Βαταμιδης

Έρχεται «τούμπα» ο Κλεισθένης με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών

Άμεση παρέμβαση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική σε Δήμους και Περιφέρειες

Θεοδωρικάκος: «Θα ευνοείται η σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων με την προϋπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη»

 

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα επέρχονται αλλαγές στον νόμο του «Κλεισθένη». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Θέμα 104,6». Σε ό,τι αφοράτον «Κλεισθένη», σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, σε δεύτερη φάση, μαζί με τη γενικότερη αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού κώδικα θα τεθεί προς ψήφιση η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι θα ευνοείται η «σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων με την προϋπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη που έχουν εκλεγεί, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες». Επίσης θα «αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, οι συνδυασμοί που θα συμπράττουν με τη διοίκηση, θα συμμετέχουν «στην άσκηση της διοίκησης και της εξουσίας στον δήμο και στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων στη διοίκηση του δήμου, στην προεδρία του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα όργανα διοίκησης του δήμου ή της Περιφέρειας. Διαφορετικά, εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι πρακτικώς αδύνατον να λειτουργήσουν τα 2/3 των δήμων», επισήμανε.

«Όχι στους δημάρχους- οιονεί δικτάτορες»

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα είπε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και όχι σε υπερεξουσίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών για να ξεπεράσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των δήμων και των Περιφερειών.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγγειλε άμεση παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ταυτόχρονης νομιμοποίησης και των Δημοτικών/ Περιφερειακών Συμβουλίων και των Δημάρχων/Περιφερειαρχών με λαϊκή εντολή και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου και δεν θα είναι ο δήμαρχος ούτε καλυμμένος με υπερεξουσίες, ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας».

«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας»

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στον πυρήνα της νέας ρύθμισης θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που το Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα Προμήθειες κλπ) το θέμα επανέρχεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας ή την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr νομικοί με τους οποίους έχει έλθει σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διάταξης. Άλλωστε, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δημάρχων (και του ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, στη λογική της κυβερνησιμότητας των δήμων και της αποφυγής διαλυτικών φαινομένων. Υπογράμμιζαν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, όλοι οι συνδυασμοί μέσα στο ΠΕΣΥ ή το δημοτικό συμβούλιο θα πιεσθούν, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφισθεί το θέμα.

Οι αντιδράσεις

Πριν από περίπου 40 μέρες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, είχε καταθέσει σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειµένου να αντιµετωπιστούν προβλήµατα κυβερνησιµότητας που δηµιουργεί η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» στους δήµους. Αυτές τις προτάσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντηση που είχε πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου µε τον Γ. Πατούλη και τους υπόλοιπους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, εκ των οποίων οι 12 στους 13 προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη.

Άλλωστε, τα προβλήµατα κυβερνησιµότητας λόγω «Κλεισθένη» περιγράφηκαν αναλυτικά µετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν διαπιστώθηκε ότι 231 δήµοι εξέλεξαν δήµαρχο που δεν έχει πλειοψηφία στα µέλη του διοικητικού συµβουλίου, τα οποία εκλέγονται µε βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου.

Στους δήµους αυτούς, εν ολίγοις, ο δήµαρχος βγήκε στον δεύτερο γύρο, ενώ µπορεί στον πρώτο να είχε ποσοστό 30% ή 40%, ενώ σε 69 περιπτώσεις εξελέγη ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής. Αυτοί οι 69 δήµαρχοι µπορεί δηλαδή να είχαν λάβει στον πρώτο γύρο κάτω από 30% ή και κάτω από 20%, οπότε ξεκινούν µε λιγότερους από το 1/5 των συµβούλων.

Για την αντιµετώπιση αυτού του ζητήµατος, αλλά µε σαφή και την πρόθεση να ξεκινήσει το ξήλωµα των θεσµοθετήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, υιοθετούνται από το νέο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αντιδράσεις στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, τότε, προτάσεις, δεν ήρθαν µόνο από τον απερχόµενο δήµαρχο Αιγάλεω, Δηµήτρη Μπίρµπα, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Για «συνταγµατική εκτροπή χωρίς όριο» µίλησε και ο απερχόµενος «γαλάζιος» δήµαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης ∆ηµάρχων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Βαγγέλης Λαµπάκης: «Θα γελοιοποιηθούµε περιµένοντας το κόµµα µας να κυβερνήσει; Θέλουµε να επαναφέρουµε τους πανίσχυρους δηµάρχους µέσω οικονοµικής επιτροπής. Εχει δίκιο ο Μπίρµπας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαµπάκης, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της δικής του παράταξης, αν και είναι µεγαλύτερη από εκείνη του δηµάρχου. «Θα κάνετε δηµοτικούς συµβούλους να τρέµουν να κατέβουν στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο» σχολίασε ο επίσης «γαλάζιος» δήµαρχος Μήλου, Γ. Δαµουλάκης, που απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, αναφερόµενος στην πρόταση όσοι δηµοτικοί σύµβουλοι διαφωνούν µε τη σύµπραξη παρατάξεων να θεωρούνται ανεξαρτητοποιηµένοι.

Είναι άγνωστο αν οι αντιδράσεις αυτές έχουν καμφθεί, ενώ το θέμα ίσως ανοίξει και πάλι στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Κ.Η.

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο