Έβρος Κοινωνία

Καλή αρχή στη νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά σήμανε χθες το πρωί και χιλιάδες μαθητές έλαβαν θέση στα θρανία τους. H γενική εικόνα στις σχολικές μονάδες είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς τόσο τα βιβλία όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν στις θέσεις τους και όπως όλα δείχνουν η αρχή θα γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μεγαλύτερη από κάθε άλλο έτος η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται πριν από το πρώτο κουδούνι, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν καλυφθεί τα κενά των βασικών ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κ.λπ.) και εντός του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν και οι δευτερεύουσες ειδικότητες, τα βιβλία παραδόθηκαν στην ώρα τους

Η εικόνα που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι καλή και στη Θράκη. Όπως σημειώνει με δηλώσεις του ο περιφερειακός διευθυντής ΑΜΘ κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, κάναμε αγιασμό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στα δημοτικά και στα γυμνάσια και στα μειονοτικά. Καλύπτουμε όλα τα κενά που μας έχουν δηλωθεί αν και δεν πρέπει να περηφανευόμαστε για τα αυτονόητα. Στόχος μας που τον πετυχαίνουμε, όπως όλα δείχνουν, να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους».

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί για τους μαθητές και τις μαθήτριες την αφετηρία νέων στόχων και εμπειριών για την κατάκτηση της γνώσης. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές του Έβρου μια δημιουργική πορεία με αρωγούς και συνοδοιπόρους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους».

Στο Διδυμότειχο

Με την παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στα σχολεία του δήμου Διδυμοτείχου.

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης βρέθηκε κοντά στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς τους και τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, καλή δύναμη και υπομονή. «Ο δρόμος της γνώσης είναι κοπιαστικός, αλλά είναι μια δίοδος με πολλαπλά οφέλη, που θα δυναμώσει το μυαλό και την προσωπικότητά σας.

Εφοδιασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες θα είστε οι αυριανοί σκεπτόμενοι πολίτες, οι επιστήμονες και οι τεχνίτες που θα στηρίξουν τον τόπο μας, θα διεκδικήσουν και θα δομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας.

Είστε η αυριανή ελπίδα για όλους μας, γι’ αυτό κι εμείς οι μεγαλύτεροι, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα σας και να σας προσφέρουμε το καλύτερο, γιατί σας αξίζει. Ο δήμος Διδυμοτείχου, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, σε αγαστή συνεργασία, θα είμαστε αρωγοί στις ανάγκες τις δικές σας, αλλά και των σχολείων σας, ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να είναι κατά το δυνατόν καλύτερη απ’ όλες τις πλευρές. Εύχομαι σε όλους σας πρώτα απ’ όλα υγεία, αισιοδοξία και καλή πρόοδο».

Ανανεωμένο σχολικό πρόγραμμα

Το σχολικό πρόγραμμα έχει ανανεωθεί, όπως επισημαίνει το υπουργείο παιδείας,
· με έμφαση στις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής,
· με νέα γνωστικά αντικείμενα καθώς και επέκταση του Ολοήμερου Προγράμματος στα Ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία,
· με εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη, που απαλλάσσει από το υπερβολικό άγχος τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφήνοντας περιθώριο για εμβάθυνση και ουσιαστική γνώση, προσφέροντας χρόνο για ανακαλυπτική μάθηση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη,
· με ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η θεματική εβδομάδα και οι δημιουργικές εργασίες, που κάνουν το σχολείο πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό,
· με λιγότερες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια, που προσφέρουν περισσότερο χρόνο για μάθημα,
· με την συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,
· με ενισχυμένη την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
«Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων. Η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα», το μήνυμα του Κ. Γαβρόγλου, λίγο πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Υπ. Παιδείας: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν»
Το υπουργείο Παιδείας, παρέθεσε αναλυτικά το τελευταίο διάστημα όλα τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη μεθοδική προσπάθεια «για να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, κανονικά», και, όπως υπογραμμίζει, οι αριθμοί δεν χωρούν αμφισβήτηση:

-Η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς -15.371 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές- συνοδεύεται από σειρά πρωτοβουλιών:

– Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες. «Μια προτεραιότητα που καθορίζεται εδώ και χρόνια από Υπουργικές Αποφάσεις τις οποίες όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν, καταλήγοντας να υποστελεχώνουν, τελικά,  τις δομές Ειδικής Αγωγής στα μέσα κάθε σχολικής χρονιάς», σημειώνει το υπουργείο. Σήμερα προσλαμβάνονται στην Ειδική Αγωγή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

– Είναι η πρώτη χρονιά που το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προγραμμάτισε με ιδιαίτερη μέριμνα και ολοκλήρωσε εγκαίρως την επέκταση του ολοήμερου προγράμματος διδασκαλίας όχι μόνο στο σύνολο των 3.600 πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, αλλά ακόμη και στα ολιγοθέσια (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) Δημοτικά Σχολεία. Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τους περίπου 14.000 μαθητές των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων με ειδικότητες και ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας. Για τον σκοπό αυτό, τροποποιούνται τα ωρολόγια προγράμματα προσφέροντας τη δυνατότητα εμπλουτισμού του προγράμματός τους με νέα αντικείμενα (όπως Πληροφορική, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή κ.α.). Παράλληλα, φέτος τα Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία έχουν ήδη εφοδιαστεί με 1.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, για τη διδασκαλία και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών τους.

– Για πρώτη φορά, έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται για το σχολικό έτος 2017-2018 σε νησιωτικές περιοχές, με απόφαση των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η έκπτωση αυτή αφορά αποκλειστικά στην πρώτη μετάβασή τους στις έδρες των Διευθύνσεων πρόσληψης, καθώς επίσης και τη μετακίνησή τους, εφόσον απαιτηθεί, σε άλλο νησί για να αναλάβουν υπηρεσία.
– Για την προετοιμασία της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων από την πρώτη μέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, 13.000 καθαρίστριες έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται από την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία.

– Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε έγκαιρα στην κατανομή ποσού 25.000.000 ευρώ που θα διατεθεί ως τρίτη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η Γνωμη

Η Γνωμη

Γράψτε ένα σχόλιο

error: