Περιφέρεια Πολιτισμός

ΔΙΑΖΩΜΑ τουριστικής και πολιτιστικής συνέργειας για την ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκαν στο αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, ένα μοναδικό μνημείο της Θράκης, οι εργασίες της 10ης Γενικής συνέλευσης του σωματείου Διάζωμα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συνέλευση, η οποία τους ταξίδεψε σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Γιατί μπορεί οι εργασίες να είχαν επίκεντρο τη Ροδόπη, ξεκινώντας το πρωί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή και καταλήγοντας στο Θέατρο της Μαρώνειας το βράδυ, όμως τα μέλη του Σωματείου επισκέφτηκαν επίσης και τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, της Σαμοθράκης, της Θάσου και των Φιλίππων.

Η γενική συνέλευση αυτή, σε συνδυασμό με την προγραμματική σύμβαση που πρόσφατα εγκρίθηκε μεταξύ του ΔΙΑΖΩΜΑ και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αποτελεί μια δήλωση ότι οι τοπικοί φορείς, μαζί με εθελοντές από όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με μια ολιστική προσέγγιση για την περιοχή, ώστε να διατηρηθούν και να αναδειχθούν τα μνημεία της, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική οικονομία, προς όφελος όλων.

Από την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Θάσου

Συμμέτοχοι στην ανάταση της περιοχής

Αυτό ήταν και το μήνυμα που κόμισε ο επικεφαλής του ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος, που αφιέρωσε τις εργασίες στον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, που είχε προχωρήσει το πρόγραμμα ViaEgnatia, το οποίο θεωρεί πως έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η χώρα για να ανοίξει τα φτερά της στο μέλλον.

Μάλιστα μετέφερε και ένα όνειρο που είχε, με δύο μέντορές του στον Πολιτισμό και το περιβάλλον, τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι και τον αείμνηστο Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, τον κορυφαίο πολεοδόμο που ήταν καταλυτικός στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά το μεγάλο σεισμό, με τον Μάνο να του λέει, με την χαρακτηριστική του φωνή, «ότι έκανες στην Καλαμάτα να το κάνεις μαζί τους τώρα για τη χώρα, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφή, έχεις όμως συμμετόχους, σε συμβουλεύουν σωστά» και από δίπλα ο Διαμαντόπουλος «μη φοβάσαι τίποτα, προχώρα, έχεις ανθρώπους σε οδηγούν σωστά, θα πετύχετε»

Στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας

Εργαλείο η ΟΧΕ Εγνατίας Οδού

Άλλωστε η πρώτη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, σημείωσε, ήταν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, που βοήθησε ώστε η πόλη να αναταχθεί μέσω αυτής του ανθρωποκεντρικού προγράμματος.

Για την ΟΧΕ τώρα της Εγνατίας Οδού, μίλησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέλυσε στους περευρισκόμενους τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βοηθήσει στους στόχους της υλοποίησης και της ανάδειξης του πολιτισμού και των μνημείων για την προσέλκυση τουριστών. Άλλωστε πρόθεση του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, όταν είχε αποφασίσει για την ΟΧΕ, ήταν τα μνημεία να γίνουν προσβάσιμα και επισκέψιμα ώστε να προσελκύσουν και τουρίστες.

Η αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου είχε γεμίσει

Ολιστική προσέγγιση για τα μνημεία

Η ανάδειξη και η διασύνδεση των μνημείων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής αποτελεί μέρος της ΟΧΕ, και σε αυτή αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας με την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Ευάγγελος Λαμπάκης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο το Σωματείο καλύπτει την οικονομική δυνατότητα αλλά και την έλλειψη προθυμίας του κεντρικού κράτους να προχωρήσει στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων.

Κατά το κομμάτι της Συνέλευσης στο Αρχαίο Θέατρο, απονεμήθηκε στην κ. Πολυτίμη Ανδριοπούλου η τιμητικής διάκρισης του Μέλους – Ευεργέτη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα της συνάντησης των μνημείων με τον αγροδιατροφικό πολιτισμό, με τη συμμετοχή εθελοντών και παραγωγών.

K. Μαρκενδούδης
Παρατηρητής Θράκης

Σχετικά με τον συντάκτη

Η Γνωμη

Η Γνωμη

Γράψτε ένα σχόλιο

error: