Βαταμιδης

Ανησυχία στον Έβρο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα παιδείας και αστυνομίας

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία σειρά εξελίξεων που προβληματίζουν έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στον Έβρο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η μη ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι μία απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση στη Θράκη, ωστόσο, στο πλαίσιο της «επαναξέτασης» νέων τμημάτων από το υπουργείο Παιδείας, επικρατεί αβεβαιότητα αναφορικά με τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, που με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σε πανεπιστημιακή, αλλά και με το μέλλον των νέων τμημάτων που έχει προτείνει για ίδρυση το ΔΠΘ.

Άλλωστε, ενδεικτικότατη των προθέσεων της ΝΔ, είναι όσα είπε σε συνέντευξή της η υπουργός, αναφερόμενη στον στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από το να κρίνονται τα πανεπιστήμια με «όρους της αγοράς».

Επιπλέον, μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει στις τάξεις της συνοριοφυλακής με την απόφαση του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ να απομακρύνει 30 αστυνομικούς, από άλλα μέρη της Ελλάδας, που υπηρετούσαν στο νομό ενισχύοντας το έργο της προστασίας των συνόρων.

Αβεβαιότητα για το ΔΠΘ

Σε ό,τι αφορά την παιδεία, όπως είναι γνωστό, η ΝΔ, στις 23 Ιουλίου αναμένεται να καταθέσει το πρώτο της νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση του ασύλου και τη μη ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα. Επιπλέον, με απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως δόθηκε παράταση  της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών, καθώς σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να εξεταστούν οι αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί σε μερικά νέα Ιδρύματα που αναμένεται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αναφορικά με τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό.

Σε παρέμβασή της, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά επισημαίνει:

«Ήδη από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία δίνει δείγματα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο οδοστρωτήρας που άκριτα κατεδαφίζει όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να χτίσει δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το νομό Έβρου.

Πρώτο μέλημα της ΝΔ και της Υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως είναι η διάλυση του σε όλη την Ευρώπη αναγνωρισμένου Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας μετά τη μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, ταχύτατα θα καταργήσει το Νόμο που προέβλεπε την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Θα ακολουθήσει άραγε τον ίδιο δρόμο αυτή η κυβέρνηση και για το Νόμο που αναβάθμισε τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου σε πανεπιστημιακό τμήμα;

Το νέο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση, προέβλεπε επιπλέον  την ίδρυση νέων τμημάτων τόσο στην Αλεξανδρούπολη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής) όσο και στην Ορεστιάδα (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών). Ποια θα είναι η τύχη αυτών των τμημάτων;

Επίσης, στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλειτούργησε η Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να κλείσει. Το αναπτυξιακό σχέδιο «επέκτασης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ακριτική μας περιοχή προφανώς δεν είναι στις προτεραιότητες του σχεδίου της ΝΔ για την παιδεία, η οποία, άλλωστε, μας έχει συνηθίσει στο να υποβαθμίζει και να κλείνει σχολές. Μόνος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται να είναι η κατάλυση της οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάπτυξη έχει γίνει έως τώρα».

Αντιδράσεις στην Πάτρα

Σημειώνεται πως για το θέμα της κατάργησης της Νομικής στην Πάτρα, υπάρχει μεγάλη αντίδραση των δικηγόρων της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι αναλαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλίες για να μην ισχύσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας Συγκεκριμένα σε απόφασή του, ο δικηγορικός σύλλογος αναφέρει:

«Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα Υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στην από 12-7-2019 συνεδρίασή του, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην απόφαση της Yπουργού για κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Περιφέρειά μας και αποφάσισε να καλέσει όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση, την Πέμπτη στις 18-7-2019 και ώρα 19.00´ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών «Κωστής Στεφανόπουλος» (οδός Φιλοποίμενος 24), προκειμένου (πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις) όλοι να πάρουμε θέση επί του θέματος και να συντονίσουμε τη δράση μας».

Σημειώνεται πως ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει να συζητήσει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του, την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Κεραμέως: «Με όρους της αγοράς θα κρίνονται τα πανεπιστήμια»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», η Ν. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κρίνονται τα πανεπιστήμια με όρους αγοράς και να χρηματοδοτούνται με βάση το τι προσφέρουν σχετικά με το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, ενώ θα κρίνονται στη βάση επιχειρηματικού μοντέλου.

«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα, ως υπουργείο, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, τα οποία πρέπει να αποτιμώνται και να κοστολογούνται. Θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης».

30 αστυνομικοί, εν μία νυκτί, απομακρύνονται από τον Έβρο

Για αποδυνάμωση της περιοχής μας και ιδιαίτερα του νομού Έβρου, με την προσπάθεια διάλυσης της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλά η κα Γκαρά, σχολιάζοντας τη διαταγή απομάκρυνσης 30 αστυνομικών από τον Έβρο για στελέχωση υπηρεσιών στην Αθήνα.

«Η αποδυνάμωση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ», η οποία έχει σκοπό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή εκτέλεση  του στόχου της. Η αποψίλωση από προσωπικό της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ ο Έβρος και οι ιδιαιτερότητές του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα».

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, σε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησε«να εξεταστεί με πνεύμα δικαίου το αίτημα της προσφυγής 28 αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι από το 2012 στα ΤΣΦ Έβρου και που  επανέρχονται λίαν συντόμως στην Αττική προκειμένου να ενισχυθεί η ΓΑΔΑ σε βάρος της ασφάλειας της ακριτικής περιοχής δημιουργώντας κοινωνικά προβλήματα σε ισάριθμες οικογένειες».

Πάντως, μέχρι χθες το μεσημέρι, υπήρχε έντονη η φημολογία ότι εκκρεμούσε η ανάκληση της απόφασης απομάκρυνσης των εν λόγω αστυνομικών από την ΕΛΑΣ, δίχως ωστόσο η είδηση να επιβεβαιώνεται μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο