«Είμαι περήφανος, ήρεμος και σίγουρος για τη νέα μας νίκη»  

Μιλά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης – Τα έργα που έγιναν, αυτά που προγραμματίζονται, η «λάσπη», η καθημερινότητα, οι επόμενοι στόχοι

Περήφανος για το έργο και την εντιμότητα της ομάδας του δηλώνει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκ νέου υποψήφιος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητά του για τη νέα νίκη του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες».  Ο κ. Λαμπάκης κάνει έναν απολογισμό της θητείας του, θέτει τους στόχους για την επόμενη περίοδο και δίνει απαντήσεις για θέματα της καθημερινότητας, για την κριτική από αντιπολίτευση και ΜΜΕ, για τις ευκαιρίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και για τα έργα που εκτελούνται, αλλά και για όσα προγραμματίζονται, για τα οποία, όπως λέει, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους, με κορυφαίο όλων τον μεγάλο περιφερειακό.

 

«Δεν υπάρχουν κλειδωμένα συρτάρια στο ολοκάθαρο Δημαρχείο μας»

Κατ’ αρχήν, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δηλώνει απόλυτα ήρεμος, παρά τους έντονους ρυθμούς, άλλης μίας προεκλογικής περιόδου, η οποία, όπως λέει, είναι διαφορετική από αυτήν του 2014. «Το 2014 ήταν πιο πολιτική η αντιπαράθεση… Είχαν δοθεί απαντήσεις, μέσα από αντιπαλότητες μεν, με επιχειρήματα, όμως, για θέματα του δήμου. Τώρα, το τελευταίο εξάμηνο – γιατί κάποιοι ξεκίνησαν νωρίς την προεκλογική περίοδο, για να γίνουν γνωστοί, ώστε να έχουν κάποια ελπίδα- έγιναν πράγματα που δεν τιμούν τη δημοκρατία μας, πράγματα που δεν προάγουν τον πολιτικό πολιτισμό. Προσπάθησα να τα αποφύγω και να μην δώσω απαντήσεις σε όλα, γιατί πραγματικά αισθάνθηκα ντροπή για αυτό που συμβαίνει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης»…

Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, «η ηρεμία μου, πηγάζει από το γεγονός ότι είμαι ένας έντιμος άνθρωπος και άσκησα επί 8,5, χρόνια διοίκηση στο δήμο, με απόλυτη εντιμότητα, χωρίς να ακουμπήσω ένα ευρώ και, μάλιστα, προσέχοντας,ώστε να μην ακουμπήσει κανένας άλλος από την παράταξη και την ομάδα μου. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτή την εντιμότητα, που δεν χαρακτηρίζει πολλούς σχηματισμούς, οικονομικούς και πολιτικούς, στην Ελλάδα του σήμερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, θυμηθήκαμε μία από τις πρώτες του δηλώσεις, όταν ανέλαβε, το 2010, τη διοίκηση του Δήμου, περί «γυάλινου Δημαρχείου». Πόσο επιτεύχθηκε, τελικά, εκείνος ο στόχος; «Το δημαρχείο είναι ολοκάθαρο και είμαι περήφανος γι’ αυτό.  Μάλλον, πρώτα είμαι περήφανος γι’ αυτό. Το δημαρχείο είναι όντως γυάλινο, δεν υπάρχει κλειδωμένο συρτάρι, δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις, η πόρτα μου είναι συνεχώς ανοικτή, όπως και τα τηλέφωνά μου».

Για όσους λένε ότι ο Δήμαρχος Λαμπάκης, δεν ακούει κανέναν, αναφέρει: «Ο Λαμπάκης πρώτα ακούει και μετά αποφασίζει. Δεν έχουμε πάρει ούτε μία απόφαση, χωρίς να υπάρξει πιο μπροστά σύσκεψη, από άτυπη εκτελεστική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει οπωσδήποτε μία φορά τη βδομάδα, όταν η κανονική εκτελεστική επιτροπή συνεδριάζει 7-8 φορές το χρόνο… Σε αυτές άλλωστε τις άτυπες εκτελεστικές, συμμετείχε επί 8 χρόνια και ο κ. Μυτιληνός και δεν αντέδρασε ποτέ σε τίποτα…» Παράλληλα, αναφέρεται και στις δημόσιες διαβουλεύσεις που έγιναν για πολλά θέματα του Δήμου, στις οποίες, κάποιοι, είτε δεν συμμετείχαν καν, είτε δεν εξέφρασαν καμία διαφωνία, παρά το γεγονός ότι τώρα αντιδρούν και ωρύονται.

 

Για τη «λάσπη»

Για τα fakenews και τη «λάσπη», όπως είπε, που δέχεται ο ίδιος και η παράταξή του, από συγκεκριμένες παρατάξεις και ΜΜΕ, σημείωσε πως  εμπιστεύεται την κρίση του κόσμου, ο οποίος, όπως είπε, σίγουρα καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνονται ορισμένα πράγματα. Ρωτήθηκε ακόμη για δημοσίευμα που αναφέρει πως ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ως προπαγάνδα της προεκλογικής του καμπάνιας.

«Οποία ατοπία, οποία ανοησία, οποίο ψεύδος και συκοφαντία. Είναι μία πρόστυχη συμπεριφορά… Το να χρησιμοποιούν την εκκλησία και έναν θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος δεν έχει δώσει τέτοια στοιχεία, επειδή έχουμε τη θεσμική αναγκαιότητα να έχουμε μία σχέση, υπέρ του λαού μας, αυτός από την μεριά του, κι εγώ από τη δικιά μου. Είναι κακό, δηλαδή, αν ήπιαμε κι  ένα ποτήρι κρασί ή έναν καφέ, μέσα από την καλή χημεία και την ανάγκη να συνερχόμεθα  για το καλό του τόπου μας; Για όνομα του Θεού. Είναι κρίμα και ντροπή και πραγματικά ντρέπομαι και δεν θέλω να το σχολιάσω άλλο».

 

Λιμάνι και ανάπτυξη

Για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, που περνάει μέσα από το λιμάνι, το οποίο ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως τη «ναυαρχίδα της οικονομικής ανάπτυξης και προοπτικής της περιοχής», σημείωσε πως με βάση την αρχή της επικουρικότητας και της εγγύτητας, έχει προσπαθήσει και ο ίδιος για την αξιοποίησή του, «βάζοντας πλάτη» και διευκολύνονταςεπαφές με εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι όμως για κάποιους λόγους δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εξέφρασε την πικρία και τις επιφυλάξεις του για το αν η παρούσα κυβέρνηση έχει την πρόθεση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες που τόσες φορές έχουν αλλάξει ημερομηνίες.

«Εκφράζω δυσπιστία, χωρίς να στρέφομαι εναντίον προσώπων,αλλά με πικρία διαπιστώνω ότι το λιμάνι καρκινοβατεί. Να μη θυμώνουν κάποιοι επειδή και ο δήμαρχος,κάποια στιγμή,θυμώνει και έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες του για κάποια πράγματα που παρατηρεί».

 

Έργα και καθημερινότητα

Τα καλά νέα της τρέχουσας περιόδου είναι ότι υπάρχουν οριστικοί ανάδοχοι για τρία μεγάλα έργα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το πρώτο αφορά στην ανακατασκευή και ανάπλαση των αποθηκών του ΟΣΕ στο  λιμάνι, το άλλο για το Σφαγείο των Φερών και το τρίτο για το γεωθερμικό πεδίο των 6,5 εκ ευρώ και των 18,5 χλμ στο Αρίστηνο, για τα οποία υπογράφονται άμεσα οι συμβάσεις και ξεκινά  η υλοποίησή τους. «Είναι τρία σημαντικότατα έργα, για τα οποία έχουμε χύσει αίμα και καταφέρουμε να φτάσουμε εδώ και είμαιειλικρινά περήφανος και συγκινούμαι», σημείωσε ο κ. Λαμπάκης.

Για τα έργα της παραλιακής, σημείωσε πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει η πόλη μας από την παραλιακή της Θεσσαλονίκης, η  οποία μπορεί να έχει μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, είναι όμως τσιμεντοποιημένο, σε αντίθεση με το δικό μας, όπου υπερισχύει το πράσινο.  Σημείωσε πως μετά το τέλος και της ανάπλασης των 47 στρεμμάτων κάτω από το Φάρο, με τα γήπεδα και τους χώρους αναψυχής, όλη η παραλιακή, ως και τις αποθήκες του ΟΣΕ, που θα λειτουργήσουν ως χώρος πολιτισμού, θα συνδεθούν και θα προσδώσουν άλλη αξία σε όλη την πόλη. Όσο για την προστασία των έργων από το νοτιά και την υγρασία, υπογράμμισε πως υπάρχει πρόβλεψη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα.

Το μεγάλο ‘αγκάθι’ του ΚΤΕΛ και της απομάκρυνσής του από το κέντρο, τοποθετείται χρονικά,μετά από πολλές καθυστερήσεις και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα, σε 12 μήνες από σήμερα. Για τους πολίτες που, όπως είπε, αγωνιούν για τον Γαλλικό Σταθμό, σημείωσε πως «καλά κάνουν και αγωνίζονται και προβληματίζονται, όμως, δεν θα έχει καμία σχέση με το χώρο του ΚΤΕΛ… Μακάρι να βρεθεί  κονδύλιο, και θα αναλάβω την ευθύνη για να αναπλάσουμε το χώρο και το κτίριο που κατεδαφίζεται μέρα με τη μέρα και πεθαίνει.. .εμείς θέλουμε να το σώσουμε».

Για το πάρκινγκ, επισήμανε πως η διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης κάτω από το Φάρο, πέρα από τα 47 στρέμματα της ανάπλασης, παραμένει. Μόλις ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν και αποφασιστεί ποιους χώρους χρειάζεται το λιμάνι, τότε τα αρμόδια υπουργεία θα δεχθούν το αίτημα του δήμου για την παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης που θα λειτουργήσει ως δωρεάν χώρος στάθμευσης. Παράλληλα, πέρα από τις 240 θέσεις στην περιοχή του γηπέδου, θα δημιουργηθεί ακόμη ένας χώρος πάρκινγκ στο πάρκο Αλτιναλμάζη, όπου θα επεκταθεί και το δρομολόγιο του minibus, για να καλύπτεται κι εκείνη η περιοχή. Σχετικά μάλιστα με το λεωφορειάκι, σημείωσε πως κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός του κόσμου που εξυπηρετείται, από 100 τις πρώτες μέρες, ξεπεράσαμε τις 200 και εκτιμάται ότι θα φτάσουμε τους 600 επιβάτες τη μέρα.

Σχετικά με τον πολυσυζητημένο πεζόδρομο της Κύπρου, σημείωσε πως έχει πάρει «διαστάσεις τραγικής συμπεριφοράς κάποιων που εκμεταλλεύονται την ημιμάθεια κάποιων ανθρώπων και χρησιμοποιούν το λαό για κάτι απόλυτα δεδομένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο», που, όπως είπε συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στην παρατήρηση ότι εκεί, όμως, υπάρχουν επαρκείς χώροι για πάρκινγκ, επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία χώρου στάθμευσης εντός του λιμένα, μετά την ολοκλήρωση του μάστερ πλαν του ΟΛΑ, που θα λύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα.

Όσο για τους στόχους για την επόμενη θητεία, εφόσον αυτή υπάρξει,  σημείωσε πως είναι «το κλείσιμο όλων των έργων, χωρίς να αφήνω την καθημερινότητα», και το μείζον θέμα της μεγάλης περιφερειακής οδού, που, όπως σημείωσε «παιδεύομαι από το 2011, εξασφαλίσαμε 32 εκ στον προϋπολογισμό του υπουργείου υποδομών, ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωράμε στη δημοπράτηση. Θα αλλάξει όλη η μορφή της πόλης, μέσα σε 1,5 λεπτό, θα είμαστε από τον ΕΟΤ στη γέφυρα Μαΐστρου».

Γιατί να ψηφίσει κανείς Βαγγέλη Λαμπάκη και «Πόλη και Πολίτες», ρωτάμε τον Δήμαρχο. «Οι δημότες δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις 16 σελίδες του προγράμματός μας. Τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών είναι αντιγραφές και εκθέσεις ιδεών. Αυτά που κάναμε και αυτά που κάνουμε τώρα, φαίνονται. Κι αυτά που σχεδιάζουμε, έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και είναι προ των πυλών».

Κική Ηπειρώτου

Γιώργος Πανταζίδης

 

 

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο