Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση της γωνιακής αποθήκης του ΟΣΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση της γωνιακής αποθήκης του ΟΣΕ, στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας είχε καταρρεύσει το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου. Η απόφαση της κατεδάφισης κρίθηκε ως μονόδρομος, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο, ιστορικό κτίσμα, εντάσσονταν μέσα στον σχεδιασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επανάχρηση και των υπόλοιπων αποθηκών που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποθήκες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι κτίσματα του 1870 και κατασκευάστηκαν από την Εταιρία Ανατολικών Σιδηροδρόμων, την εποχή που κατασκευαζόταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και χτιζόταν γύρω από αυτό η καινούρια πόλη. Αρχικά κατασκευάστηκαν εννιά αποθήκες στο λιμάνι, που απεικονίζονται σε όλες τις φωτογραφίες της εποχής. Ήταν χωρισμένες σε δύο συγκροτήματα, ένα με πέντε αποθήκες στα δυτικά και ένα με τέσσερις στα ανατολικά. Τα δύο συγκροτήματα επικοινωνούσαν με σιδερένιες γέφυρες. Οι αποθήκες καταστράφηκαν από τον αγγλικό στόλο και τις δυνάμεις τις Αντάντ που βομβάρδισαν το λιμάνι το 1915. Ανακατασκευάστηκαν πιθανότατα γύρω στο 1930, όχι όμως με την ακριβή αρχική μορφή τους, καθώς από τότε και μετά τα συγκροτήματα των Αποθηκών του Λιμανιού αποτελούνται από τέσσερις και τρεις αποθήκες αντίστοιχα, στο σύνολο επτά.

Τελικώς, το πλήρωμα του χρόνου, για την αποθήκη «νούμερο 9», όπως λεγόταν κάποτε, ήρθε το πρωί του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου, όταν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, τής έδωσαν το τελειωτικό «χτύπημα». Μέρος της οροφής και της πρόσοψης κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς ζημιές ή τραυματισμούς. Δήμος και Περιφέρεια, συνεργάστηκαν και έφεραν εις πέρας τους ελέγχους που απέδειξαν πως το κτίσμα είναι πλέον «επικινδύνως ετοιμόρροπο» και άρα η κατεδάφισή του είναι αναγκαία. Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συγκέντρωσε τις προσφορές εταιρειών σχετικών με το αντικείμενο, και τελικώς, αποφάσισε να αναθέσει την εργασία της κατεδάφισης στον ανάδοχο που κατέθεσε τη συμφερότερη προσφορά, δηλαδή τη μεγαλύτερη έκπτωση (15%). Το ποσό που προκύπτει και θα πληρωθεί από τον Δήμο προς την εταιρεία ανέρχεται σε 9.709 ευρώ.

Κ.Η.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο