Ικανοποίηση, προβληματισμός και κόντρες για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Ανταλλαγή ανακοινώσεων και σχόλια για «μασκαράδες» αντάλλαξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον συνάδελφό τους από τη Νέα Δημοκρατία.  Θετικά  υποδέχθηκαν την εξέλιξη  οι τοπικοί φορείς – «Επρόκειτο για μία δυσλειτουργική ενοποίηση» αναφέρει ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης

Της Κικής Ηπειρώτου

Θέμα συζήτησης έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο η αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, μετά από χρόνια αναμονής και αγώνα. Από τη μία, σε φορείς και κατοίκους επικρατεί ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμός, αφού, όπως αναφέρουν, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει άμεσα να συνοδευτεί από κινήσεις στήριξης της λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, κι από την άλλη, έχει προκύψει ένας «πόλεμος» μεταξύ των 4 βουλευτών του Έβρου.

Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν η αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, αλλά και ο χαρακτηρισμός ως άγονο τύπου Α’ του κέντρου υγείας Σαμοθράκης.

Πρόκειται για δύο πάγια και πολύ σημαντικά αιτήματα των τοπικών φορέων και κοινωνιών, εδώ και χρόνια, για τα οποία έχει πιέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και άλλων παρεμβάσεων η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της στη Βουλή Αναστάσιου Δημοσχάκη. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά «παρών», με αποτέλεσμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 3 βουλευτές του Έβρου Καϊσας, Γκαρά και Ρίζος να στηλιτεύουν, μεταξύ άλλων, την στάση του συναδέλφου τους από την ΝΔ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» – μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης – τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό».

Δημοσχάκης: «Τιμούν τις απόκριες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου»

Στην απάντησή του, ο κ. Δημοσχάκης κατηγορεί τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μεταπαραμφιέστηκαν» σε σωτήρες του τόπου και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, με τα οποία ουσιαστικά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Χαρακτηρίζει ως «πολιτική γενναιότητα» το «παρών» της ΝΔ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ήταν πρόχειρο και ήρθε την τελευταία στιγμή για ψήφιση.

Η ανακοίνωση:

«ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ!! «ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΤΗΚΑΝ» ΣΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔ/ΧΟΥ!!

Στην περίοδο Αποκρεών βρισκόμαστε και οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να… «μεταμφιεστούν» σε σωτήρες του Νομού, υψώνοντας το δάκτυλο στη Νέα Δημοκρατία επειδή, ψήφισε «Παρών» στην τροπολογία για την αυτονομία και αυτοτέλεια 11 Νοσοκομείων, ανάμεσά τους κι αυτό του Διδ/χου. Για να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή ! Το Νοσοκομείο συνενώθηκε με εκείνο της Αλεξ/πολης, με το Νόμο Λοβέρδου (4052) Μάρτιος 2012 επί Πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Επί συγκυβέρνησης Ν Δ – ΠΑΣΟΚ έγιναν προσπάθειες για να αποκτήσει και πάλι την αυτονομία του, κυρίως το 2014 επί εποχής Λ. Γρηγοράκου όταν ήταν Αν. Υπουργός Υγείας. Το θέμα όμως δεν προχώρησε λόγω της ανατροπής της τότε Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προεδρικής εκλογής. Και φτάσαμε στο σήμερα…

Όπου ύστερα από 4 χρόνια ανέξοδων υποσχέσεων υψώνουν το δάκτυλο αυτοί που προσκαλούσαν στο Νομό για φιέστες τους Υπουργούς Υγείας.  Οι οποίοι κορόιδευαν ανερυθρίαστα τους κατοίκους του Β. Έβρου, τάζοντας την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου, ενώ ήξεραν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους τη δεδομένη στιγμή. Υψώνουν το δάκτυλο αυτοί που… εξαφανίστηκαν όταν τους έκανα πρόταση να καθίσουν μαζί μου στα έδρανα της Βουλής στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, πέρυσι στις 2 Ιουλίου, για να περάσουμε το μήνυμα στον Αν. Υπουργό Υγείας ότι ενωμένοι διεκδικούμε το δίκιο μας.

Και τώρα απαλλαγμένοι από το άγχος των ψεύτικων υποσχέσεων που έδιναν από το 2015, ξεκίνησαν τη σπέκουλα με αφορμή το «Παρών», που ψήφισε η Ν Δ στη συγκεκριμένη τροπολογία. Κατ’ αρχάς πρόκειται για μια τροπολογία… αχταρμάς, όπως ήταν κι όλο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου. Η τροπολογία περιελάμβανε την αυτονομία άλλων 10 Νοσοκομείων εκτός του Διδ/χου, καθώς και μια διάταξη που αφορά τις εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας. Επίσης, ήταν εμφανώς προχειρογραμμένη, καθώς δεν διατύπωνε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν την αυτονομία.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυτονομία και η αυτοτέλεια είναι το πρώτο θετικό βήμα. Το ουσιαστικό είναι η θωράκιση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ευρυθμία του… Διαφορετικά ναρκοθετείται το μέλλον του. Και αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτή η τροπολογία ήταν απλώς προεκλογικό δωράκι χωρίς αντίκρισμα, για να μην φωνάζουν οι Εβρίτες.

Και πάμε στην ουσία του θέματος… Το «παρών» που ψήφισε η ΝΔ ήταν κίνηση πολιτικής γενναιότητας. Κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση, παρά το γεγονός ότι δεν μας κάλυπτε απόλυτα η τροπολογία, όπως εξήγησα παραπάνω. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση που πάντα ψήφιζε «Όχι», λόγω ιδεοληπτικών εμμονών. Θα ήθελα όμως να υποβάλλω μερικά ερωτήματα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως προς τον κ. Καΐσα, που αποδεικνύεται πολυγραφότατος το τελευταίο διάστημα, αν και ήταν… εκκωφαντικά σιωπηλός για τα προβλήματα του Έβρου, ως εισηγητής στο Νομοσχέδιο της Υγείας. Γιατί από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει για την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδ/χου δεν το έφερε ως ξεχωριστό άρθρο στο Νομοσχέδιο και επέλεξε να το εντάξει σε μια τροπολογία και με άλλες διατάξεις; Γιατί δεν κλήθηκαν στην ακρόαση των φορέων, κατά την εξέταση του Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, και εκπρόσωποι από το Νοσοκομείο Διδ/χου για να περιγράψουν την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο; Γιατί επιλέχτηκε να έρθει η τροπολογία τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα στις 18:50 της προηγούμενης Τρίτης (05/03), την ώρα που θα συζητείτο το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια;

Ήταν τυχαίο που δεν είπε ούτε λέξη για την αυτονομία του Νοσοκομείου ο κ. Καϊσας, αλλά ούτε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας των Δικαίων τόσο κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια; Προσέβαλε, μείωσε αυτούς τους ανθρώπους, και στο πρόσωπο τους όλους τους νεφροπαθείς του Έβρου και της Χώρας όντας Γιατρός! Είπε υποτιμητικά ότι είναι μόλις πέντε! Του απάντησα πάραυτα από του βήματος της Βουλής ότι δεν δέχομαι ούτε έναν ! …του υπενθύμισα την αποστολή και ποιοι τον έστειλαν στη Βουλή! Δυστυχώς δεν βοήθησε τον Έβρο … ήταν απών πάντα! Όπως κι οι έτεροι δύο Καππαδόκες! Ελπίζω να ζητήσουν συγνώμη …αλλιώς οι κάλπες ενόψει! Οι Εβρίτες θα επιτελέσουν το καθήκον τους! Τίποτε άλλο…»

Στην αντεπίθεση Γκαρά-Ρίζος

Το θέμα δεν έληξε όμως εδώ, αφού οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος με αναρτήσεις τους στο facebook, ανταπάντησαν στην ανακοίνωση Δημοσχάκη.

Συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει:

«Διάβασα μία πολύ αστεία εως γελοία ανακοίνωση του κ. Δημοσχάκη αναφορικά με την αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Τρεις επισημάνσεις: 1. Το άσπρο μαύρο δε γίνεται, όσες σελίδες κ αν γράψει σε ανακοίνωση.

  1. Ο κ. Δημοσχάκης ΔΕΝ ψήφισε την αυτονόμηση του νοσοκομείου κ δικαιολογία δε χωρεί. Scriptamanent.3. Τα λόγια του αέρα αποτελέσματα δε φέρνουν. Η ψήφος κ η νομοθέτηση παράγει απτά αποτελέσματα. Κ την κρίσιμη ώρα της ψήφου ο κ. Δημοσχάκης δεν ήταν υπέρ.

Υ.γ. το να ντύνεσαι μασκαράς την εποχή των απόκρεων είναι θεμιτό. Το να εμπαίζεις την κοινωνία καθημερινά για δεκαετίες, είναι απαράδεκτο. Η ουσία όμως είναι μία: ο κ. Δημοσχάκης κ κανένα άλλο κόμμα, εκτός απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε την αυτονόμηση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Και το σχόλιο Ρίζου: «Να πούμε δε συμπληρωματικά ακόμη ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που ΔΕΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ χθες ούτε το άρθρο 138 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, μια ρύθμιση που μοριοδοτεί περαιτέρω το Κέντρο Υγείας, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του, που δίνει επιπλέον οικονομικά και όχι μόνο κίνητρα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές προκειμένου να το στελεχώσουν. Συν τοις άλλοις, πρόκειται για την υλοποίηση ενός πάγιου και διαχρονικού αιτήματος σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Σαμοθράκης, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.Αυτά κάνουν οι κατά τα άλλα «λαλίστατοι».

Που δηλώνουν ότι νοιάζονται.Αλλά κρύβονται ψηφίζοντας ‘παρών’».

Και η κα Γκαρά επανήλθε με ανάρτησή της το βράδυ της Κυριακής, στην οποία δημοσιεύει  απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής για την επίμαχη τροπολογία, τονίζοντας: «Άλλο ένα επιχείρημα του κου Δημοσχάκη καταρρίπτεται, σχετικά με κακογραμμένη τροπολογία κ αναφορά σε φάρμακα που επικαλέστηκε. Πόσα άλλα ψέματα θα πεί;»

Τοκαμάνης:  – Κατσιμίγας: «Θετική εξέλιξη» και ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του νοσοκομείου

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της αυτονόμησης του νοσοκομείου, ο υποψήφιος δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης, μιλώντας στον Δέλτα FM, έκανε λόγο για μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «είναι αυτό που ζητούσαμε τόσα χρόνια… Βέβαια δεν φτάνει από μόνη της η αυτονόμηση, θα πρέπει να γίνει και σωστή στελέχωση  του νοσοκομείου ούτως ώστε να γίνεται η εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων του βορίου Έβρου -και όχι μόνο- πιο σωστά».

Στο θέμα παρενέβη και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, ο συνδυασμός του οποίου, «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» εκτιμά πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων του Βόρειου Έβρου. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα να συνοδεύεται με πολιτικές θωράκισης της επαρκούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη στελέχωσή του με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ενίσχυσή του με οικονομικούς πόρους. Επιπλέον, κρίνει αναγκαία την παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχονται στους κατοίκους του βόρειου τμήματος του Έβρου, για την οποία αποτελεί προϋπόθεση η ουσιαστική ενίσχυση, με πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, των Κέντρων Υγείας της Ορεστιάδας και των Δικαίων.

Ο κ.Κατσιμίγας, σε δήλωσή του για το θέμα σημειώνει τα εξής: «Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε στη διατήρηση του πληθυσμού των ακριτικών μας περιοχών, αν δεν στηρίξουμε τις δομές που διασφαλίζουν την κάλυψη των βασικών του αναγκών. Τέτοιες είναι και οι δομές υγείας, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να διατηρεί και να ενισχύει, ακόμα και με υψηλότερο κόστος, προκειμένου οι κάτοικοι να απολαμβάνουν καθολική και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αφουγκραζόμαστε και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των κατοίκων του Βόρειου Έβρου και ιδιαίτερα του Τριγώνου και με γνώμονα τις δίκαιες απαιτήσεις τους, συμπαρατασσόμαστε και διεκδικούμε την περαιτέρω ενδυνάμωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως και των λοιπών κρατικών δομών, που βρίσκονται στην ακριτική αλλά ταυτόχρονα νευραλγική και εξόχως παραγωγική  περιοχή της Περιφέρειάς μας».

Αδαμίδης: «Ήταν μία δυσλειτουργική ενοποίηση»

Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου Δημήτρης Αδαμίδης, σημειώνει:  «Ψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αυτονόμηση του Γ.Ν.Διδυμοτείχου, το οποίο από το 2012 είχε ενοποιηθεί διοικητικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επρόκειτο για μία δυσλειτουργική ενοποίηση που περιορίστηκε μόνο στον ενιαίο Διοικητή και Δ.Σ., χωρίς επιστημονική ή οικονομική ή λειτουργική ενοποίηση. Το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Εβρου ήδη από τον Μάρτιο του 2017 με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει την αποσύνδεση των 2 νοσοκομείων. Μετά από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση απομένει η επικαιροποίηση του οργανισμού των 2 νοσοκομείων και ο διορισμός Διοικητή και Δ.Σ. στο Διδυμότειχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο 12μηνο το Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης συνεπικουρούσε το Γ.Ν.Διδυμοτείχου με 21 γιατρούς: 8 παθολόγους, 4 ακτινολόγους, 2 παιδιάτρους, 4 γυναικολόγους, 3 ορθοπεδικούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα και επείγοντα κενά. Στο διάστημα αυτό μετά από αίτημα του Δ.Σ. προσλήφθηκαν 2 επικουρικοί παιδίατροι (έτσι σήμερα στο Γ.Ν.Διδυμοτείχου υπηρετούν 4 παιδίατροι ενώ έχει μόνο 2 οργανικές θέσεις) και διεκόπη η απόσπαση 1 γυναικολόγου οποίος επέστρεψε στο Διδυμότειχο. Για την κάλυψη των αναγκών Ακτινολογικού και Ορθοπεδικής απαιτείται η προκήρυξη από 1 θέσης επιμελητή Β΄ Ακτινολογίας και Ορθοπεδικής, διότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για διορισμό σε θέση επικουρικού γιατρού σε αυτές τις ειδικότητες. Το πρόβλημα στην Παθολογική θα λυθεί με την επιστροφή τον επόμενο μήνα γιατρού που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια».

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: