Ενημέρωση για τις ενεργειακές εξελίξεις στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Επιμέλεια Κική Ηπειρώτου

Ενημέρωση για τις ενεργειακές εξελίξεις στον καλλικρατικό Δήμο Αλεξανδρούπολης παρείχαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκη και ο Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπάκης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ξακουστός σε όλη την Ελλάδα για τα επιτεύγματά του στο χώρο της ενέργειας, έχοντας ήδη αποσπάσει πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις και αναμένοντας το αμέσως επόμενο διάστημα πολλές ακόμη. Στόχος της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί πλούτος για τα νοικοκυριά, την αγορά, την τοπική οικονομία, αλλά και θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαλέκας ευχαρίστησε τον δήμαρχο, ο οποίος, όπως είπε, πίστεψε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια αυτή. Σημείωσε πως «φεύγουμε μπροστά, δημιουργούμε το σύγχρονο αύριο…Εργαστήκαμε σε Ευρώπη και Ελλάδα δίνοντας το παρόν συνεχώς. Πετύχαμε αρκετά, πρέπει πολλά ακόμη. Ενεργειακά, κινούμαστε επιθετικά και αναπτυξιακά σε όλα μας τα βήματα, όταν κάποιοι δήμοι αμύνονται για να περισώσουν ορισμένα πράγματα».

Αναφέρθηκε στα προγράμματα Horizon, στο πλαίσιο των οποίων, ο δήμος, σε συνεργασία με φορείς, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει καταθέσει 4 προτάσεις για χρηματοδότηση, κι άλλη μία σε πρόγραμμα interreg.

«Έχουμε ήδη 3 εγκρίσεις και τον Μάρτιο θα έχουμε τα αποτελέσματα για τις άλλες δύο προτάσεις που πιστεύω ότι θα εγκριθούν και αυτές», ανέφερε σχετικά.

Επίσης, σε νέες μελέτες από το ΕΣΠΑ, η μία περίπτωση αφορά το γεωθερμικό πεδίο τηλεθέρμανσης για τα χωριά της Τραϊανούπολης: Αρίστηνο, Άνθεια, Δωρικό, Αεροτοχώρι, Λουτρός, συν την Αγνάντια από την Αλεξανδρούπολη. Οι οικισμοί αυτοί θα μπορούν να απολαμβάνουν ζεστό νερό και θέρμανση, ώστε να μην χρειαστούν ποτέ ξανά πετρέλαιο, εξοικονομώντας ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση για άλλες ανάγκες τους. Άλλωστε, στην Τραϊανούπολη θα θερμανθούν και 22 δημόσιας χρήσης κτίρια. Επίσης, προχωρά και η διαδικασία για το έργο της τηλεθέρμανσης των Φερών, το οποίο αφορά σε 6 οικισμούς.

«Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει σε εξέλιξη 3 τηλεθερμάνσεις» σημείωσε ο κ. Φαλέκας, εκτιμώντας πως η διαμάχη των εταιρειών, με τις ενστάσεις στις οποίες έχουν καταφύγει, θα έχει τελειώσει ως τις 27/2, προκειμένου να βγει ο ανάδοχος και να ξεκινήσει το έργο.

«Έτσι, πέρα από τα 6.5 εκ ευρώ για την πρώτη τηλεθέρμανση, αναμένεται η έγκριση για άλλα 12 εκ ευρώ, για την τηλεθέρμανση της Τραϊανούπολης, κι ακόμη 32 εκ ευρώ που ωριμάζουμεμαζί με την μελέτη των 200 χιλιάδων ευρώ που αιτηθήκαμε στο ΕΣΠΑκαι πιστεύω πως θα λάβουμεκι αυτή τη χρηματοδότηση».

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθεί η γεωθερμικήμονάδα πέλετ με 2,2 εκ ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» με 1,4 εκ ευρώ περίπου, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου με 1,3 εκ ευρώ, του παλιού δημαρχείου με 1,1 εκ ευρώ, και η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης με 2,8 εκ ευρώ.

Ο κ. Φαλέκας στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ φτηνή τιμή τηλεθέρμανσης ανά μεγαβατώρα που θα δώσει ο δήμος στους πολίτες του, που αγγίζει τα 23 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί στο μισό της πιο φτηνής τιμής που υπάρχει στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι θα πέσει κι άλλο, φτάνοντας και στα 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα που υπάρχει προς το υπουργείο, ώστε να επιτραπεί στο Δήμο να βγάλει θερμοκρασίες μέχρι και 140 βαθμών κελσίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και πιο μακρινοί οικισμοί, όπως ο Απαλός και ο Άβαντας.

Χτύπησε ακόμη το καμπανάκι, για κάποιους που ίσως στο μέλλον προσπαθήσουν να δώσουν όλα αυτά τα έργα σε ιδιώτες, που θα επιχειρήσουν να πουλήσουν ακριβή ενέργεια. «Κρατήστε την ενέργεια ως κόρη οφθαλμού! Είναι δική σας, είναι τωνδημοτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμη για τον τομέα των ενεργειακών έργων, όπου ολοκληρώθηκαν 14 παρεμβάσεις σε 14 κτίρια, και όχι από χρήματα των δημοτών αλλά μόνο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη, όπου ακούει δήμο Αλεξανδρούπολης, ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις».

Κάνοντας και ένα πολιτικό σχόλιο, ενόψει εκλογών, ο κ. Φαλέκας υπογράμμισε: «Ο λόγος μας είναι επαρκής και αυτάρκης. Ο άλλος, της προπαγάνδας, χρησιμοποιεί επιπροσθέτως ύβρεις, ψεύδος και επιχαίρει εξευτελίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, με συνθήματα που διχάζουν, με παροχολογίες και υποσχέσεις για μετά, δηλαδή, του δήθεν μελλοντικού ουτοπικού παραδείσου που όλο έρχεται. Εμείς, κάνουμε πράξη όσα σχεδιάσαμε, βαδίζουμε με συγκεκριμένα βήματα, εκτελούμε ένα – ένα όλα τα έργα και έχουμε ένα προϋπολογισμό 60 εκ ευρώ, αυτή την στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπάκης μίλησε και για το έργο του οδοφωτισμού με LED, ο πρώτος, όπως είπε δήμος, σε όλη τη χώρα που το υλοποίησε, «πολεμώνταςσυμφέροντα που προσπάθησαν να μας συκοφαντήσουν και να κιντρινίσουν, αλλά δεν τα καταφέρανε».

Παράλληλα, εξέφρασε το  παράπονό του, ζητώντας την βοήθεια των βουλευτών Έβρου, για την επένδυση θερμοκηπίου με υδροπονική μέθοδο, εντός του ΒΙΟΠΑ. Όπως είπε, είναι έτοιμη η διακήρυξη ώστε οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να μισθώσουν έκταση 500 στρεμμάτων και να δώσουν δουλειά σε 350 κατοίκους του Δήμου μας. Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να εισάγει μία τροποποίηση που θα επιτρέπει αυτή τη χρήση εντός του ΒΙΟΠΑ. Ο κ. Λαμπάκης απέδωσε τη μεγάλη καθυστέρηση σε αυτή την απλή, όπως είπε, διαδικασία, τόσο στην γραφειοκρατία, όσο και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των κεντρικών αρμοδίων.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο