Έβρος Ελλάδα

Αναστάτωση από τον εντοπισμό δύο Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο

Δήλωσαν ότι χάθηκαν και παραδόθηκαν πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Μνήμες του Ιουλίου του 2016, όταν την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη 8 στρατιωτικοί ζητώντας άσυλο, ξύπνησαν –ευτυχώς για λίγο- το πρωί της Κυριακής στον Έβρο, όταν έγινε γνωστό ότιδύο Τούρκοι στρατιωτικοί εντοπίστηκαν κοντά στις Φέρες.

Η σύλληψη των δύο Τούρκων συνέβη περίπου έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν στις τουρκικές φυλακές για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.

Η είδηση της σύλληψης αρχικά ενός και μετά από περίπου 3 ώρες και δεύτερου στρατιωτικού, έγινε γνωστή λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γύρω από τις λεπτομέρειες και τις προεκτάσεις του συμβάντος, ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και για ανταλλαγή πυροβολισμών, οι οποίες διαψεύστηκαν στην πορεία. Για τη διευθέτηση του ζητήματος επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές, στην περιοχή των Κήπων, όπου για λίγη ώρα έκλεισαν τα σύνορα για οχήματα και διερχόμενους.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσαν και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία αναφέρουν ότι «δυο στρατιωτικοί που υπηρετούν σε συνοριακή μονάδα πέρασαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά των συνόρων ενώ εκτελούσαν αποστολή παρακολούθησης και παρεμπόδισης παράνομων μεταναστών» και υπογραμμίζουν ότι οι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι στις 18:00 ώρα Τουρκίας ύστερα από επαφές με τις ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τα εξής:«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30
Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ».

Στρατιωτικές πηγές: «Μονόδρομος η απελευθέρωση»

H άμεση απελευθέρωση των 2 Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις, αλλά όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές “ήταν μονόδρομος”.

Η Τουρκία επικαλέστηκε το ανθρώπινο λάθος για την είσοδο των στρατιωτικών της στο ελληνικό έδαφος. Ότι ακριβώς υποστήριζε η Ελλάδα επί 5,5 μήνες για την υπόθεση των Κούκλατζη και Μητρετώδη. Συνεπώς και από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιο άλλο αδίκημα των δύο Τούρκων, η απελευθέρωσή τους ήταν αναμενόμενη.

Όπως αναφέρουν πηγές από το ΥΠΕΘΑ στο Militaire.gr “η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία και δεν φιλοδοξεί να γίνει κιόλας”. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και η Τουρκία προσπαθεί, μάταια μέχρι στιγμής να προσεγγίσει την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είχε λόγο να “κάνει αντίποινα”, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι οι 2 Τούρκοι που πέρασαν στο έδαφός μας, δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν για κάτι σοβαρό.

Το επεισόδιο στον Έβρο κινητοποίησε τις δύο πλευρές και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Καμμένος και Ακάρ μίλησαν την Κυριακή τηλεφωνικά, με τον πρώτο να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κρατήσει τους 2 στρατιωτικούς και να στέλνει το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να λειτουργούν με ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Χ. Ακάρ που τον Μάρτιο, όταν έγινε η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, ήταν από εκείνους που είχαν διαβεβαιώσει τις πρώτες ώρες την Αθήνα, πως η υπόθεση θα “έκλεινε με θετικό τρόπο γρήγορα”. Χρειάστηκαν 5,5 μήνες για να λυθεί το πρόβλημα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Πανταζίδης

Γιώργος Πανταζίδης

Γράψτε ένα σχόλιο

error: