Γεν. Επιθεωρητής Υγείας: Σημαντικά βήματα κατά της διαφθοράς στο ΠΓΝΑ

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απαλλαγμένοι εντελώς από τη διαφθορά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρος Ευαγγελάτος.  Εκτιμά πως το σύστημα Υγείας «σαφώς και νοσεί», υπογραμμίζοντας όμως ότι το έργο του ΣΕΥΥΠ «σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινείται. Γι αυτό μας ενίσχυσε και η πολιτική ηγεσία με τόσους νέους επιθεωρητές. Με σκοπό να μπορέσουμε να ασκήσουμε ένα ποσοστό τακτικών ελέγχων στη χώρα, το οποίο θα προλαμβάνει τέτοιου είδους περιστατικά (σ.σ. διαφθοράς, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης). Θα αποτρέπει τους εμπλεκόμενους απ΄ το να προβαίνουν σε πράξεις ριψοκίνδυνες».

Στο περιθώριο του 1ου Πανέβριου Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Ευαγγελάτος μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο του ΣΕΥΥΠ, για τη διαφθορά στο σύστημα Υγείας στη χώρα και τα περιστατικά διαφθοράς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

«Τα τελευταία χρόνια νομίζω το έργο της υπηρεσίας έχει γίνει γνωστό στην κοινωνία. Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης των κρατών ΟΟΣΑ έχει αναγνωρίσει το ΣΕΥΥΠ, ως την αιχμή του δόρατος κατά της διαφθοράς… Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, περιμένει από το Σώμα αποτελέσματα, αλλά αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι μπορούμε και κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς καμία παρέμβαση προς πάσα κατεύθυνση και είναι πολύ σημαντικό αυτό στις μέρες μας… Βεβαίως το βάρος που έχουμε επωμισθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό. η αναγνώριση του έργου που κάνουμε οι επιθεωρητές Υγείας και Πρόνοιας, περνάει μέσα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που και αυτό εποπτεύει την υπηρεσία μας και έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας και προσλαμβάνουμε τώρα 113 νέους επιθεωρητές για να ενισχυθεί το έργο μας, στην κατεύθυνση αυτή της καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν κατασπαταληθεί πάρα πολλά χρήματα τα οποία είναι και δημόσιο χρήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγελάτος. Διευκρινίζει πως δεν μπορεί να έχουμε απόλυτα νούμερα (ως προς τα περιστατικά διαφθοράς) «γιατί υπάρχουν περιστατικά τα οποία καταγγέλλονται, υπάρχουν όμως και άλλα που δεν καταγγέλλονται» και τονίζει ότι οι προληπτικού χαρακτήρα έλεγχοι για την αποτροπή του φαινομένου είναι δύσκολοι «γιατί υπάρχει πληθώρα καταγγελιών η οποία κατακλύζει και τη δική μας υπηρεσία».

Ειδικότερα για το νοσηλευτικό ίδρυμα Αλεξανδρούπολης, σημειώνει: «Έχουμε διαπιστώσει και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΓΝΑ (Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ), αλλά και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά έργα στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουν πιαστεί γιατροί με φακελάκι, υπάρχουν περιστατικά κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος μέσα από διαδικασίες μέσα στο νοσοκομείο, που είναι γνωστές και έχουν πάρει την άγουσα για τη Δικαιοσύνη. Έχουν γίνει παρεμβάσεις σ΄ αυτή την καταπολέμηση της διαφθοράς στο νομό που είναι αξιοσημείωτες και αυτός είναι ένας λόγος που σήμερα είμαι εδώ, ακριβώς αυτό σηματοδοτώ». Χαρακτηρίζει σημαντικά τα περιστατικά διαφθοράς στο ΠΓΝΑ και εξίσου σημαντικό το γεγονός της αποκάλυψης και γνωστοποίησής τους κάτι που το κατατάσσει «σε μία λίστα νοσοκομείων τα προβλήματα των οποίων φαίνονται προς τα έξω και αντιμετωπίζονται», σημειώνοντας πως «μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά…».

«Ο κόσμος βλέπει ότι οι καταγγελίες πιάνουν τόπο, με την έννοια ότι ασχολούμαστε στην πράξη με τα καταγγελλόμενα. Άρα λοιπόν καλούμε οποιονδήποτε περιέλθει στην αντίληψή του τέτοια περιστατικά, όπως αυτά που μιλάμε, διαφθοράς, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, να τα καταγγέλλει στην υπηρεσία μας με σκοπό κι εμείς να μπορούμε ν΄ ασκήσουμε την όποια παρέμβασή μας», παροτρύνει ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ .

Σημειώνεται πως το 1ο Πανέβριο Ιατρικό Συνέδριο διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και ο Σύλλογος Γιατρών Ε.Σ.Υ. του ΠΓΝΑ, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και το 216 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εν λόγω επιστημονική εκδήλωση «είναι προσανατολισμένη στα κλινικά προβλήματα της καθημερινής άσκησης της ιατρικής, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα μάτια των επαγγελματιών υγείας… Συγχρόνως γίνεται προσπάθεια προσέγγισης νέων πεδίων, όπως αυτό της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αλλά και ζητημάτων βιοηθικής, τα οποία προκύπτουν και αλλάζουν άρδην την άσκηση της σύγχρονης Ιατρικής».

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: «Βοηθάμε, πρωτοπορούμε, εκπαιδεύουμε»

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι το μόνο νοσοκομείο που εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία πρόγραμμα επισκέψεων κατ’ οίκον σε λεχώνες τις πρώτες μέρες μετά την έξοδο από την Μαιευτική. Στις επισκέψεις αυτές δίνεται πρακτική βοήθεια στις μητέρες για το πώς θα θηλάσουν και θα περιποιηθούν το μωρό τους, αντιμετωπίζονται επίσης τυχόν προβλήματα της λοχείας.

Η επιτυχία του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος οδήγησε το δίκτυο μαιών πρωτοβάθμιας φροντίδας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (μαίες που εργάζονται σε Κ.Υ., περιφερειακά ιατρεία και άλλες εξωνοσοκομειακές δομές υγείας από την Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλονίκη) να αναθέσουν την εκπαίδευση των μαιών του δικτύου στο Π.Γ.Ν.Α. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 2 εκπαιδευτικές ημερίδες (Ξάνθη και Θεσσαλονίκη), όπου τα μέλη της Επιτροπής Θηλασμού με επικεφαλής τον Διοικητή του Π.Γ.Ν.Α. παρουσίασαν την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και εκπαίδευσαν τις μαίες του δικτύου ώστε το πρόγραμμα να εξαπλωθεί σταδιακά σε όλη τη υγειονομική περιφέρεια. Συγχαίρουμε τα μέλη της επιτροπής θηλασμού του Π.Γ.Ν.Α.  για την πρωτοποριακή δουλειά τους. Βοηθάμε τις μητέρες να επιλέξουν θηλασμό, πρωτοπορούμε και εκπαιδεύουμε.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο