Βαταμιδης

Αγωνία καταναλωτών για το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πάνω από 2 εκ ευρώ τα χρέη των καταναλωτών του Έβρου

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ ο νέος υπουργός Ενέργειας δηλώνει πως θα γίνει κάθε προσπάθεια αποφυγής αυξήσεων…

Έντονη είναι η ανησυχία των καταναλωτών της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, την στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ειδικά των κατοίκων του Έβρου, προς την επιχείρηση αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Το ζήτημα «αναπροσαρμογής» των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της Επιχείρησης όσο και από την αγορά.
«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα, που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Ανδριώτης. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ» προσέθεσε.
Επιπλέον, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, τάχθηκε κατά της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ: «Είναι εγκληματικό να μπουν τα “νερά” στην ιδιωτικοποίηση… Δεν χρειάζεται να πωληθεί η ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως στον αγώνα αυτό η ΓΕΝΟΠ θα έχει την κοινωνία μαζί της. Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ζημιές και τεράστια ποσά από ανείσπρακτα χρέη, αλλά δεν είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ…
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε σε συνέντευξή του πως «η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες. Εκεί είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμη ότι έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος.«Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest& Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ» τόνισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Χθες, θα γινόταν η συνάντηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη με τα ανώτατα στελέχη των θεσμών. Πρώτο θέμα στην ατζέντα το ζήτημα της ΔΕΗ και το περίφημο «σχέδιο διάσωσης». Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να έχει το ΟΚ του κουαρτέτου στις βασικές του κατευθύνσεις. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα ανακοινωθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αφού έχει πάρει την έγκριση των δανειστών.

Εφιάλτης τα ληξιπρόθεσμα χωρίς διακανονισμό

Όλα αυτά, δημιουργούν ένα κλίμα έντονης ανησυχίας, αφού οι καταναλωτές, ήδη, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς του ρεύματος, κάτι που άλλωστε αποδεικνύει και η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Σύμφωνα τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των κατοίκων του Έβρου, στη ΔΕΗ, για το 2017, ξεπερνούσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμα χρέη, έως 500 ευρώ, είχαν 11.968 νοικοκυριά, με οφειλές που μεταφράζονταν σε 2.020.360 εκ ευρώ. Από τους 11.968 καταναλωτές, μόλις 1.003 περιπτώσεις είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό για οφειλές ύψους 298.464 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.965 νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.721.895 ευρώ δεν είχαν προχωρήσει σε καμία ρύθμιση. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι οι διακανονισμοί, αποδεικνύονταν στην πράξη μία πολύ δύσκολη εξίσωση, στην οποία, τελικώς, πολλοί καταναλωτές δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν μέχρι τέλους. Γενικότερα, ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλετών της κατηγορίας του «500άρικου» δεν έχει διακανονίσει τους απλήρωτους λογαριασμούς και είτε δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα των 36 δόσεων, είτε υπάχθηκε στη ρύθμιση, αλλά την έχασε, μη καταβάλλοντας κάποια μηνιαία ποσά. Για τη ΔΕΗ αυτοί οι καταναλωτές είναι ο μεγάλος… πονοκέφαλος, καθώς τα χρέη τους είναι υψηλά και αποτελούν μεγάλη πηγή άντλησης της ρευστότητας που έχει τόση ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 1.070.352 πελάτες της με συνολικές οφειλές 174.704.240 ευρώ δεν προχώρησαν σε καμία ρύθμιση.

Αναζήτηση ρευστότητας με εξώδικα

Για να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» των απλήρωτων λογαριασμών, η επιχείρηση, αποφάσισε τη μαζική αποστολή εξώδικων προς τους οφειλέτες. Ήδη εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ η νέα σύμβαση με την Qualco για τη διαχείριση νέου πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Έτσι, η εταιρεία, η οποία είναι επικεφαλής κοινοπραξίας, θα συνεχίσει την είσπραξη χρεών. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 μήνες και η αμοιβή της εταιρείας θα συναρτάται από τις οφειλές που θα ανακτήσει. Για 125 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες θα αμειφθεί με 8% (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), για ποσό 25 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» (στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους) με οφειλή έως 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με 12% (δηλαδή 3 εκατ.) και για ποσό 20 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή άνω των 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με 10% (δηλαδή 2 εκατ.).
Η Qualco, στο πλαίσιο της πρώτης σύμβασης, έφερε στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εξασφάλισε άλλα 50 εκατομμύρια με διακανονισμούς.
Για τους τελικούς πελάτες, η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει, σε πρώτη φάση, την αποστολή εξώδικων ώστε στη συνέχεια, σε συνεργασία με νομικά γραφεία να κινήσει όλες τις διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2,7 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων οφειλών, το 1,05 δισ. ευρώ αφορά 890.000 τελικούς πελάτες.
Άλλα περίπου 400 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως ανέφερε χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ.Μανόλης Παναγιωτάκης, οι υπογραφές με τα ενδιαφερόμενα funds αναμένεται να πέσουν εντός του Αυγούστου.
Κ.Η.

Ινφο
Μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, γύρω από την υπόθεση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης, έχει καταλήξει ήδη σε μια λίστα προσώπων, από την οποία θα προκύψει ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης.

Μοτο
Η έκπτωση συνέπειας 15% είχε κοστίσει στη ΔΕΗ περίπου 170 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε στο 10%, ενώ υπάρχουν ακόμη εισηγήσεις για πλήρη κατάργησή της

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο