Έβρος Κοινωνία Πολιτική

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τη Σαμοθράκη

Η εταιρεία SAOS FERRIES ανακοίνωσε ότι το 2019 αποχωρεί από την γραμμή: ‘Αφού τους ενοχλεί, και μόνο ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ…τους απαλλάσσουμε από την παρουσία μας’ – Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια συσσωρεύονται – Σε ρόλο peacemaker o Β. Λαμπάκης: ‘Προτείνω να μπουν οι λόγχες στις θήκες τους’

Της Κικής Ηπειρώτου

Νέες «φουρτούνες» για το νησί της Σαμοθράκης, στο οποίο, πέρα από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται λόγω της διακοπής μεταφοράς τους με το πλοίο, η κόντρα μεταξύ Δήμου-ΟΛΑ με τη SAOS FERRIES, οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να αποχωρήσει από την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη με τη λήξη της σύμβασής της, στις αρχές του 2019. Με μία φωτογραφία, στην οποία ένα παιδί φαίνεται να αποχαιρετά, τόσο το νησί, όσο και το πλοίο της SAOS, η εταιρεία αναφέρει πως «φεύγει γι’ άλλες πολιτείες», καλώντας τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα και τον πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με «νηφαλιότητα».

Απαντώντας στο πρόσφατο δελτίο τύπου του ΟΛΑ, με το οποίο ο κ. Δούκας επεσήμανε πως η διακοπή των δρομολογίων του ταχύπλοου «Ζέφυρος» και του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» ήταν μονόδρομος για τη SAOS, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η εταιρεία αναφέρει: «Ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., στο τελευταίο Δελτίο τύπου που εξέδωσε, υπερβαίνοντας ακόμη και τις αρμοδιότητές του, εξαγγέλλει πρωτοβουλίες και επιχειρεί να πείσει τους πάντες ότι είναι ο απόλυτος εκφραστής της τάξης και της νομιμότητας! Ως προς αυτό μάλιστα … «δεν καταλαβαίνει τίποτα»! Ειδικά ως προς το  τελευταίο, συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Πρόεδρο! Δεν κατάλαβε τίποτε! Ακόμη και στο παραμύθι με τον βοσκό και τα πρόβατα, το …«ψευδώς» επαπειλούμενο, γίνεται κάποια φορά, σκληρή πραγματικότητα!» και ξεκαθαρίζει πως «το «ΖΕΦΥΡΟΣ» αποχωρεί άμεσα από την γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκές ανάγκες στο Ιόνιο πέλαγος. Το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες».

Η «βόμβα», όμως, αφορά στο μέλλον του ΣΑΟΣ ΙΙ, που εκτελεί το βασικό δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, για το οποίο μάλιστα έχει επιδοτηθεί. Όπως σημειώνει η εταιρεία, το πλοίο «θα παραμείνει στη γραμμή, μέχρι να ολοκληρώσει αποκλειστικά, ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, αυτές που απορρέουν δηλαδή, από την ισχύουσα σύμβαση με το Υπουργείο, μέχρι το 2019» και καταλήγει: «Όπως καταλαβαίνει ελπίζουμε, αυτή τη φορά, ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., και κάθε άλλος «δραστήριος», όπως ο κ. Δήμαρχος Σαμοθράκης, πρέπει να επισπεύσουν τις εξαγγελλόμενες πρωτοβουλίες τους, ώστε να φέρουν σύντομα στο νησί μας, μια … πιο «αξιόπιστη» εταιρεία. Θα προτείναμε δε, να φροντίσουν για την εξασφάλιση ΔΥΟ τουλάχιστον εταιρειών για να μην ξαναπαρουσιαστούν φαινόμενα … «επιχειρηματικής και μονοπωλιακής ομηρίας». Αφού τους ενοχλεί, και μόνο ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, …τους απαλλάσσουμε από την παρουσία μας, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή, δεν ήταν εύκολη για την εταιρεία μας ! «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» λοιπόν, για να ξεδιπλώσουν ανεμπόδιστοι τα σχέδιά τους, για το νέο συγκοινωνιακό όραμα της Σαμοθράκης!».

Σκουπίδια παντού

Εντωμεταξύ, στο άλλο ‘μέτωπο’ που έχει ανοίξει για το νησί και αφορά στα σκουπίδια, Δήμος και SAOS FERRIES αναμένουν τη δικαστική απόφαση αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων με το πλοίο, κάτι που εδώ και μέρες δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να συσσωρεύονται επικίνδυνα.

Ο δήμος Σαμοθράκης, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως η κατάσταση στο νησί από τη συσσώρευση σκουπιδιών, λόγω μη εκτέλεσης της μεταφοράς τους από 27.08.2018 κρίνεται έκτακτη και απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν την απόρριψη απορριμμάτων σε υπερφορτωμένους  κάδους, να κάνουν χρήση ανθεκτικών σακουλών, καλά κλεισμένων και να μην επιλέξουν σε καμία περίπτωση χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης εκτός οικισμών.

«Ζητάμε άμεσα τη συνεργασία σας και κυρίως καλούμε τα καταστήματα, εστιατόρια, καφενεία, ιχθυοπωλεία κ.λ.π. αλλά και τους πολίτες να σταματήσουν άμεσα να ρίχνουν φαγητά, νωπά προϊόντα, ψαριά, λαχανικά κ.λ.π. σε κάδους καθώς κινδυνεύει  σοβαρά και άμεσα η υγεία όλων μας. Και να ακολουθήσουν απλές τακτικές, τάισμα ζώων με υπολείμματα τροφών και αλιευμάτων, απόρριψη λαχανικών σε κήπους, κομποστοποίηση».

Σε ρόλο peacemaker o Β. Λαμπάκης: Προτείνω να μπουν οι λόγχες στις θήκες τους

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση εταιρείας και τοπικών φορέων έκανε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης. Όπως αναφέρει, «πόσο είναι πρόσφορο να εξελίσσονται συμπλοκές και ανέξοδες συγκρούσεις πάνω στους ταλαιπωρημένους μόνιμους κατοίκους της Σαμοθράκης πρώτιστα και βέβαια και στους επαγγελματίες της και τους επισκέπτες;  Προτείνω καλόπιστα και ήρεμα να μπουν οι λόγχες στις θήκες τους και να βγάλουμε όσο πιο γρήγορα το νησί μας από την εντατική. Γιατί ο Δήμος είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι και η ιδιοκτησία της SAOS FERRIES με όλη την αγωνία και τα προβλήματα ταυτόχρονα είχε οικονομικά οφέλη και επιτέλους σ’ ένα ανοιγέντα πόλεμο πάντα υπάρχει το επόμενο στάδιο της ανακωχής που είναι προτιμότερο από μία πύρρειο νίκη όπου και ο νικητής θα είναι ματωμένος. Προτείνω και δέχομαι η διοίκηση της SAOS FERRIES και ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ και ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ να συναντηθούμε άμεσα (αν κρίνουν ότι αυτό θα συμβάλλει θετικά) ώστε με γνώμονα την καλή πίστη να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτή λύση».

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Κική Ηπειρώτου

Κική Ηπειρώτου

Γράψτε ένα σχόλιο

error: