Βαταμιδης

«Δημοτική» κόντρα για τους πληγέντες από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου

Οι καταστροφές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποτέλεσε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κκ Ζαμπούκη και Λαμπάκη, μετά από μία περίοδο «ανακωχής», αν εξαιρέσει κανείς την προσφυγή του δεύτερου εναντίον της εκλογής του πρώτου…

Ο νέος (από 1η Σεπτεμβρίου) Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του, ασκώντας πίεση προς κάθε αρμόδια αρχή για την εξασφάλιση  και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω ανακούφιση των δημοτών.

Απαντώντας, ο Βαγγέλης Λαμπάκης υπογραμμίζει όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ξεκαθαρίζει πως «ο Δήμος δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ψεύτικες και σκόπιμες ευαισθησίες ούτε να ακολουθήσει πρακτικές που καταδεικνύουν άγνοια στα της Αυτοδιοίκησης».

Η παρέμβαση Ζαμπούκη

«Πρόσφατα γίναμε θεατές της μεγάλης  θεομηνίας που έπληξε την βόρεια Ελλάδα  και το Δήμο μας. Οι καταστροφές των καλλιεργειών που υπέστη ο αγροτικός πληθυσμός του Δήμου αλλά και πολλοί επαγγελματίες στην περιοχή Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας είναι ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες.  Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε και να σταθούμε δίπλα στους συνδημότες μας που «χτυπήθηκαν» από τα απρόσμενα καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του ασκώντας πίεση  προς κάθε αρμόδια αρχή (Περιφέρεια, υπουργείο Εσωτερικών κ.α.) για την εξασφάλιση  και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, και ο κρατικός μηχανισμός να ενεργοποιηθεί άμεσα   για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να λάβει κάποια μέτρα προσωρινής έστω ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης από την ΔΕΥΑΑ και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το υπόλοιπο του 2019

-Αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στην ΑΑΔΕ για παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  για  παράταση  της καταβολής των εισφορών στον ΕΦΚΑ από τους αγρότες και τους επαγγελματίες που επλήγησαν πιστοποιημένα από την θεομηνία».

Η απάντηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης

«Με αφορμή τη δημοσιευθείσα πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους Πρώτα Εσύ», κ. Γιάννη  Ζαμπούκη, για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από την πρόσφατη θεομηνία Δημοτών μας, αναφέρουμε και επισημαίνουμε:

1) την παράλειψη από τη με σκοπιμότητα σπουδή και ευαισθησία του, να μη συμπεριλάβει στους πληγέντες και τους κατοίκους –δημότες της Τοπικής  Κοινότητας Συκορράχης,

2) την άγνοια ή σκόπιμη απόκρυψη αναφοράς, για την άμεση ενέργεια του Δήμου να  ζητήσει από την καθ’ ύλη αρμόδια Περιφέρεια την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, συνακόλουθο της οποίας αποτελεί η λήψη μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, που αναφέρονται (Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης) και

3) τη μη αναφορά για ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις διαδικασιών για τη χορήγηση τόσο του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών όσο και αυτού για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευών.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη προσωρινών μέτρων ανακούφισης που προτείνονται, τονίζουμε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όπως απέδειξε μέχρι σήμερα, γνωρίζει τι μπορεί και πρέπει να κάνει αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ψεύτικες και σκόπιμες ευαισθησίες ούτε να ακολουθήσει πρακτικές που καταδεικνύουν άγνοια στα της Αυτοδιοίκησης».

Κ.Η.

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο