Εν αναμονή του ορισμού δικάσιμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Έντεκα ημέρες μετά τη σύλληψη τους, όταν κατά λάθος βρέθηκαν εντός τουρκικών εδαφών λόγω κακοκαιρίας. Οι γονείς τους επισκέφθηκαν χθες στις φυλακές Αδριανούπολης. «Συνωστισμός» στον Έβρο: Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΣ και κλιμακίου Αμερικάνων, ενώ σήμερα φτάνει ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης  και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Παράταση αγωνίας και διπλωματικών επαφών για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την Πέμπτη 1 Μαρτίου. Στις 8.30 χθες το πρωί, οι γονείς τους πέρασαν τα σύνορα με κατεύθυνση τις φυλακές, όπου είχαν δεύτερη συνάντηση με τους γιους τους.

Έντεκα ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, όταν κατά λάθος βρέθηκαν εντός τουρκικών εδαφών λόγω κακοκαιρίας, όπως έχουν ήδη καταθέσει οι ίδιοι, η Άγκυρα ακόμη παίζει με τον χρόνο και την υπομονή της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προθέσεις της, αλλά και αν θα εντάξει την “ομηρεία” των δύο στρατιωτικών στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης της επιθετικότητάς της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πληροφορίες από την Τουρκία θέλουν τη δικάσιμο να ορίζεται αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται να συνταχθεί και το κατηγορητήριο. Εκεί, εξάλλου μπορεί οι τουρκικές αρχές να βρουν αφορμή για νέο παιχνίδι καθυστερήσεων, καθώς κατηγορητήριο δεν μπορεί να συνταχθεί αν δεν φτάσουν στις δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα, που εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, θα μεταβεί στην Ορεστιάδα και αναμένεται να συναντηθεί με τους γονείς των δύο στρατιωτικών. Στον Έβρο σήμερα και αύριο και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Εντωμεταξύ, την εκτίμηση ότι «σύντομα θα ολοκληρωθούν οι, εκ του νόμου, προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να λήξει το ζήτημα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η Ν.Δ εξαπέλυσε νέα επίθεση.

«Για 12η μέρα δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις αδύναμη να παρέμβει», τόνισε η Μαρία Σπυράκη. Η εκπρόσωπος της ΝΔ, σε δήλωσή της, ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει σαφές «αν πρόκειται για ένα μεθοριακό επεισόδιο ή αν οι δύο αξιωματικοί είναι όμηροι της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Καμμένος».

Στον Έβρο ο αρχηγός  ΓΕΣ

Στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου πέρασε τη νύχτα του Σαββάτου ο Αρχηγός ΓΕΣ. Μαζί με αξιωματικούς και οπλίτες έκανε νυχτερινή περιπολία αλλά και πρωινή, στο ίδιο μονοπάτι που είχαν περπατήσει οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ο Στρατηγός Στεφανής είδε πρώτος από κοντά τις ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στις περιπόλους μάχης των επτά ατόμων. Το πρωί της Κυριακής βρέθηκε και σε άσκηση με εθνοφύλακες στην Αλεξανδρούπολη. Ο αρχηγός του στρατού είχε συνάντηση στην Ορεστιάδα και με τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Εντωμεταξύ, κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Βόρειο Έβρο για να κάνει αυτοψία  στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών την Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, αυτό που ενδιέφερε το κλιμάκιο των Αμερικανών που βρέθηκαν στον Έβρο ήταν να διακριβώσουν τη θέση, στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης (μορφολογία της περιοχής, στίγμα τηλεφώνων) και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν.

Ο ρόλος Ερντογάν και οι συνθήκες σύλληψης

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών φαίνεται να διαψεύδουν και τα σενάρια όλων αυτών των ημερών περί ενέδρας, στην οποία έπεσαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης. Δείχνουν όμως ότι το θέμα της σύλληψης και όσα ακολούθησαν ήταν τελικά επιλογή της τουρκικής ηγεσίας.

Όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από τους Τούρκους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο κοντινό τουρκικό φυλάκιο που είναι απέναντι από το ελληνικό «φυλάκιο 1». Εκεί φέρεται να δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη να καλέσει από το κινητό του τον ταξίαρχο της μονάδας του εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κράτησε περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν, ο ταξίαρχος κάλεσε τον ομόβαθμό του Τούρκο διοικητή της μονάδας, ζητώντας του να τους αφήσει ώστε να επιστρέψουν στη μονάδα τους. Ακολουθώντας μια πάγια τακτική, συνήθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν παρόμοια γεγονότα και από τις δύο πλευρές.

Η εμπλοκή όμως της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Jandarma), άντρες της οποίας ήταν παρόντες στη σύλληψη, έδωσε άλλη τροπή. Μέσω της τελευταίας, που διατηρεί ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία-κυβέρνηση και ο χειρισμός του θέματος ξέφυγε από το επίπεδο του Τούρκου διοικητή. Έτσι ο τελευταίος, ύστερα από μια επικοινωνία που κράτησε περί τα 45 λεπτά, ενημέρωσε τον Έλληνα ταξίαρχο τελικά πως το όλο θέμα χειριζόταν πλέον η Jandarma και θα ακολουθούνταν η δικαστική οδός. Τα στελέχη της στρατοχωροφυλακής Jandarma θεωρούνται ως οι «πραιτωριανοί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ήταν αυτοί που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επίδοξων πραξικοπηματιών το 2016. Η Jandarma εκτός από καθήκοντα αστυνόμευσης στις εκτός πόλεων περιοχές έχει στην εποπτεία της και τα σύνορα.

Ενίσχυση περιπολιών στον Έβρο

Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις άδηλες προθέσεις της Τουρκίας, αλλάζει πλήρως και το οργανωτικό πλαίσιο του ελληνικού στρατού στον Έβρο. Οι περιπολίες στην ελληνοτουρκική μεθόριο ενισχύονται, ενώ οι εν εξελίξει ετήσιες κρίσεις στο στράτευμα προφανώς και επηρέασαν τη μονάδα που υπηρετούσαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμότειχου, όσο και ο επικεφαλής της 3ης Ορεινής Μηχανοκίνητης Ταξίαρχίας Ρίμινι μετακινούνται σε θέσεις που, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν δυσμενείς μεταθέσεις”.

Τα επόμενα βήματα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαρχής έχει ενεργοποιήσει όλους τους διμερείς διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σταδιακά και κλιμακούμενα στη διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών, όπως ακριβώς προέβλεπε ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου με το που έγινε γνωστό το περιστατικό.

Επιπροσθέτως, η Αθήνα αξιοποιεί -και θα συνεχίσει να το κάνει επίσης με κλιμακούμενη “ένταση”- τις δυνατότητες που δίδονται από την ενεργοποίηση της Ε.Ε., ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι έχει στείλει τα… κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής και έπειτα από την παρέμβαση Τσίπρα – Αναστασιάδη, προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο την Άγκυρα πως το κατά πόσον θα διεξαχθεί η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου θα εξαρτηθεί από τη “συμπεριφορά” της Άγκυρας έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας ώς τότε.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του