Συνεντεύξεις

«Είναι πολύ σπουδαίο να σταθείς η αιτία για θα σωθεί μια ζωή ή μια περιουσία»

 Η Βίκυ Ούστογλου από τις Φέρες είναι μια από τους 13 εθελοντές πυροσβέστες που θα στελεχώσουν το πυροσβεστικό  κλιμάκιο Φέρων.  Μιλά στη «ΓΝΩΜΗ» για την ευτυχία του να εκπληρώνεις ένα όνειρο ζωής και ταυτόχρονα να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα, στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα όνειρο ζωής κατάφερε να πραγματοποιήσει η Βίκυ Ούστογλου από τις Φέρες, όταν πριν λίγους μήνες πήρε την απόφαση να καταταγεί ως εθελόντρια στο πυροσβεστικό σώμα και να εκπαιδευτεί, ενόψει της λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου Φερών.

Ήταν μία απόφαση που τη γέμισε ικανοποίηση, γνώσεις, εμπειρίες, νέους φίλους. Μία απόφαση που φέρνει με τον καλύτερο τρόπο στην επιφάνεια την κάπως ξεχασμένη, ή ακόμη και παρεξηγημένη, στις μέρες μας, έννοια του εθελοντισμού. Όπως λέει και η ίδια σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ», «ο δρόμος του εθελοντή δεν είναι φτιαγμένος με ροδοπέταλα, απαιτεί αγώνα, απαιτεί να συνεχίζει εκεί που οι άλλοι θα λένε ‘φεύγω’».

Την προσφορά στην κοινωνία και την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου πέτυχε η Βίκυ Ούστογλου από τις Φέρες, με την εθελοντική της συμμετοχή στο πυροσβεστικό σώμα

Πώς πήρατε την απόφαση να καταταγείτε εθελοντικά στο πυροσβεστικό σώμα;

Πάντα, από μικρή το όνειρό μου ήταν να γίνω πυροσβέστης. Λόγω κάποιων συγκυριών δεν μπόρεσα και αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρο μου μέσω του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ξέρετε, ώρες – ώρες, σκέφτομαι πως ίσως για τη σημερινή κρίση που περνάει η πατρίδα μας φταίει και το γεγονός ότι ο καθένας κοιτάζει πάντα το δικό του όφελος και δεν βλέπει περισσότερο συνολικά. Αν αυτό δεν αλλάξει θα παραμείνουμε για καιρό ακόμη σε κρίση. Και δεν θα αλλάξει ως δια μαγείας, αλλά με μικρές αλλαγές που θα κάνει ο καθένας. Και έτσι λοιπόν αποφάσισα σαν εθελόντρια του Πυροσβεστικού Σώματος να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία!

 Ποια ήταν η καθημερινότητά σας όσο καιρό πραγματοποιούσατε την εκπαίδευσή σας;

Η καθημερινότητα στην εκπαίδευση ενός πυροσβέστη είναι συνεχής και αδιάκοπη. Κανένα συμβάν δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Συνέχεια μαθαίνουμε… Άλλωστε η καλύτερη εκπαίδευση γίνεται στην πράξη, όταν καλείσαι σε κάποιο συμβάν και πρέπει να είσαι ψύχραιμος, όσο δυνατό και εφικτό είναι αυτό, για να προσφέρεις τα μέγιστα όλων αυτών στα οποία έχεις εκπαιδευτεί για να έχει ένα συμβάν το καλύτερο αποτέλεσμα.

 Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να είναι μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη, και μάλιστα σε εθελοντικό επίπεδο;

Είναι αρκετά δύσκολο. Εάν όμως αυτό που κάνεις το αγαπάς και σε γεμίζει, τότε νομίζω ότι βρίσκεις χρόνο για όλα! Σε κανέναν δεν περισσεύει χρόνος, όταν όμως αυτός ο χρόνος είναι για το καλό του κοινωνικού συνόλου τότε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Σίγουρα στερείς χρόνο από την οικογένειά σου, αλλά, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικότερο να σταθείς για μια φορά μονάχα η αιτία που θα σωθεί μια ζωή ή μια περιουσία! Προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Απέκτησα φίλους, γνώσεις, εμπειρίες! Απέκτησα το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον κόσμο, στη φύση, στην πόλη μου, στο βουνό μου. Η προσφορά για τον εθελοντή του Πυροσβεστικού Σώματος, πολλές φορές, ενέχει ψυχολογικό και σωματικό κόπο και κατάθεση ψυχής. Η ικανοποίηση όμως που παίρνεις από την προσφορά και τη συμβολή στο κοινό καλό αντισταθμίζουν αυτά τα συναισθήματα.

 Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή που ζήσατε αυτούς τους μήνες στο πυροσβεστικό σώμα; Τι ανακαλύψατε για τον ίδιο σας τον εαυτό που δεν γνωρίζατε πριν, μέσα από αυτή την εμπειρία;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, όλες οι στιγμές σε όλα τα συμβάντα που κλήθηκα να συμμετέχω ήταν και από μια ξεχωριστή εμπειρία .Έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου, με παρατηρώ κάθε στιγμή και ανακαλύπτω πράγματα για μένα που ούτε καν ήξερα πως υπήρχαν. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος πολίτης και αφήνεις σε κάποια άκρη το εγώ σου, συνεχίζεις μόνο με το εμείς! Και αν πάλι είχα την δυνατότητα να επιλέξω ένα επάγγελμα, πάλι πυροσβέστης θα γινόμουν!

 Τι προσδοκίες έχετε για το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φερών;

Οι προσδοκίες μου για το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φέρων είναι πολλές. Μακάρι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων όλοι οι εθελοντές του κλιμακίου και να είμαστε πάντα δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί!! Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ο πολίτης ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που θα είναι 24ωρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο δίπλα του για να επιχειρήσουν όταν τους ζητηθεί.

Το κλιμάκιο των Φερών χρειάζεται κι άλλους εθελοντές. Τι προσόντα πρέπει να έχει όποιος μπορεί να σκέφτεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή;

Ο εθελοντισμός στο ΠΣ είναι τρόπος ζωής, να βοηθάς να προσφέρεις, να αγωνίζεσαι για κάποιο σκοπό. Ο δρόμος του εθελοντή δεν είναι φτιαγμένος με ροδοπέταλα, απαιτεί αγώνα, να συνεχίζει εκεί που οι άλλοι θα λένε «φεύγω». Το μόνο που θα μπορούσα να εκμυστηρευτώ σε κάποιον που θα το επιχειρήσει: να δώσει όλο του το είναι! Να μην εγκαταλείψει ποτέ! Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός απαιτεί περισσότερα. Πιο συνειδητή συμμετοχή. Δεν δίνεις απλά κάπου κάτι, π.χ. χρήματα ή πράγματα. Επιλέγεις πού, τι, πώς και για πόσο. Εμπλέκεσαι, συμμετέχεις, αφιερώνεσαι. Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, και έχουν ηλικία 18-55 ετών. Οι εθελοντές πυροσβέστες διακρίνονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, στις εξής δύο κατηγορίες προσωπικού:
α) μάχιμοι εθελοντές πυροσβέστες και
β) οδηγοί-χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων – μηχανημάτων.

Περισσοτερες πληροφορίες http://www.vfu.gr και στις κατά τόπους Π/Υ της κάθε περιοχής.

Σχετικά με τον συντάκτη

Κική Ηπειρώτου

Κική Ηπειρώτου

Γράψτε ένα σχόλιο