά. «Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο», προσέθεσε, «διαπίστωσα μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού».

Διέκρινε επίσης ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική, καθώς και ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτές και πάνω απ’ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς «γεννήθηκε» η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όπως επισήμανε, καθημερινά διαπίστωναν ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και τον παρακίνησαν να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Από τις παραινέσεις αυτές προέκυψε η ανάληψη μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, με την οποία ο κ. Κατσιμίγας διεκδικεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Μαΐου. Η καθ΄ όλα προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα του: ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει – η Περιφέρεια με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της, υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης.

«Η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας»

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις  αγορές της Ασίας του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη Βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Μολονότι η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών». Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αποτελούν, για τον κ. Κατσιμίγα, την κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή. «Απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου», σημείωσε, απευθύνοντας την πρόσκλησή του προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της Περιφέρειάς μας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας», τόνισε με έμφαση.

Οι προτεραιότητες για την ΠΕ Εβρου

Ακολούθως, επικέντρωσε στις προτεραιότητες και τις δράσεις που έχουν προβάδισμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά. Έσπευσε, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά. Έργα και δράσεις, επομένως, που γίνονται σε έναν τόπο μας, πολλές φορές είναι χρησιμότερα και για άλλον τόπο μας και για ολόκληρη της Περιφέρειά μας».

Αναλυτικότερα, για την ΠΕ Έβρου, ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

  • «να επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία»
  • «να επιφέρουμε την ολοκλήρωση των αναδασμών και την κατασκευή αρδευτικών δικτύων κατάντη των ταμιευτήρων της Λύρας και της Καβησσού»
  • «να αποστραγγίσουμε τον κάμπο του Τυχερού»
  • «να επιτύχουμε την κατασκευή νέου υπόγειου αρδευτικού δικτύου της κοιλάδας του Ερυθροπόταμου»
  • «να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε κάθε μεταφορική υποδομή συνδυασμένων μεταφορών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»
  • «να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»
  • «να συμβάλλουμε μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων και στην υλοποίηση της κατασκευής της νέας γέφυρας»
  • «να διεκδικήσουμε τη δημιουργία νέου σύγχρονου μεθοριακού σταθμού και τελωνείου στις Καστανιές»
  • «να προβάλλουμε δυναμικά το αίτημά μας για εγγυημένη και επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης»
  • «να απαιτήσουμε τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων».

Καταλήγοντας, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι «η παρουσία σας εδώ μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας». «Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «ζητώ τη συστράτευση και τη συμπόρευσή σας για την Τελική Νίκη. Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς  εσωστρέφειες και μοιρολατρίες». Δηλώνοντας βέβαιος ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ότι «το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: