Έβρος Κοινωνία

Ελλάς-Τουρκία… οικολογική συμμαχία

Σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, που στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, προχώρησαν την Κυριακή πολίτες από την Αδριανούπολη και την Ορεστιάδα.

Το πρόβλημα με τα βουνά από σκουπίδια που συναντά κανείς στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τόσο στην περιοχή του τελωνείου των Κήπων, όσο και στο τελωνείο των Καστανεών είναι γνωστό και δυστυχώς διαχρονικό. Όσες παρεμβάσεις και να κάνουν τα συνεργεία, μετά από λίγες μέρες η κατάσταση είναι και πάλι η ίδια και οι εικόνες θλιβερές.

Ένα έστω προσωρινό τέλος σε αυτές ακριβώς τις εικόνες θέλησαν να βάλουν πολίτες και από τις δύο χώρες που συναντήθηκαν στις Καστανιές, σήκωσαν τα μανίκια και έκαναν την περιοχή μεταξύ των δύο τελωνείων να λάμψει από καθαριότητα. Θέλησαν με την ενέργειά τους αυτή να προβληματίσουν τους οδηγούς, ώστε την επόμενη φορά θα περάσουν από το σημείο να μην πετάξουν τα σκουπίδια τους από το παράθυρο. Σε δεύτερο επίπεδο, μία τέτοια κίνηση στέλνει μηνύματα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει η Μαρία Γκουγκουσκίδου, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας, «με τους καλούς μας φίλους, ευαίσθητους περιβαλλοντικά και οπαδούς της δράσης, από την Αδριανούπολη, οργανωθήκαμε και καθαρίσαμε από τα σκουπίδια τμήμα της περιοχής στις Καστανιές μεταξύ του ελληνικού τελωνείου και του τουρκικού. Οι φίλοι μας από την Αδριανούπολη γιατί θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν το καλοκαίρι από και προς τον τόπο κατοικίας τους και πετάνε όλα αυτά τα σκουπίδια, περιμένοντας επί ώρες στο τελωνείο κι εμείς γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε την είσοδο της χώρας μας και του Δήμου μας σ’ αυτή την κατάσταση. Νομίζουμε ότι κάτι καταφέραμε! Ως επιβράβευση δροσιστήκαμε στα υπέροχα νερά του ποταμού Άρδα».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η Γνωμη

Η Γνωμη

Γράψτε ένα σχόλιο

error: