Βαταμιδης

Καθαριό-TI;-τα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, μία πονεμένη ιστορία

Πληθαίνουν τα παράπονα και οι εικόνες «χάους» στο κέντρο, τις γειτονιές, τους οικισμούς
Στα όριά τους οι δημοτικοί υπάλληλοι : «Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι!»
Τι προβλέπει το πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα είναι τα παράπονα των κατοίκων του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την κατάσταση με την καθαριότητα στο κέντρο, τις γειτονιές, τους οικισμούς. Δυστυχώς,  οι εικόνες «χάους» με ξεχειλισμένους ή σπασμένους κάδους, τόσο απορριμμάτων, όσο και ανακύκλωσης, με πεζοδρόμια γεμάτα από κλαδιά, στρώματα, έπιπλα, μπάζα είναι τόσο συχνές, που μάλλον περισσότερη εντύπωση προκαλεί ένα καθαρό πεζοδρόμιο, παρά το αντίθετο.

Οι εργαζόμενοι, δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μείζον θέμα με την τοποθεσία πολλών κάδων, μετά από κάποιες «αποφάσεις και επιλογές του ποδαριού», τονίζοντας ότι «δε μπορούμε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε κάποιες λανθασμένες πρακτικές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αδιαφορώντας για την ασφάλεια την δική μας αλλά και των πολιτών».

Από την άλλη, ο κόσμος έχει ευλόγως αγανακτήσει και με αφορμή την αλλαγή της δημοτικής αρχής την 1η Σεπτεμβρίου, περιμένει πολλά από τον νέο Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Γι’ αυτό, παραθέτουμε με την αφορμή αυτού του δημοσιεύματος, τα βασικά σημεία του προγράμματος της παράταξής του για τον τομέα της καθαριότητας.

Εργαζόμενοι Δήμου Αλεξανδρούπολης: «Άμεσα να γίνει σωστή διαχείριση των κάδων»

“Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν στο ραδιόφωνο και γράφτηκαν στο διαδίκτυο παράπονα από πολίτες για κάδους που δεν εκκενώνονται και για μπάζα και κλαδιά που βρίσκονται γύρω από τους κάδους και δε συλλέγονται από τους εργαζομένους.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει η καθαριότητα σε όλες τις περιοχές του δήμου μας, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι σε καμία των περιπτώσεων. Το θέμα των ευθυνών είναι πολύπλοκο και δε θα θέλαμε να αναφερθούμε εκτενέστερα αυτή τη στιγμή. Αυτό που θα θέλαμε να αναφερθούμε είναι τα σημεία που θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι οι κάδοι. Μέχρι σήμερα καμία δημοτική αρχή δεν προνόησε και δεν ανέλαβε να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει κανονισμό για τα ακριβή και σωστά σημεία τοποθέτησης κάδων.

Κάποιοι κάδοι από λανθασμένη πολιτική πολλών προηγούμενων δημοτικών αρχών, έχουν τοποθετηθεί σε στενούς και δύσβατους δρόμους, ”αποφάσεις και επιλογές του ποδαριού”, με αποτέλεσμα η αποκομιδή να γίνεται με δυσκολία και επικινδυνότητα για τους εργαζομένους και όχι μόνο. Αυτό επιβάλλεται να διορθωθεί άμεσα.

Δε μπορούμε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε κάποιες λανθασμένες πρακτικές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αδιαφορώντας για την ασφάλεια την δική μας αλλά και των πολιτών. Πρέπει η δημοτική αρχή να αντιληφθεί ότι η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.

Τα μπάζα και τα κλαδιά δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων να τα συλλέγουν, τα αποτελέσματα με τους βρώμικους κάδους ή τους υπερφορτωμένους δικαιώνουν τις διαμαρτυρίες τόσο του συλλόγου μας όσο και των εργαζομένων που κάνανε αγώνα για την προμήθεια νέων κάδων και την πρόσληψη νέου προσωπικού… Η κατάσταση στην καθαριότητα είναι σε οριακό σημείο…

Ζητάμε άμεσα να γίνει σωστή διαχείριση των κάδων σε σημεία ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων και σε σημεία που η διέλευση των οχημάτων να είναι νόμιμη, η διέλευσή τους να γίνεται με ευκολία και να υπάρχει μειωμένη επικινδυνότητα για τους εργαζομένους και τους πολίτες. Σε αυτή την εφαρμογή ζητάμε και τη στήριξη των πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης να έχει δικό του κάδο, ούτε ο κάδος να είναι μπροστά στο σπίτι του ή να μην είναι μπροστά στο σπίτι του. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι ο εγωισμός».

Πρόγραμμα νέας δημοτικής αρχής για μία πιο καθαρή πόλη

Από το site της παράταξης :

«Ο τομέας καθαριότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί χάρη στην ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων. Πολλά απορριμματοφόρα είτε είναι ακινητοποιημένα από βλάβες είτε κυκλοφορούν με σοβαρά τεχνικά προβλήματα με συνέπεια  ανά πάσα στιγμή να προκύπτουν προβλήματα.

Αναδιάρθρωση και δίκαιη ανακατανομή του προσωπικού με την συμμετοχή των εργαζομένων για σωστή και οργανωμένη διοικητική μέριμνα και καθοδήγηση του υπάρχοντος προσωπικού. Στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ όπου κρίνεται απαραίτητο.

Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της υπηρεσίας καθαριότητας με την προμήθεια νέων σύγχρονων οχημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου μας που είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων στην Ελλάδα.

Ψηφιακός έλεγχος πληρότητας κάδων με αισθητήρες – μικροτσιπ.

Θέσπιση  αυστηρών κανόνων και αυστηρή τήρηση τους – αφού προηγηθεί ενημέρωση – ώστε να μην επιτρέπουμε στους  κακομαθημένους και στους αγενείς να δείχνουν απροκάλυπτα με τις πράξεις τους την έλλειψη σεβασμού στους υπόλοιπους συνδημότες σε θέματα καθαριότητας.

Εκστρατείες ενημέρωσης για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

Δράσεις ανακύκλωσης µε προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Περιορισμός της ανεξέλεγκτης αφισορύπανσης με την κατασκευή ειδικών   χώρων προβολής εκδηλώσεων

Προστασία και συστηματικός καθαρισμών των ακτών του Δήμου με χρήση Drone στις τουριστικές περιοχές την καλοκαιρινή περίοδο (σύμφωνα με τις σχετικές άδειες και τις προδιαγραφές της Νομοθεσίας) για τον εντοπισμό σημείων έντονης ρύπανσης  με απορρίμματα και την άμεση επέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας

Θεωρούμε αναγκαία την λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων χωρίς όμως την καύση απορριμμάτων παρά μόνο βιοαερίου. Με βάση την αποφασισμένη χωροθέτηση της ΜΕΑ θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την οδική σύνδεση , αφού τα  βαριά οχήματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα είναι δυσκίνητα και δεν πρέπει να διέρχονται από αστική περιοχή.

Στηρίζουμε το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας. Διευκολύνουμε τη δημιουργία σχετικών επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο