Δεσμεύσεις και απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη ζητά η Ν. Γκαρά

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απαντήσεις από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Σαμοθράκη και την τουριστική προβολή του νησιού, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση η Βουλευτής από τον Έβρο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να δοθούν σταθερές και σύγχρονες λύσεις τόσο στο πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση που ταλανίζει και ταλαιπωρεί τη Σαμοθράκη, αλλά και συνολικότερα στο κομμάτι των υποδομών στο νησί.

Παράλληλα, η Βουλευτής προτείνει ένα πλέγμα μέτρων ώστε να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες του νησιού, που υπέστησαν πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία κατά τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού το φετινό καλοκαίρι, στην καρδιά μάλιστα της τουριστικής περιόδου, ζητώντας από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα τα υλοποιήσει άμεσα.

Τέλος, η κα Γκαρά καταθέτει σειρά προτάσεων για την από εδώ και πέρα δυναμική και οργανωμένη τουριστική προβολή του νησιού, ώστε να αποκατασταθεί το όνομα και η υστεροφημία της Σαμοθράκης εγχώρια αλλά και στις δυναμικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού, να ξαναγίνει το νησί της Φτερωτής Νίκης πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

2)Εσωτερικών

3) Τουρισμού

4) Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σαμοθράκης και για την τουριστική προβολή του νησιού»

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης, αυτού του ξεχωριστού σε ομορφιά νησιού του Θρακικού Πελάγους, έζησαν το φετινό καλοκαίρι έναν πρωτόγνωρο, πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, με συνέπεια να προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά στην τοπική κοινωνία. Διασύρθηκε το όνομα και η υστεροφημία του νησιού της Σαμοθράκης και κατ’ επέκταση της τουριστικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Και όλα αυτά μεσούσης, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης προκαλεί και η καθυστέρηση που παρατηρείται ήδη από τη νέα Κυβέρνηση, στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές και την υπογραφή νέας σύμβασης για τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη. Με το δεδομένο ότι η υπάρχουσα σύμβαση, που βρίσκεται σε ισχύ από το 2009, λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά και με αυτήν την κωλυσιεργία από πλευράς της  Κυβέρνησης. Φορείς και κάτοικοι κρούουν ήδη τον κώδωνα, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα άμεσα, για να μη βρεθεί το νησί μπροστά σε νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Συν τοις άλλοις επιπλέον ερωτηματικά και αμηχανία έχουν προκαλέσει στους μόνιμους κατοίκους της Σαμοθράκης οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτική Πολιτικής περί «επαναξιολόγησης» και «εξορθολογισμού» του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός μέτρου που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο οι νησιώτες μας μπορούν και απολαμβάνουν γενναία οικονομική στήριξη για τη μετακίνησή τους από και προς το νησί της Σαμοθράκης, κάτι που ισχύει και για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα εμπορεύματα αυτών, αλλά και για τα καύσιμα.

 

Ως εκ τούτου προτείνεται μία δέσμη μέτρων, η οποία θα βοηθήσει στη στήριξη των κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών του νησιού της Σαμοθράκης,  άμεσα και έμμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:

– Άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου master plan για την επέκταση του Λιμένα Καμαριώτισσας.

– Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις άγονες γραμμές με σκοπό τη ναυπήγηση νέων σύγχρονων πλοίων.

– Άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού με σύγχρονα χαρακτηριστικά και προκήρυξη παράλληλων εναλλακτικών γραμμών με το Λαύριο, την Καβάλα ή/και γειτονικά νησιά.

– Ειδικό πρόγραμμα κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη στήριξη της απασχόλησης. Πάγωμα των βεβαιωμένων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών κατοίκων και επιχειρήσεων του νησιού και παρατάσεις στην εξυπηρέτηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση τραπεζικών υποχρεώσεων με περίοδο χάριτος. Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος.

– Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Σαμοθράκης σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, όπως και συνεργασία με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με προορισμό τη Σαμοθράκη.  Σχεδιασμός νέων προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικού, περιβαλλοντικού, γαστρονομικού). Άμεση υλοποίηση του προγράμματος για τα ορεινά πεζοπορικά μονοπάτια. Προβολή του νησιού στις μεγάλες διοργανώσεις της χώρας, όπως ΔΕΘ, καλλιτεχνικά Φεστιβάλ κλπ.

– Επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα από το ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ με ευνοϊκούς όρους για ανακαίνιση ή κατασκευή μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσπευση εκταμίευσης πληρωμών τουριστικών επιχειρήσεων από το ΕΠΑΝεΚ (ΠΕΠ Περ. ΑΜΘ) και εξέταση αύξησης του κονδυλίου της Π-ΑΜΘ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων περισσότερων ωφελούμενων.

– Επισκευή και αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα Θέρμα, του αρχαιολογικού χώρου και των κάμπινγκ. Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, όπως «κατσικάκι Σαμοθράκης» και προβολή της τοπικής γαστρονομίας. Ειδικό τουριστικό πακέτο, ως αποζημίωση, για τους επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν λόγω του αποκλεισμού.

– Στελέχωση και λειτουργία του τελωνείου κ αδειοδότηση ελεύθερης ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος. Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Λάκκωμα και ολοκλήρωση – υλοποίηση του master plan στο λιμάνι των Θέρμων.

-Χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και δημοπράτηση τους ως δημόσιο έργο, σύμφωνα με τις μελέτες που χρηματοδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής υδατοδρομίου, το οποίο είχε δρομολογηθεί.

– Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εξειδικευμένων συμβούλων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Σαμοθράκης για τον συντονισμό και την οργάνωση δράσεων στήριξης, ανάπτυξης και προβολής της Σαμοθράκης.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο